Култура, Новини|06.02.2018 12:47

Център „Музейно училище“ проведе семинар с учители по история

снимка: НМО – Габрово

Със семинар, на тема „Културното наследство в учебните програми по История и цивилизации“, център „Музейно училище“ започна практическата си дейност в помощ на педагогическите кадри.

В инициативата, която се проведе в Националния музей на образованието, се включиха музейни специалисти от НМО – Габрово, Специализиран музей за резбарско и зографско изкуство – Трявна, Етнографски музей на открито „Етър”, Исторически музей – Севлиево и двадесет учители от Габрово, Севлиево, Трявна, Дряново, селата Крамолин и Градница.

снимка: НМО – Габрово

Семинарът бе открит от Мая Карагьозова, директор на Националния музей на образованието и Георги Маринов, началник на Регионалното управление на образованието – Габрово. Двете институции са партньори в център „Музейно училище“, който беше създаден в началото на юли миналата година, а през октомври получи подкрепата на музейната колегия в Габровска област.

Дейността на „Музейно училище“ се изразява в организиране и провеждане на семинари, конференции, практически занятия, открити уроци в музеите. Предстои създаването на едноименен интернет сайт за музейни образователни програми и добри училищно-музейни практики.

Идеята е в интернет пространството центърът да прерасне в национална инициатива. Директорът на НМО съобщи, че е в процес на обсъждане учредяването на годишна награда за добро партньорство музей-училище, която да се връчва от Министерството на образованието и науката.

В обръщението си към участниците в първия семинар Георги Маринов подчерта, че присъствието на учителите от цялата област и на новоназначени преподаватели е обнадеждаващо начало и носи добро послание за бъдещето на центъра.

В двучасовата програма на семинара бяха представени съхранени културни ценности от периода на Възраждането в четирите музея, които могат да бъдат използвани в часовете по История и цивилизации под форма и по начин, избрани от самия учител.

снимка: НМО – Габрово

Веселин Лазаров, уредник в НМО, представи движими културни ценности от Фонд XV-XIX век на Националния музей на образованието, които могат да бъдат използвани в учебните програми по История и цивилизации за VI, VII, X клас.

снимка: НМО – Габрово

Ирина Димитрова, уредник в СМРЗИ, презентира „Теоретичните, практически и анимационни възможности на експозициите на Специализирания музей за резбарско и зографско изкуство – Трявна за представяне на учебния материал“.

снимка: НМО – Габрово

Музейният педагог от ЕМО „Етър“ Любомира Иванова представи темата „Музейните обекти и инициативите на Етнографски музей на открито „Етър” в помощ на обучението по История и цивилизации. Етърската чаршия – умален модел на Габрово през Възраждането“.

снимка: НМО – Габрово

За възможностите на музейните експозиции в Хаджистояновото училище говори Димитър Димитров от Историческия музей в Севлиево.

снимка: НМО – Габрово

В дискусията след презентациите участниците в семинара обсъдиха полезните страни на връзката музей-училище с координиращата роля на център „Музейно училище“. Бяха поставени въпроси, свързани с организацията за провеждане на занятия извън училище, на които отговори експертът по История в РУО – Габрово Деян Дойнов.

снимка: НМО – Габрово

Мая Карагьозова благодари на учителите участници в първия семинар като медиатори на връзката с основната публика на музеите – ученическата.

снимка: НМО – Габрово

Двадесетте учители получиха Сертификат за участие в семинара „Културното наследство в учебните програми по История и цивилизации“. Следващата среща и тема ще бъдат определени от самите учители.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Напиши коментар