Свържи се с нас

Култура

Йордан Камджалов започва националното си турне от Габрово

© Copyright 2017 — Gabrovo News. All Rights Reserved

Форматът „България пее – Музикална лаборатория за всички“, който ще бъде представен във всички градове на страната, на световноизвестния диригент Йордан Камджалов ще стартира националната си обиколка от Габрово.

Новината за медиите бе съобщена лично от Маестро Камджалов, който по покана на Читалище „Будителите – 2017“ ще гостува на 10-ти декември в Художествената галерия „Христо Цокев“ – Габрово, за да представи за габровци и гостите на града уникалния си културен проект „Музикална лаборатория за човека“, с характер на целодневно фестивално събитие.

„Началото на националната обиколка стартира от Габрово. Тази безпрецедентна идея и формат да започнем именно оттук, е нещо много добре обмислено, дълбоко и логично. Габрово е абсолютен образователен възрожденски център. Географски център на България.

Значими неща се правят само със значимо мислещи хора, а в Габрово определено има доста такива! Защото, когато се прокарват нови пътеки, това е свързано с много повече енергия и време. Не мога да си представя по-подходящо място за стартирането на този формат от Габрово“, заяви световно признатият диригент Йордан Камджалов.

© Copyright 2017 — Gabrovo News. All Rights Reserved

Йордан Камджалов е първият чужденец, избран единодушно едва на 30-годишна възраст за Генерален музикален директор и Главен диригент на град Хайделберг, Германия. Той е академик на Българската академия на науките и изкуствата. През тази година, заедно със световно признатото клавирно дуо „Генова и Димитров“ е носител на една от най-престижните международни награди за класическа музика „Еко мюзик“ за звукозапис на годината, в категория „ХХ – ХХI век“.

Маестро Камджалов работи на три континента и е носител на десетки световни отличия, а габровци има привилегията да общуват с вдъхновителя Йордан Камджалов, който въздейства като събира в едно силата на музиката и думите. Той твърди, че хората тук имат невероятен потенциал и затова все по-често се връща в България.

С фондация на негово име реализира различни проекти, в подкрепа на млади български творци. Освен, че е съпричастен към каузата на родното изкуство, посвещава усилия и на друга голяма цел – да въздигне духа на българите.

© Copyright 2017 — Gabrovo News. All Rights Reserved

„Това, което решихме да направим в Габрово, е нещо наистина уникално, един хибриден формат „три в едно“. Тези три формации са се случвали на други места и сами по себе си са били много успешни. Но никога досега не са били събирани заедно. Започваме с най-широкото и най-достъпно разклонение на „дървото“ на Музикалната лаборатория за човека.

Това е един от основните културни инструменти на фондацията ни. Надяваме се няколкостотин човека чрез силата на звука, музиката, текста и ритъма да влязат, и изградят едно общо пространство. Това събитие сме го правили няколко пъти в София. Имаше огромен успех. Важното е никой да не се самоцензурира.

Няма значение дали човек може да пее или не. Всички сме там и изграждаме едно цяло. След 15-20 минути ще видим, че непознатите хора няма да са толкова непознати. В тази част на събитието активна роля играят самите участници. Там няма публика. Работим чрез културните ни инструменти съзнателно за размиване на границите между сцена и публика. Неща познати още от Древността“, информира Маестро Камджалов.

© Copyright 2017 — Gabrovo News. All Rights Reserved

По думите му във втората част на събитието ще бъде направена среща – разговор, защото магиите и творчеството се раждат чрез общуването. „Няма тема и посока! Присъстващите ще определят динамиката на разговора. Завършваме с най-елитния и безпрецедентен музикален продукт, който изобщо съществува в страната и не смятам, че има аналог някъде на планетата“, добави маестрото.

Стана ясно още, че около 3 години е работено по това да има 10 селекции от няколкостотин човека, от които избрани само 8 и които в неделя (10 декември) ще дойдат в Габрово. Те не са професионални музиканти, но са много по-музикални от много други музиканти.

Първата цел на формата е репертоарът да няма никакво значение. Очаква се от един много сериозен актьор, независимо дали се занимава с Шекспир, Достоевски, Гогол или разказ на Чудомир, да направи магия от това нещо. Това според Йордан Канджалов се очаква от един истински пианист и цигулар, когато хване инструмента да може да създаде една приказка, т.е. интерпретацията да излезе над нивото на композицията.

Другата цел е да няма значение колко човека ще бъдат на сцената, защото със 100 човека се прави един вид музикална магия, с 10 човека – друг. Най-важното е да поемат пълната отговорност за всичко, което се случва на сцената. В „Музикалната лаборатория за човека“ е търсена една голяма универсалност на гласа, защото всеки всеки може да пее всичко.

снимка: Рекламна агенция „Елмазови“

Трета цел е да се достигне състояние, в което интензитетът да не зависи от времетраенето, дали е минута или три дни. Има песни, които са работени години и продължава работата над тях. „Отказали сме се от идеята за съвършенство, защото токова не съществува в изкуството и живота. Нещата са винаги незавършени. Въпросът е в тази незавършеност да се представи максимална убедителност, автентичност, имащи потенциала да докосват човешкото сърце. Каква е тайната? Ние не знаем какво ще пеем на 10-ти декември в Габрово. С тези безумно интелигентни хора, този лукс ние можем да си го позволим“, допълни още световно признатия диригент.

„Тази неделя няма да се занимаваме с музика. Това не е покана за хора, занимаващи се с музика. Това е покана за хора! Това е музикална лаборатория за Човека. Така че всички „човеци“ да заповядат. Ще се занимаваме със самия човек“, разкри Маестро Камджалов.

В неделя, 10 декември, габровци и гостите на града ще могат да се насладят на уникалния концептуален вокален проект, разгърнат в три модула. Билети за събитието се продават във фотостудио „Спринт“, ул.“Радецка“ 24.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Коментари

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Култура

Габровци промениха играта в Нощта на театрите

За втора поредна година Габровският театър отвори вратите си за публиката в европейската „Нощ на театрите“, която се проведе на 16 ноември 2019 г. в 18 български града и общо в 11 европейски държави. Тази година мотото на инициативата беше „Tи променяш играта. Играта променя теб“, което насърчи малки и големи да се включат в програмата от събития, организирани в Габрово.

снимка: ДТ „Рачо Стоянов“ – Габрово

С „Ден на отворените врати“ беше даден старт на „Нощта“. Зрителите имаха възможност в три различни часа да посетят пространствата на ДТ „Рачо Стоянов“ и да се запознаят с работния процес в театъра преди представление. Гид на посетителите беше актьорът от габровската трупа Любен Попов, познат от много театрални постановки, както и от малкия екран с нашумелия сериал „Пътят на честта“.

снимка: ДТ „Рачо Стоянов“ – Габрово

Той им разказа за постановката „Свекърва“, разведе ги зад кулисите и на сцената по време на изграждането на декора. Отговори на въпросите на най-любопитните защо декорът трябва да бъде мобилен, как се изгражда сценографията на даден спектакъл, как се подбират и създават костюмите, които също се съобразяват цветово с декора, какво отличава актьорската игра в спектаклите на различните режисьори. Най-запалените фенове се престрашиха да влязат в ролята на свекървата Костанда. За начало пробваха само част от костюма ѝ.

снимка: ДТ „Рачо Стоянов“ – Габрово

Централното събитие в габровската „Нощ на театрите“ беше най-новият хит на ДТ „Рачо Стоянов“ – „Свекърва“ на режисьора Петринел Гочев. Няколко дни по-рано постановката взриви публиката в Народен театър „Иван Вазов“ и покори сцените в Ловеч, Русе и Карнобат. Специално за инициативата от габровския театър бяха подготвили макет в човешки ръст на плаката на постановката с възможност зрителите да се снимат като главната героиня. Оказа се, че не само бъдещи свекърви се увековечиха с лика си на плаката, но и много бъдещи снахи и зетьове. Атракцията привлече мъже и жени на всякаква възраст, момичета и момчета.

снимка: ДТ „Рачо Стоянов“ – Габрово

Като допълнително съпътстващо събитие беше организиран благотворителен базар в подкрепа на „Съюза на слепите в България“, на който бяха изложени предмети, създадени от напълно незрящи хора. Акцията беше и в подкрепа на пострадалите от катастрофата край Микре преди две години.

снимка: ДТ „Рачо Стоянов“ – Габрово

„Нощ на театрите“ е част от платформата Европейска Нощ на театъра и вече 7 години (от 2013 г. до сега) събира български творци, зрители, почитатели и театрали заедно да преживеят арт събития, посветени на театралното изкуство.

снимка: ДТ „Рачо Стоянов“ – Габрово
снимка: ДТ „Рачо Стоянов“ – Габрово
снимка: ДТ „Рачо Стоянов“ – Габрово

Организатори на инициативата в България са фондациите „Арт Проджектс“ и „Асоциация Информбюро“.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Писателят Калин Терзийски ще гостува в Габрово

Във вторник, 19 ноември, писателят Калин Терзийски ще гостува в Габрово. Събитието се организира от литературния сайт TetraDkaTa.com, в уютната обстановка на ресторант REST. То ще започне в 19.00 часа. На чаша вино габровската публика ще има възможност да се запознае с най-новите книги и проекти на автора.

Калин Терзийски е роден през 1970 г. в София. Завършил е медицина и специализирал психиатрия. От 1996 до 2001 г. работи като лекар в психиатричната боница в Курило – „Свети Иван Рилски”. От 1995 г. се занимава с публицистика, радио, телевизия. Публикува нещата си в периодичния печат – списанията „SAX”, „Егоист”, „Едно”, „Найт лайф”, „Ева”, „Клуб М”, вестниците на „Труд”.

Бил е сценарист на телевизионни и радиопредавания: „Квартал“, „Хъшове“, „Каналето“, „Шаш“, „Досиетата Хъ“, „Пълна лудница“. Започва да пише поезия и проза през 1997 г. През 2000 година напуска работата си на лекар и се отдава изцяло на писането. През 2006-та е съосновател, заедно с Мартин Карбовски и Ангел Константинов, на литературен клуб Литература Диктатура, в която членува и брат му, писателят Светослав Терзийски. През 2009 написва романа си „Алкохол”, в който прави дълбок разрез на съвременното българско общество. В периода 2007 – 2012 е издал дванайсет книги – шест сборника с разкази, три стихосбирки и три романа.

19 ноември, 19.00 часа Ресторант „Рест“

Калин Терзийски е написал книгите: „Сол” (стихове),”Тринайсет парчета от счупеното време” (разкази), „Сурови мисли със странен сос” (поезия), участия в сборниците: „Недялко…projekt”, „Антология на живите”, „Обществен експеримент”, „Троица”, „Има ли кой да ви обича” (разкази, изд. Жанет 45, 2009), „Любовта на 35 годишната жена” (разкази, изд. Жанет 45, 2010), „Алкохол” (2010), „Имен ден за добрия човек” (разкази, Жанет 45, 2011), Лудост (2011), „Ной дава последни указания на животните (2012)“, Войник или Упование за обезсърчените (2012), “Разкажи ми“ (2018), „Мечката и други разкази“ (2018), „Моите неща“ (2019), „Вълнения“ (2019). Стилът на произведенията на Калин Терзийски може да се определи като нов героичен реализъм.

Романът му „Алкохол” е награден през 2010 г. с наградата „Цветето на Хеликон” – като най-продаваната книга на годината. Пет пъти е номиниран за литературната награда „Хеликон”. През 2011 г. е награден с първата за България Европейска награда за литература – за сборника „Има ли кой да ви обича”.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Звукови картини и музикален пърформанс на Мирян Колев в Дома на хумора

На 19 ноември от 18.00 часа в Музея на хумора и сатирата пред габровска публика ще бъде представен E.U.E.R.P.I. – солов музикален проект на Мирян Колев. Той живее и твори в Трявна и досега е представял музиката си в различни географски пояси.

Проектът е създаден с основната цел да популяризира музиката като вид експресия, или с други думи да може да предаде емоции и мисли под формата на звук, в максимално чист вид, без да се пречупват и слагат в рамки. Стилът му е експериментален ембиънт, но това е много обща дефиниция.

Музиката му е композиционно-импровизационна, което значи, че върху един изграден звуков скелет се импровизира и всеки отделен музикален пърформанс е различен, пряко влияещ се от настоящия момент, мястото на представяне и атмосферата.

снимка: Община Габрово

По този начин един личен вътрешен микрокосмос, когато се извади на показ, става част от цялостното време/пространство.

Откакто проектът е активен, има над 100 музикални пърформанса в България, Румъния, Сърбия, Чехия, Словакия, Австрия, Германия, Дания, Норвегия, Полша, Литва, Латвия, Естония, Ирландия, Босна и Херцеговина, Черна Гора, Македония, Франция, Южна Корея и Монголия на различни пространства и фестивали – от малки интимни арт кафета и галерии, през ъндърграунд музикални клубове и йога студиа до пещери, катедрали и летища.

Всяко пространство е различно и носи различна атмосфера, затова и всеки пърформанс е различен.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

 

Популярни новини от последната седмица