Свържи се с нас

Новини

Шест момичета от НАГ работят към Ученическия институт на БАН

Отляво надясно: Мария, Андреа, Габриела, Виктория с акад. Кендеров

Мария Големинова, Андреа Ангелова, Тереза Колева, Виктория Кирова, Габриела Савчева и Марчела Драганова от паралелките по История в Националната Априловска гимназия са първият ученически екип в Габровска област, който се занимава с истинска научна работа в хуманитарната област.

Всички участници в семинара,, организиран от Ученическия институт на БАН, в една от залите на Центъра за подготовка на ученици за олимпиади в София. Заедно с габровските момичета (вдясно на снимката) са и изследователските екипи от Национална гимназия за древни езици и култури, Средно училище за хуманитарни науки и изкуства „Константин Преславски“- Варна, ПГТ „Д-р Васил Берон” – Велико Търново и др.

В началото на октомври миналата година преподавателите по История и цивилизации в НАГ Пенка Петрова и Силвия Стоянова регистрираха малка изследователска общност към Ученическия институт на БАН, в която са включени и шестте момичета от X в и XI в клас.

Темата на ученическото проучване е „Габровските учители и техният принос за обществено-политическото, културно и икономическо развитие на България през XIX век”.

Идеята за нейното формулиране принадлежи на Даниела Цонева, уредник в Регионалния исторически музей – Габрово, която помогна на екипа при подготовката на библиографската справка.

Целта на изследването, според г-жа Петрова, е насочена не толкова към учителя като преподавател, а по-скоро към неговата личност:

„Габровските учители Иван Гюзелев, Райчо Каролев, Тодор Бурмов например, имат принос в изграждане основите на младата българска държава.

Учителят Васил Карагьозов се реализира и като политик, и като индустриалец. Христо Цокев преподава чертане и рисуване в Главното мъжко класно училище в Габрово, но историята отрежда на творбите му място в златния фонд на Националната художествена галерия.

И десетки още примери… Тоест с нашия проект показваме учителите един път като книжовници, просветители, автори на учебници и научни трудове и от друга страна – като политици, общественици, хора, градили читалища, библиотеки, просветни дружества, театрални салони…

Мотивът, който движи нашия екип, е свързан с уронения днес престиж на професията.

Ние сме амбицирани да докажем и покажем, че учителят винаги, независимо от епохата, е активен участник във всички сфери на живота и най-често – уважаван авторитет и лидер в общността. И не само през Възраждането.

Мога да дам примери от нашето съвремие – математикът от Априловската гимназия Иван поп Иванов е основател на хора при храм „Успение Богородично”, учителят по литература Петко Златев е уважаван книжар.

Проектът ни дава възможност да преосмислим познати на историята факти и да ги погледнем от друг ъгъл, водени от идеята, че учителят е една последователна, творческа личност, която носи високо призвание – да гради.”

Този месец младите габровски изследователи участваха в семинар, организиран от Българска академия на науките и ръководен от акад. Петър Кендеров.

Десет екипа от цялата страна представиха свои идеи и разработки, учиха как се работи ефективно в група, как се представя изследователски проект, получиха ценни съвети от доц. Ергюл Реджеб и доц. Евгения Сендова.

„Разработката на екипа от НАГ предизвика интерес сред участниците в семинара, споделя Пенка Петрова. Академик Кендеров си спомни за Габрово с добро чувство и сподели отлични впечатления от работата си с Димитър Жечев и неговата учителката по математика Мария Атанасова. Много добро впечатление на академичните среди направи и една от нашите ученички.

На въпрос имат ли живи наследници габровските учители, които проучва, момичето отговори:

„Да, мен ме е учила далечна племенница на Тодор Бурмов – г-жа Стела Димитрова и за да съм в Априловската гимназия, го дължа на нея.”

До септември шестте момичета трябва да представят изследването си в обем от 50 страници, за да бъдат одобрени за участие в научната сесия на УчиБАН през ноември.

Според правилата на Ученическата академия авторите на отличените разработки получават достъп до библиотечни и научноизследователски ресурси, с които разполага БАН, както и научно ръководство за насърчаване, развитие и израстване в избраната област.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

3 коментара

3 Comments

 1. ПарчоФската флейтистка Вилъджерката е готова да посФири на Фсеки срещу 24 цента.
  Рубли обаче не приема категорично!!!
  Освен ако са от Ехо Москвы.

 2. Сценаристът

  24.02.2018 at 15:13

  Вилъджерът , понеже е тъпо парче и сам се издаде, че е агент на Путин и работи за кремълската пропаганда.
  Ще се погрижа лично на Козяк 16 да научат кой е всъщност той и да му спрат грантовете.
  Съответно и от Жокер медия като разберат, че работи за Козяк ще му спрат рублите.
  Сега от два стола и на земята.
  Кеф ли ти е, подлого???

  🙂

 3. Villager

  26.02.2018 at 10:14

  Цяла нощ чакам пред блока в Хиподрума някой да дойде. Накрая ми писна и се прибрах у дома в землянката на Мечковица. И без това в София е много судено и като не познавам никого, няма кой да ме подслони за през нощта. А и мириша на пръч и в приюта за бездомни също не ме искат. Вива Мечковица, вива Парчовци. Слава на партията-кърмилница.

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Крими

Севлиевец се напи, качи се да кара и горчиво съжали

Безобразно пиян 45-годишен мъж от Севлиево горчиво съжали, че седна да кара след употребата на солидни количества алкохол. Кьоркютук – пияният водач предизвика катастрофа, за която ще си понесе отговорността. За щастие при инцидента няма пострадали, а само материални щети.

Пътнотранспортното произшествие е станало в неделя (20 октомври) вечерта, около 19.20 часа на улица „Марин Попов“ в Севлиево. Употребилият значими количества алкохол се блъснал в лек автомобил, управляван от 29-годишна дама, също от Севлиево.

При извършената проверка за употреба на алкохол от пристигналия на мястото на катастрофата полицейски екип, техническото средство отчело концентрация на алкохол далеч надвишаваща допустимите норми.

45-годишният севлиевец надул дрегера, чиито дисплей изписал резултат от 2,54 промила алкохолни пари в количеството издишани от мъжа въздух.

На водача бил съставен акт за установяване на административно нарушение и му е бил издаден талон за медицинско изследване, но той приел показанията на техническото средство и отказал да даде кръв за анализ.

Няма пострадали в следствие на пътнотранспортния инцидент, уточняват от пресцентъра на полицията. По случая в севлиевската полиция е започнато бързо производство.

снимка: Пресцентър ОДМВР – Габрово, Архив

Вчера, 21 октомври, в габровската полиция е започнато бързо производство срещу 36-годишен мъж от Велико Търново, за когото било установено, че също на 20 октомври, но около 09.00 часа сутринта управлявал лек автомобил под въздействие на алкохол.

Мъжът от старата столица бил спрян от автопатрулен екип в района на булевард „Могильов“ в Габрово, където му е била извършена проверка за употреба на алкохол с техническо средство. При теста отчетена концентрация на алкохол в издишания въздух била 1,30 промила.

На „почерпения нарушител“ бил съставен акт за установяване на административно нарушение и му е бил издаден талон за медицинско изследване, но той отказал да даде кръв за анализ.

След приключване на работата по цялостното документиране на случая, материалите ще бъдат изпратени на прокуратурата с мнение за предаване на съд.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

„Пикльото“ от Калин Илиев на габровска сцена

В два последователни вторника, на 29 октомври в Драматичен театър „Рачо Стоянов“ и 5 ноември на сцената на Дома на културата „Емануил Манолов“, ще се състоят премиерните представления за Габрово на пиесата на Калин Илиев „Пикльото“.

Началният час и на двете постановки е 19.00 часа, а билети за тях могат да бъдат намерени на касата на ДТ „Рачо Стоянов“.

„Пикльото“ е моноспектакъл на Кирил Михов, а режисьор е Бойко Илиев. Калин Илиев е писател и драматург, чиито последни две книги „Морфо“ и „Пролетта на емигрантите“ станаха изключително популярни. Може би защото историята проследява завръщане на емигрантите в измислената страна Нулия /безспорна метафора за България, но не само/.

Там те влизат в сблъсък с властта на одиозни фигури, носещи прозвищата Вълка, Плъха и много други, в които може да бъде разпознат не само конкретния ни политически елит, но нещо много по-важно: душевни типажи, които са напуснали човешкия си облик.

Пикльото е нощен пазач, който охранява склад за самочувствие. За да не заспи, е поканил тайнствена любовница. Появява се и Крадеца, приема фантастични, одиозни превъплъщения. Битките между Пазача и Крадеца са една от друга по-ожесточени и невероятни. Всъщност – има ли Пазач, Крадец, Любовница, склад за самочувствие? Или един самотник живее измислен живот, в който единствената „реалност“ до него е самият Бог?

Драматургът Калин Илиев може да бъде разпознат чрез пиесите „Ключът“, „Пикльото“, „Границата“, „Как се гони страх“, „Голямата мама“, Приказка за обърканото царство“, „Приказка за края“, „Максимално“. Текстовете му са преведени на английски, гръцки, китайски, немски, румънски, руски, словашки, сръбски, украински, френски, чешки…

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Азбучник на българския хаос: Вбесявам (се)

Хората са бесни. От безобразията, с които мафиотизираната държава ги засипва ежедневно. И при това сладкодумно облича тези безобразия в одеждите на загриженост, с две думи – прави ни на глупаци.

Хората са бесни. От наглостта и цинизма на така наречения елит, който никога не е бил толкова брутален и безочлив през последните 30 години. Мисля си, ако някой учен се зарови в историята, може да се окаже, че подобна корупция и гьонсуратлък не е имало не в последните 30, а в последните 130 години.

Хората са бесни от бягството на собствените им деца и родители в чужбина/всички знаем причините за тази масова емиграция/. Друг е въпросът как българите се справят в чужбина, колко от тях успяват и колко не. Съвсем друг е въпросът дали част от тях ще се върнат, за да остареят в България/ако все още има такава страна/. Очевидно, обратно на крокодилските сълзи, които рони, управлението на държавата не желае или не може да се справи с този глобален проблем.

Хората са бесни от демографската криза и застаряващото население. И въпросът не е само в това дали ще има кой да изкарва парите на пенсионерите в близките десетилетия, а дали ще има българска популация.

Хората са бесни от заграбването на държавните активи – под земята и над нея – от шепа ненаситни типове, които наричат себе си бизнесмени. Същите тези бизнесмени крадат с активната помощ на институциите, политиците и най-висшето ръководство на държавата.

Хората са бесни от зейналата пропаст между елит и народ. Ехото от единия край на пропастта не се чува на другия. Хората са бесни от продажните медии, които са превърнали лъжите, подменянето на фактите, клеветите и идиотския кич по страниците и предаванията си в норма.

Хората са бесни от все по-западащото и поскъпващо здравеопазване, от масовото опростачване на все по-голяма част от образованието и културата ни.

Хората са бесни. Бойко Борисов обеща да си отиде от политиката едва, когато построи магистрала „Хемус”. Като се има предвид, че нейното строителство е започнато преди 45 години, навярно ще трябват още толкова, за да бъде завършена. Изглежда Той ще бъде първият управляващ столетник на тази Територия. При нужда има кой да Му подаде памперсите, когато реже лентичката, не го мислете.

Хората са бесни от нарастващо чувство за обреченост, от липса на надежда. И това вече е страшно.

Хората са бесни. Значи трябва нещо да се направи. Ситуацията може да се промени, не се съмнявам в това. Следващият въпрос обаче е – има ли подходящи хора за управление в полза роду? Има ли?

Защото ако няма….

Преди време Умберто Еко беше казал следните думи за България: „ Страната ви прилича на смъртник, чакащ примирено съдбата си. България е една умираща, изчезващата държава, чието общество е загубило способността да реагира адекватно на подлеците, наметнали наметалото на демокрацията.”

Автор: Калин Илиев

„Азбучник на българския хаос” представлява поредица от коментари, чиито наименования следват последователността на буквите в българската азбука. Подобен подход има амбицията да очертае максимално широк кръг от теми, като открие техните връзки между буквите, думите и словото през хаоса на Прехода. Другите текстове от поредицата четете ОТТУК.

Източник: Actualno.com.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

 

Популярни новини от последната седмица