Новини|06.03.2018 14:35

Отличиха Габрово като креативна туристическа дестинация

Архив © Copyright — Gabrovo News. All Rights Reserved

Габрово бе отличен като креативна туристическа дестинация от Международната мрежа за креативен туризъм, информираха от местната общинска администрация. Грамота „Gabrovo – creative friendly destination“ получи кметът на града от основателя и директор на Международната мрежа за креативен туризъм Каролин Курет.

снимка: Община Габрово

Това стана по време на Форум за креативен туризъм „Творчеството е пътят“, който се проведе в петък в Габрово. Темата беше креативният туризъм, ползите от него, възможностите за развитието му, споделяне на добри практики.

Освен представители на туристическия бранш, различни творчески общности и музеи в Габрово, Ловеч, Севлиево, Троян и Трявна, гости на форума бяха туроператори, блогъри и журналисти от единадесет държави, които пишат или работят в сферата на креативния туризъм.

снимка: Община Габрово

Те останаха в Габрово и на следващия ден и бяха впечатлени от работата и идеите в Етъра, Дома на хумора, Музея на индустрията, пленерите и творческите форуми, които се организират в Боженци. Събитието уважи заместник-министърът на туризма Любен Кънчев, който поздрави участниците.

Пътуване и преживяване – така може с две думи да се опише креативният туризъм. Новите туристи вече възприемат себе си като пътешественици и откриватели и искат да се смесят с местните хора, да участват в живота и работата им, да опознават дестинациите чрез ежедневието, местните актуални теми и занаяти.

снимка: Община Габрово

Това води и до много плюсове за икономиката – средствата от туризма се преразпределят към всички участници в туристическия продукт и достигат до местните хора, увеличава се времето за престой в дадена туристическа дестинация, противодейства се на сезонността, постига се устойчивост и на туристическия продукт, и на ресурсите, от които се възползва той.

По време на форума бяха споделени и много добри практики – нощни кулинарни турове с триколки „тук-тук“ в Тайланд, отваряне на вратите на различни фабрики за туристите, участие в екологични инициативи като възстановяване на коралови рифове, възможности да се превърнеш в DJ за един уикенд или да изрисуваш истинска кола, изработване на маски, участие в духовни ритуали, приключенски сватби в небето или бягане с овце.

Като пилотен град за култура в програмата Пилотни градове на Световната организация на Обединените градове и местни власти и Творчески град на Юнеско в сферата на занаятите и народните изкуства Габрово също имаше какво да покаже на гостите.

Богатата програма, занаятите и различните пленери предизвикаха интереса им и бяха повод за създаване на нови контакти и инициативи.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Напиши коментар