Новини|19.01.2018 11:51

С изложба в НМО завърши двумесечна програма по проект „Твоят час“

снимка: НМО – Габрово

С откриване на изложба от детски рисунки в Националния музей на образованието в Габрово приключи двумесечната програма „Любопитно краезнание“ за група ученици от СУ „Райчо Каролев” – Габрово.

Програмата е по проект „Твоят час“ и включва осем тематични занятия в музея – от 17 ноември 2017 г. до 18 януари тази година. Ръководител на децата, от три шести класа на „Райчо Каролев”, е Богдан Андреев – главен учител по История и цивилизации.

снимка: НМО – Габрово

„Твоят час” е проект на Министерството на образованието и науката, насочен към развитие на извънкласни дейности по интереси, по който Националният музей на образованието работи с няколко училища от Габрово и страната.

В тематичния цикъл „Любопитно краезнание“ се включиха всички музейни специалисти в НМО. Те показаха на децата как се съхраняват движими културни ценности, как се представят пред публика.

Групата овладя умения за работа с посетители, разработи туристически маршрути, използвайки видяното и наученото в НМО. Уредниците и екскурзоводите помагаха на учениците да усвоят умения за представяне на местната история чрез използване на съвременни технически средства.
Детските рисунки, подредени в кинозалата на музея, са емоционален и мотивиращ резултат след двумесечната работа.

Шестокласниците дават художествен израз на впечатленията си от експозицията, музейните колекции, досокването до личности и събития, и най-вече – от съприкосновението с оригинални предмети в автентичната атмосфера на възстановките.

Християн, Благовест и Владимир са пресъздали учебната стая на Габровското училище – чиновете, подредени според изискванията на Взаимоучителната метода, катедрата на учителя, „затвора“ за непослушници, таблиците на отец Неофит. Стефан се е справил с изписването на Глаголицата и Кирилицата.

снимка: НМО – Габрово

Андриян, Нергис и Анна-Мария показват портрети на Левски, Вазов и Каравелов. Христо и Деян са избрали възрожденските книги за творческо вдъхновение. На откриването на изложбата присъстваха и родители на шестокласниците.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Напиши коментар