Свържи се с нас

Новини

Десетки деца участваха на второто издание на „Габровски лъвчета“

Десетки деца участваха на второто издание на „Габровски лъвчета“

снимка: АК „Орловец – 93“ Габрово

Десетки деца от габровските училища участваха на състезанието по лека атлетика „Габровски лъвчета“, което се проведе в закритата лекоатлетическа писта към спортното хале на стадион „Христо Ботев“.

Младите габровски таланти се състезаваха в дисциплините 60 м., 300 м. и 600 м. при най-големите момчета.

Организатор на проявата бе АК „Орловец-93“ Габрово, а най-добрите трима във всяка дисциплина бяха наградени с медали и грамоти.

Главен съдия на състезанието бе Веселин Георгиев – дългогодишен треньор в клуба и треньор номер 1 на Община Габрово за 2016г.

Гости на турнира бяха Николай Пенов – главен експерт в Дирекция „Образование и социални дейности“ в Община Габрово, както и Живко Желев – председател на УС на „Орловец-93“ Габрово.

На проявата присъстваха и учители от местните габровски училища, както приятели и родители на състезателите.

снимка: АК „Орловец – 93“ Габрово

Класиране в отделните дисциплини:

60 м. момичета 5-6 клас:
1 Ивайла Денкова (4-то ОУ)
2 Радостина Бочукова (ПМГ)
3 Велизара Върбанова (ПМГ)

60 м. момчета 5-6 клас:
1 Йоан Йорданов (6-то ОУ)
2 Иван Влъкненски (4-то ОУ)
3 Стефан Сарайски (2-ро ОУ)

60 м. момичета 7-8 клас:
1 Ивайла Василева (11-то ОУ)
2 Моника Димитрова (6-то ОУ)
3 Моника Стоянова (11-то ОУ)

60 м. момчета 7-8 клас:
1 Никола Лалев (НАГ)
2 Милен Илиев (11-то ОУ)
3 Асен Статев (11-то ОУ)

300 м. момичета 5-6 клас:
1 Ивайла Дянкова (4-то ОУ)
2 Стела Чалъкова (ПМГ)
3 Маня Читакова (ПМГ)

300 м. момчета 5-6 клас:
1 Александър Казаков (4-то ОУ)
2 Йоан Йорданов (4-то ОУ)
3 Богомил Панков (ПМГ)

300 м. момичета 7-8 клас:
1 Ивайла Василева (11-то)
2 Силвана Петрова
3 Моника Стоянова (11-то ОУ)

600 м. момчета 7-8 клас:
1 Никола Лалев (НАГ)
2 Асен Статев (11-то ОУ)
3 Кристиян Станчев (4-то ОУ)

Всички снимки от цялото състезание можете да видите оттук.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

1 Comment

1 Comment

  1. Парчовския плъх

    15.12.2017 at 19:05

    За да илюстрира несигурното бъдеще пред петролната индустрия, в края на миналата година The Economist припомни за първата в историята конференция за градско планиране. Проведена в Ню Йорк в самия край на XIX век, тя била свикана заради наболял проблем – какво да се прави с най-опасния отпаден продукт на транспортния сектор. Тоест с купищата конски фъшкии. След няколко дни пререкания експертите така и не намерили решение, и се разотишли. По-малко от десетилетие по-късно проблемът бил напълно заличен от възхода на автомобила – и на петролната индустрия.

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Крими

Наркотиците забъркаха неприятности за още двама

Двама мъже, 49-годишен жител на село Скурново, общ. Роман, и 30-годишен севлиевец, бяха задържани заради притежание на наркотични вещества. От тях са били конфискувани метамфетамини, амфетамини и канабис.

На 18 октомври в севлиевската полиция е било образувано досъдебно производство срещу 49-годишния жител на село Скурново, за когото били установени достатъчно данни, че е придобил и държи наркотици.

При проведени процесуално-следствени действия, мъжът предал доброволно на разследващите кутийка, съдържаща бяло прахообразно вещество и таблетка, реагирали при полеви нартотест на наркотичното вещество „амфетамин“.

След приключване на работата по цялостното документиране на случая, материалите по разследването ще бъдат изпратени в прокуратурата.

снимка: Пресцентър МВР, Архив

На следващия ден, 19 октомври, около 22.10 часа, на улица „Стефан Пешев“ в Севлиево, автопатрулен екип спрял за проверка лек автомобил, управляван от 24-годишен местен жител, с когото заедно бил и 30-годишният пътник от същия град.

При проверката на моторното превозно средство, в джоб на предна дясна врата, служителите намирили полиетиленов плик, съдържащ зелена суха листна маса и дванадесет зелени на цвят таблетки.

От проведения на място наркотест било установено, че листната маса реагирала на наркотичното вещество „марихуана“, а таблетките реагирали на наркотичното вещество „метамфетамин“.

Спрямо пътника била наложена полицейска мярка „задържане за срок до 24 часа“. По случая е образувано досъдебно производство под надзора на Районна прокуратура.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Студенти от Национална художествена академия на практическо обучение в „Етър”

Студенти от трети курс, специалност „Метал” на Национална художествена академия, проведоха традиционната си практика в музей „Етър”. Тя е съобразена с учебните задачи на студентите през предстоящите два семестъра. Жанрът, който изучават е медална скулптура.

снимка: Музей „Етър“

„Целта ни е бързо въвеждане на младите колеги в спецификите и проблемите, съпътстващи създаването на художествени произведения в конкретната сфера. Медалът като обект, освен вид отличие, е част от съвременното и традиционно изкуство. Сцени и изображения, изпълнени в класически релеф, третиране на различни материали и техники, в допълнение с използване на символи и знаци, правят медалната скулптура разнообразна и интересна за зрителя”, коментира асистент Венцислав Шишков, който проведе практическото обучение на групата студенти в музея.

снимка: Музей „Етър“

В рамките на четири работни дни, участие в занятията взеха Елена Каушал, Рая Златкова, Валери Козарев, Цветан Панайотов и Павел Петков. Те направиха релефни изображения от гипс, които след това бяха отлети в метал.

снимка: Музей „Етър“

„През настоящата учебна година в предметите „Композиция” и „Метал”, работата на студентите е обвързана с участия в ежемесечен международен уъркшоп по проект на проф. Богомил Николов, в национални и международни изложби и конкурси.

снимка: Музей „Етър“
снимка: Музей „Етър“

Събитието е от особено значение с цел продуктивност, сплотяване и създаване на колектив, поддържащ творческа атмосфера с предпоставки за осъществяване на художествени идеи и бъдещи артистични реализации”, каза още асистент Венцислав Шишков.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Габровски лекар получи награда на церемонията „Лекар на годината 2019 г.“

снимка: Личен архив

Габровският лекар д-р Николина Цанева получи награда от Българския лекарски съюз (БЛС) по време на церемонията „Лекар на годината 2019“.

Доктор Цанева, която е кардиолог с дългогодишна практика, работила и в чужбина, получи почетен знак и грамота в категорията „Отличен лекар от РК Габрово“ в навечерието на празника Ден на българския лекар.

На събитието в столицата, състояло се на 17 октомври, бяха отличени в няколко категории най-заслужилите български лекари, сред които и габровският специалист.

Всички лекари, които имат право да практикуват в България, са точно 31 384. Студентите, учещи медицина, са близо 11 хил., но не всички успяват да се дипломират, а други напускат страната.

снимка: Личен архив

Добрата новина е, че броят на медиците, които имат желание да работят извън България, не расте, а леко намалява. Сега те са под 400 на година, разкриват от БЛС.

Тази година Българският лекарски съюз реши да връчи и три специални награди. Едната от тях посветена на инициативата “Добрата дума лекува“, която е част от националната кампания срещу насилието над медици #ПребориГнева.

В централата на съсловната организация бяха изпратени стотици благодарствени писма, придружени със снимки. Най-много “добри думи” бяха получени за д-р Здравко Пенков от Сливен, който беше отличен по време на церемонията.

Другите две специални награди бяха връчени на д-р Елиас Хаддад, който оперира под светлината на фенер и д-р Илиян Траянов, който заедно с колегите си от МБАЛ- Пазарджик, спаси родилка с амниотична емболия и ДИК синдром.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

 

Популярни новини от последната седмица