Новини, Общество|05.03.2018 10:15

Урок по родолюбие в ДГ „Слънце“

Децата от Предучилищна група – /6г/ на ДГ„Слънце” проведоха тържествен открит урок по случай Националния празник на България – 3 март. Урокът се проведе под ръководството на старши учител Юлия Ненова.

На празника присъстваха представители на РУО -Габрово, народният представител Кристина Сидорова, учители и родители, пред които децата показаха изключителни знания за Освобождението на България.

Малчуганите разпознаваха исторически личности, свързваха понятия със снимки и литература, правейки паралел със знамето на прабългарите и анализирайки символиката на цветовете в българското знаме днес. Оцветиха герба на България и посочиха с какво се характеризира той.

Децата използваха в изказа си думи като „патриот“ и „родолюбец“. Освен Националния празник малчуганите назоваха и други тържествени празници като 2 юни, 24 май. Бъдещите първокласници цитираха стихове на Иван Вазов и Ран Босилек -„ Аз съм българче!” и „Родна стряха”. Прозвуча солово, изпълнение на „Облаче ли бяло”, на дете от групата Цветомира Антонова.

Децата демонстрираха знания за държавността, за президентството и ролята на президента за сигурността на държавата. Изброени бяха имена на участници в Априлското въстание – Георги Бенковски, Цанко Дюстабанов и други.

„Децата трябва да познават историята и да се гордеят, че са българи“, подчерта г-жа Ненова.
Резултатите са постигнати след упорита работа в групата и с помощта на г-жа Велина Русева и Цалова като оформление.

Гостите от РУО-Габрово – ст.експерт г-жа Рена Илиева, изрази възхищение от знанията на децата и тяхната готовност за училище по образователно направление -„Околен свят”.

Народният представител на Габрово – г-жа Кристина Сидорова подари на децата енциклопедия за историята на България, лакомства и цветя за учителите.

В навечерието на 140-годишнината от Освобождението на България, едно ново поколение показа високо ниво на родолюбие и преклонение пред всичко българско и родно с открит урок на тема „Аз съм българче!“

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Напиши коментар