Култура, Новини|15.01.2018 15:34

„Благодетелите в архивите“ на РБ „Априлов – Палаузов“

снимка: РБ „Априлов – Палаузов“

По повод патронния празник на Национална Априловска гимназия в Габрово на 12 януари Регионалната библиотека „Априлов-Палаузов” бе посетена от учениците от X „д” клас, с класен ръководител Стефка Цонева.

Младежите бяха подготвили литературно четене – исторически преглед с внушения под наслов „Благодетелите в архивите“ – инициативата бе част от официалната празнична програма за патронния празник и илюстрираше събития около създаването на гимназията – първото светско училище в България, на усилията на нейните благодетели и спомоществователи, историята на първите преподаватели в нея, необикновените им житейски съдби и непреходното им наследство за поколения българи, Европа и света.

снимка: РБ „Априлов – Палаузов“

Нина Иванова, гл. библиотекар и завеждащ отдел „Краезнание” в библиотеката, разказа за функциите на отдела, съхраняващ, систематизиращ и предоставящ публикации, документи и материали за Габровския край.

Мая, Елиф, Цветомила, Диана и Цветелина – ученици от Х „д”, клас прочетоха публикации из фондовете на библиотеката, подбрани от самите тях с помощта на преподавателя по история в НАГ г-жа Пенка Петрова и на екипа на отдел „Краезнание”.

снимка: РБ „Априлов – Палаузов“

Младите хора пожелаха да посетят всички отдели на библиотеката, водени от библиотекаря и PR Анелия Мутафчиева.

Запознаха се с правилата за функциониране на библиотечната система, с десетичната класификация, според която всяка книга получава свое уникално място и с библиографското описание, съдържащо основните данни за всеки книжен документ и съставляващо градивния елемент на библиотечните каталози – елекронни и традиционни.

снимка: РБ „Априлов – Палаузов“

Учениците демонстрираха неподправен интерес и за пореден път се увериха в многобройните възможности на библиотеката като образователна и културна институция със свое запазено място през целия професионален и творчески път на човека.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Напиши коментар