Култура, Новини|05.01.2018 13:40

Скулптурата „Портрет на Лазар Донков“ – акцент в Галерията през януари

снимка: ХГ „Христо Цокев“

И през тази година Художествена галерия „Христо Цокев“ продължава инициативата за представяне на биографични сведения за творци и малко известни и интересни сведения за техните произведения.

На вниманието на ценителите на изкуството е представен Асен Попов, изваял образа на Лазар Донков – „човекът, който създаде Етъра”.

По спомени на близки до Лазар Донков скулптурата е създадена през 70-те години на XX век. Творбата е от фонд „Скулптура”, включващ около 200 произведения на изявени български и чуждестранни автори като Андрей Николов, Галин Малакчиев, Димитър Гондов, Панайот Димитров, Павел Койчев, Георге Фаркъшиу и други.

Скулпторът и художник Асен Борисов Попов е роден на 3 юли 1925 г. в гр. Добрич. Завършва ВИИИ „Николай Павлович” през 1959 г. при проф. Любомир Далчев, специалност „Монументална скулптура”.

Автор е на редица монументални композиции и паметници, като Паметника на Свободата в с. Стожер, на Йордан Йовков и на ген. Стефан Тошев в Генерал Тошево, на Дора Габе в с. Дъбовик, на Стефан Караджа в Добрич. Умира на 5 февруари 2008 г. в Добрич.

Името на Лазар Донков е познато не само на всеки габровец, а и на много хора в страната и в чужбина като създателя на ЕМО „Етър”. Една силна и целеустремена личност.

Несломен от трудностите и здравословното си състояние Лазар Донков с вяра и непоколебима воля работи за реализиране на идеята си, записал я в своите „Кратки бележки по създаването на Етнографския парк-музей „Етър”: „Идеята ми за изграждане на жив музей на открито се роди около 1948-1949 г. Разбира се, в началото тази идея не беше изяснена и конкретизирана…

При обиколките ми в старите габровски чаршии и селата Боженци, Скорци, Стомонеци, Топлеш, Делиджеци, Тодорчета, Недевци, Лютаци, Жълтеш, Негенци, Лесичарка, Батошево, Стоките и десетки други, аз се натъквах на истински архитектурни шедьоври, плод на здравото чувство за архитектура и майсторско изпълнение от самобитни майстори строители.

А запазената още уредба на някои от тези къщи говореше неопровержимо за изключителното чувство за изящество и красота, с които е била надарена габровката…

Съвременният живот бързо промени и облика в уредбата на жилището, а уникалните архитектурни паметници се събаряха безжалостно за дърва или изоставени и неподдържани от собствениците си, се рушаха под напора на годините.

Отминаваше една епоха, а заедно с нея времето като поток отвличаше всички веществени белези за нейното съществувание.”

Благодарение на далновидността на този мъж Габрово е съхранило това ценно наследство.

Поклон пред големите личности, оставили своя завет с примера и делата си!

Скулптурата „Портрет на Лазар Донков” може да се види до края на месец януари в Художествена галерия „Христо Цокев”.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

1 Коментар

Напиши коментар