Новини, Политика|30.01.2018 16:51

Кристина Сидорова: Програмата по история за 10-ти клас трябва да се отмени!

© Copyright 2018 — Gabrovo News. All Rights Reserved

Предизвикалата скандал и разнопосочни мнения в обществото програма за 10-ти клас по история трябва да се отмени. Това заяви в Габрово на пресконференция Кристина Сидорова, народен представител от БСП.

„С всички историци, с които съм говорила, независимо привърженици на коя партия са, казват че такава програма е недопустима. Надявам се, че Министерството на образованието, държащо се в момента като „Министерство на пропагандата“, най-накрая ще се вслуша в гласа на професионалистите и случващото се безумие ще бъде отменено“, каза още Сидорова.

БСП категорично се разграничава от предложението на управляващите. Левицата очаква да разбере кои са авторите на програмата по история за 10-ти клас и авторите на новия учебник. По думите на габровския народен представител, ГЕРБ са предоставили възможността новата програма да се състави от политизирани преподаватели.

Според Сидорова съдържанието на учебниците по история за 10-ти клас, в които се предвижда подробно изучаване на тоталитарния режим, въведените понятия и изучаваните теми, ще поставят учителите пред изпитание да преподават този период, тъй като все още няма негова обективна оценка.

„Както вече чухте десетки фондации благодариха на ГЕРБ за подкрепата, че са настоявали този период да влезе в учебниците по история. Самият факт обаче, че един учебник се съставя под натиска на една власт – това е вече страшно“, коментира в заключение депутатът от левицата.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

1 Коментар

Напиши коментар