Новини, Общество|19.12.2017 10:00

Сложиха нашийник на още един мечок в Балкана

снимка: НП „Централен Балкан“

Екип на Сдружението за дива природа „Балкани“ е уловил кафява мечка и поставил GPS-GSM нашийник и микрочип за идентификация. Животното е уловено на 12 декември над село Черни Осъм до границата на националния парк.

Мечокът е мъжки, 6-7 годишен с тегло над 190 кг. и в добро здравословно състояние. Кръстен е Спиридон – в чест на св. Спиридон, който се чества на 12 декември. Това е петата мечка с GPS-GSM нашийник и микрочип за идентификация, която обитава НП“Централен Балкан“.

Маркировката е поредната стъпка от изпълнявания договор между Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда и Сдружение за дива природа „Балкани“, по проект „Продължаване на дейностите на Дирекция „Национален парк Централен Балкан“ за проучване на миграциите, индивидуалните територии и използването на местообитанията на кафявата мечка, чрез маркиране на индивидите и асистиране при случаи на проблемни мечки“.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

3 коментара

 • Това не е мечка!!!
  Чипирали са парчовската подлога Вилъжера.
  Сега ще го следят кога ходи в бърлогата на Козяк 16 да си получи 30-те сребърни долара за слугинажа.

 • Реализацията на разширението на „Северен поток“ ще трябва да бъде подчинена на спазването на всички съществуващи законодателни норми, съобщи говорителят на германското правителство Щефан Зайберт, цитиран от ТАСС. Той е категоричен, че Берлин има „политическата задача“ да не допусне загуба за страните, като Словакия, но най-вече Украйна, от реализацията на проекта.

  Зайберг посочи още, че в Германия разглеждат идеята за изграждането на още две тръби по дъното на Балтийско море като „икономически проект“. В ЕС обаче мнението за проекта не е еднозначно. Според ЕК и някои страни от Централна и Източна Европа той само ще увеличи зависимостта на общността от Русия.
  Още по темата
  „Газпром“: Основните договори за „Северен поток“ 2 са подписани
  60% от тръбите за „Северен поток“ 2 са вече закупени

  Коментарите на говорителя на германското правителство са свързани с решението на местните власти в Щралзунд да дадат разрешение за строителство на газопровода в крайбрежието на Германия.

  Според полското издание Rzeczpospolita “недопускане на загуби“ означава, че Германия ще създаде газов хъб на своя територия и благодарение на отстъпките, които получава чрез две от компаниите, които участват в проекта – Wintershall и Uniper, ще продава изгодно газ на засегнатите страни.

  Полша е един от най-големите противници на газопровода. Тази позиция не се промени и след смяната на премиерите на страната. Матеуш Моравецки коментира в интервю за местно радио, че „Северен поток 2″ е „вредна инициатива, която заплашва сигурността на Централна Европа“, допълва още ТАСС.

  „Той може да бъде убийствен за Украйна, която е наш съсед. В момента, в който Украйна бъде изключена от процеса по транзитиране на газа, нищо не пречи да се дестабилизира още по-дълбоко“, смята той.

Напиши коментар