Свържи се с нас

Новини

Дарителският кръг в Габрово набра 30 000 лв. за инициативи

Published

on

снимка: frgi.bg.

Във вторник щедростта на габровци отново се срещна с инициативността на Обществения фонд на поредния дарителски кръг „За Габрово“. Този път бяха събрани 30 000 лв. дарения в подкрепа на 5 инициативи, които ще се реализират през 2018 година.

Необходими са още около 2000 лв., за да се събере предварително планираната сума. Когато набраните дарения станат 32 000 лв. към тях ще се добавят и 16 000 лв. насрещно финансиране и така с общата сума от 48 000 лв. ще се реализират следните проекти:

1. Проект на обединени спортни клубове – Спортен клуб по ориентиране – Габрово, Спортен клуб по ски бягане – Габрово, Клуб по биатлон – Габрово предвиждат закупуване на специална машина за утъпкване на писти, която ще се ползва в м. Узана за създаване на писти за всички гореизброени спортове. Шейната, която се използва за целта, в момента е безкрайно стара и амортизирана. Трите клуба имат крещяща нужда от микробус, с който да се извозват децата за тренировки и състезания. За момента Българска спортна федерация предоставя от София своя микробус при много важни участия, за да се ползва за максимум ден от габровски клубове. Наличието на собствен микробус ще осигури нови възможности за спортистите от Габрово. В рамките на предвидения бюджет ще се закупят двете машини втора употреба, защото няма възможност за чисто нови, но ще се търсят такива – с гаранция от продавача.
Обща стойност – 18 000 лв.

2. Проект на Фондация Градище – Проектът предвижда създаване на първото за Габрово – споделено пространство /co-working space/. Помещенията се предоставят безвъзмездно от Областен управител – на комуникативно място в центъра на града, но имат нужда от ремонт. Проектът е на стойност 3000 лв., с които ще се покрият най-належащи ремонти за създаване на условия за стартиране на дейността. Предвижда се първоначално да заработи Лаборатория по роботика. Проведени са разговори и има готовност за безвъзмездно предоставяне на техника.
Обща стойност – 3 000 лв.

3. Проект на Младежки клуб, подкрепен от бизнес-организации, Сдружение „Равен старт – 2008″ и Ротари – Проектът включва диагностика и рехабилитация на деца с гръбначни изкривявания. Диагностиката ще бъде извършена от Ротари клуб – Габрово, а самата рехабилитация се извършва от Сдружение „ Равен старт-2008”. Сдружението вече четвърта година извършва Водна рехабилитация на деца с увреждания от Област Габрово, то е и инициатор на идеята за водна рехабилитация на деца с гръбначни изкривявания. От миналата година в басейна на ПМГ „Академик Иван Гюзелев“ се провежда и лечебно плуване за деца с увреждания и деца с гръбначни изкривявания. За целта Сдружение „Равен старт – 2008“ обучи специалист – кинезитерапевт, който да рехабилитира децата.
За прегледи:
Обща стойност – 7 500 лв.
За водна рехабилитация:
Обща стойност – 6 000 лв.
Обща стойност на всички дейности: 13 500лв.

4. Проект „Игрила” на Театрален клуб към ИМКА – Габрово – Целта на проекта е да се създаде театрален спектакъл по едноименната пиеса на Теодора Димова с участието на ученици от няколко габровски училища, който през дълбоко закодирания в българската традиция мотив за „залюбената мома от змей“, търси връзка с ценностите, страховете и мечтите на младите хора днес. В постановката ще участват 15 младежи от три габровски училища – Априловска гимназия, Математическа гимназия и Професионалната гимназия по туризъм – Габрово. Очаква се представлението да бъде видяно от над 500 млади хора от града и от поне още толкова публика от други възрастови групи. Спектакълът ще бъде представен на различни младежки театрални фестивали, първият от които е през м. април, 2018 г. в Пазарджик – МТФ „Океан от любов”. По пиесата ще бъде направена адаптация за тип сетивен театър, който ще бъде представен в регионална библиотека „Априлов-Палаузов”.
Обща стойност – 1 500 лв.

5. Проект на обединение от арт-организации и творци – Габрово Арт – Проектът обединява Школа по приложни изкуства с преподавател Ива Пенчева, Арт-клуб към ДГ „Дъга“, Клуб „Будители“.
Обща стойност на проекта 11 400лв
Дейностите предвиждат:
• провеждане на поредица от арт-пленери, насочени към въвличане на деца и родители в приложните изкуства /3 по време на карнавалната седмица, 3 през лятната ваканция – общо 6 за над 120 участника /
• Провеждане на конкурс „Съвременни будители“
• Поредица арт-инициативи, комбиниращи изкуства и активно гражданство в Арт-клуб към ДГ „Дъга“
• Издаване на каталог с арт-произведенията от горепосочените инициативи, организиране на изложба и даряване на част от произведенията за отделения в болницата
Проектът ще ангажира над 300 деца и семействата им, което е над 1000 човека пряко.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Икономика

Станете част от екипа на „Косач Трепач

Published

on

Специализираната габровска фирма „Косач Трепач“, водеща в професионалното озеленяване и поддръжка на дворове, градини, терени и зелени площи, търси служители, които да се присъединят към нашия екип.

Предлагаме следните предимства и възможности на нашите работници:

  • Трудов договор и осигуровки.
  • Мотивиращо възнаграждение през обучителния период за въвеждане в работния процес.
  • Стартова заплата, в размер на над средната за региона, с възможност за допълнително увеличение
  • Работен ден, с продължителност 8 часа, от понеделник до петък, с 2 почивни дни – събота и неделя.
  • Допълнително финансово стимулиране за положен извънреден труд
  • Най-висок клас работно облекло
  • Възможност за кариерно развитие и обучение
  • Работа в млад и динамичен колектив

Допустими са и кандидати без опит, но с голямо желание за работа и развитие. Предимство имат кандидати, притежаващи предишен опит в сферата.

За допълнителна информация и насрочване на интервю, моля, свържете се с нас на телефон: +359 899 140 254.

Присъединете се към екипа на „Косач Трепач“ и бъдете част от успеха ни в създаването на красива и здрава зелена среда!

Зареди още

Култура

Концерт в Габрово на Мартина Табакова, Стоимен Пеев и Атанас Кръстев

Published

on

На 24-ти април в Художествена галерия „Христо Цокев“ в Габрово от 18.30 часа предстои концерт на Мартина Табакова, Стоимен Пеев и Атанас Кръстев.

През тази година се навършват 125 години от рождението на големия български композитор Панчо Владигеров и 200 години от рождението на емблематичния чешки композитор – Бедржих Сметана.

По този повод тримата талантливи изпълнители се събират, за да направят турне в България, със знакови творби на двамата велики композитори. Датите на концертите са с начален час 18.30 часа, а входът за тя е свободен.

Концертите включват рядко изпълняваното Клавирно трио оп.4 на Владигеров, което той е написал едва на 17 години! То е и Първото българско трио за пиано, цигулка и виолончело. В програмата е включено още емблематичното Клавирно трио оп.15 от Бедржих Сметана.

Изключително респектираща и рядко изпълнявана програма. Тримата изпълнители Стоимен Пеев/цигулка, Атанас Кръстев/виолончело и Мартина Табакова/пиано, са добре познати на българската публика, изявени артисти, носители на престижни награди като „Кристална лира“ на СБМТД, „Музикант на годината“ на БНР за „Ансамбъл на годината“, „Златен век” на Министерството на културата, „Златно перо“ на агенция Кантус Фирмус за постижения в областта на културата.

Зареди още

Новини

Пресконференция по проект „Възможност за изява на младите хора – създаване на младежки център в Габрово“

Published

on

Проект № BGLD-2.001-0009 „Възможност за изява на младите хора – създаване на младежки център в Габрово“ се реализира по програма “Местно развитие, намаляване на бедността и подобрено включване на уязвими групи”, финансиран от ФМ на ЕИП 2014-2021.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица