Култура, Новини|16.01.2018 9:48

30 хиляди от фонд „Култура“ за „Гара Индустриална“

снимка: Община Габрово

30 хиляди лева финансова помощ получава Община Габрово от Национален фонд „Култура“ за мултимедийния спектакъл „Гара Индустриална“, информираха от администрацията на кмета.

Проектът се състезаваше в конкурса за културната програма за Българското председателство на Съвета на Европейския съюз през 2018 г. За да реализира спектакъла, Община Габрово ще го дофинансира с 40 500 лв.

Идеята е да се популяризира животът и постиженията на значими исторически фигури от славното минало на Габрово, станали част от нематериалното културно наследство на България. Продукцията е замислена като смесица от театър, кино, документалистика, фотография, музика и танц, 3D-анимация и компютърна графика.

Основа на сценария е историята на габровския фабрикант Христо Бобчев, който през 1884 г. препасва 20 килограма жълтици под дрехите си и тръгва към Манчестър, за да купи предачна и парна машина. При транспортирането им до Габрово се наложило Бобчев да укрепва мостове и пътища. В неговата къща княз Александър Батенберг прокламирал Съединението.

Постановката ще бъде режисирана от един от най-авангардните и смели съвременни творци на българския театър – Теди Москов, който е с габровски корени.

Спектакълът „Гара Индустриална“ е подкрепен официално от Българска национална филмотека, Българска национална телевизия и Драматичен театър „Рачо Стоянов“ – Габрово. Премиерата в Габрово е насрочена за края на месец април, а представянето в София – на 4 юни в театър „Българска армия“.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

3 коментара

 • Браво!!!
  Шорошкият миндил Теди Педеросков ще гепне 70000 , за да рекламира педро- атлантическите ценности!!!
  Да живей луканката и бахура!!!!

 • Разчитана първоначално за азиатските потребители първата партида ВПГ от руския завод „Ямал ВПГ“ взе курс в противоположна – американска – посока. Първичен купувач на ВПГ стана британското отделение на малайзийската компания Petronas – Petronas LNG UK Limited, в разпореждане на която газът беше доставен от ледоразбиваческия танкер за ВПГ „Кристоф де Маржери“. Но след това, по информация на средствата за масово осведомяване, във веригата на купувачите се появи френската енергетична компания Engie, която се нае да достави в САЩ първата партида от втечнен природен газ от завода „Ямал ВПГ“. По информация на Интернет-портала MarineTraffic, танкерът с ВПГ на компанията Engie закара товара от британския терминал Isle of Grain, разположен в графство Кент в американския Бостън на регазификационния терминал Everett. Именно за дадения терминал компанията Engie е сключила договор по регазификация с общ обем 6,9 млрд. кубически метра газ на година. Товарът ще бъде доставен в Бостън на 22 януари. Така първата партида ВПГ от руския завод ще бъде изнесена в САЩ, потвърждава интернет – изданието LNG World News.

  „Първата партида ние продадохме на Petronas и предполагахме, че тя ще отиде в Азия. Но по-нататъшната съдба на партидата определя вече купувача“ – така коментираха ситуацията в руската компания „НОВАТЕК“, реализираща проекта „Ямал ВПГ“.

  Първата част от завода „Ямал ВПГ“ беше пусната в експлоатация в началото на декември 2017 година. Изначално се предполагаше, че първите доставки ще отидат в Китай. Компанията „НОВАТЕК“ владее 50,1% от капитала на „Ямал ВПГ“, на френската Total и на китайската CNPC принадлежат по 20%, а още 9,9% са под контрола на китайския Фонд на Пътя на коприната.

 • Най- в ажната придобивка в новия хотел ще бъде, че ще има специални тоалетни за третополови, които ще бъдат означени със специален знак – момиченце, което пикае право.
  Това беше причината, поради която закрихме и последната останала от мръсните комунисти обществена тоалетна в Габрово, защото треточоловите нямаше къде да пикаят!!!
  Да ви е честита Новата Придобивка, Другарки и Господа!!!

Напиши коментар