Любопитно, Новини|09.01.2018 16:50

Габровка извая от захар църквата „Свети Стефан“ в Истанбул

снимка: Личен архив

Габровката Мария Владимирова Озтюрк извая от захар църквата „Свети Стефан“ в Истанбул. Кулинарният шедьовър е бил подготвен от нашенката специално за официалния обяд, по случай откриването на реставрираната българска църква и представен на гостите, уважили тържеството на 7 януари в турския мегаполис, научи „Габрово Нюз“.

Тортата е точно копие на Желязната църква, абсолютно съвпадащо с оригинала. Невероятният макет е изработен от захар. Сладкарското творение бе представено в Българската Екзархия, където се състоя тържественият обяд с министър – председателя Бойко Борисов и българската общност.

снимка: Личен архив

От 17 години Мария притежава свое собствено сладкарско ателие в Истанбул и майстори християнски светини в сладкарството. Завършва училището по дърворезба в Трявна, а след това и  Великотърновския университет със специалност скулптура. Преподава рисуване в габровско училище, рисува икони. Докато любовта не я отвежда от родния й град Габрово до Истанбул.

Там създава своето уникално семейно гнездо. В Истанбул се ражда синът й. Там се случва чудото, обединяващо религиите в едно щастие, което е сред редките неуспешни опити за разделение. Там се ражда и иконата от захар на Света Богородица, дело отново на Мария Владимирова Озтюрк.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Напиши коментар