Култура, Новини|07.12.2017 13:32

Йордан Камджалов започва националното си турне от Габрово

© Copyright 2017 — Gabrovo News. All Rights Reserved

Форматът „България пее – Музикална лаборатория за всички“, който ще бъде представен във всички градове на страната, на световноизвестния диригент Йордан Камджалов ще стартира националната си обиколка от Габрово.

Новината за медиите бе съобщена лично от Маестро Камджалов, който по покана на Читалище „Будителите – 2017“ ще гостува на 10-ти декември в Художествената галерия „Христо Цокев“ – Габрово, за да представи за габровци и гостите на града уникалния си културен проект „Музикална лаборатория за човека“, с характер на целодневно фестивално събитие.

„Началото на националната обиколка стартира от Габрово. Тази безпрецедентна идея и формат да започнем именно оттук, е нещо много добре обмислено, дълбоко и логично. Габрово е абсолютен образователен възрожденски център. Географски център на България.

Значими неща се правят само със значимо мислещи хора, а в Габрово определено има доста такива! Защото, когато се прокарват нови пътеки, това е свързано с много повече енергия и време. Не мога да си представя по-подходящо място за стартирането на този формат от Габрово“, заяви световно признатият диригент Йордан Камджалов.

© Copyright 2017 — Gabrovo News. All Rights Reserved

Йордан Камджалов е първият чужденец, избран единодушно едва на 30-годишна възраст за Генерален музикален директор и Главен диригент на град Хайделберг, Германия. Той е академик на Българската академия на науките и изкуствата. През тази година, заедно със световно признатото клавирно дуо „Генова и Димитров“ е носител на една от най-престижните международни награди за класическа музика „Еко мюзик“ за звукозапис на годината, в категория „ХХ – ХХI век“.

Маестро Камджалов работи на три континента и е носител на десетки световни отличия, а габровци има привилегията да общуват с вдъхновителя Йордан Камджалов, който въздейства като събира в едно силата на музиката и думите. Той твърди, че хората тук имат невероятен потенциал и затова все по-често се връща в България.

С фондация на негово име реализира различни проекти, в подкрепа на млади български творци. Освен, че е съпричастен към каузата на родното изкуство, посвещава усилия и на друга голяма цел – да въздигне духа на българите.

© Copyright 2017 — Gabrovo News. All Rights Reserved

„Това, което решихме да направим в Габрово, е нещо наистина уникално, един хибриден формат „три в едно“. Тези три формации са се случвали на други места и сами по себе си са били много успешни. Но никога досега не са били събирани заедно. Започваме с най-широкото и най-достъпно разклонение на „дървото“ на Музикалната лаборатория за човека.

Това е един от основните културни инструменти на фондацията ни. Надяваме се няколкостотин човека чрез силата на звука, музиката, текста и ритъма да влязат, и изградят едно общо пространство. Това събитие сме го правили няколко пъти в София. Имаше огромен успех. Важното е никой да не се самоцензурира.

Няма значение дали човек може да пее или не. Всички сме там и изграждаме едно цяло. След 15-20 минути ще видим, че непознатите хора няма да са толкова непознати. В тази част на събитието активна роля играят самите участници. Там няма публика. Работим чрез културните ни инструменти съзнателно за размиване на границите между сцена и публика. Неща познати още от Древността“, информира Маестро Камджалов.

© Copyright 2017 — Gabrovo News. All Rights Reserved

По думите му във втората част на събитието ще бъде направена среща – разговор, защото магиите и творчеството се раждат чрез общуването. „Няма тема и посока! Присъстващите ще определят динамиката на разговора. Завършваме с най-елитния и безпрецедентен музикален продукт, който изобщо съществува в страната и не смятам, че има аналог някъде на планетата“, добави маестрото.

Стана ясно още, че около 3 години е работено по това да има 10 селекции от няколкостотин човека, от които избрани само 8 и които в неделя (10 декември) ще дойдат в Габрово. Те не са професионални музиканти, но са много по-музикални от много други музиканти.

Първата цел на формата е репертоарът да няма никакво значение. Очаква се от един много сериозен актьор, независимо дали се занимава с Шекспир, Достоевски, Гогол или разказ на Чудомир, да направи магия от това нещо. Това според Йордан Канджалов се очаква от един истински пианист и цигулар, когато хване инструмента да може да създаде една приказка, т.е. интерпретацията да излезе над нивото на композицията.

Другата цел е да няма значение колко човека ще бъдат на сцената, защото със 100 човека се прави един вид музикална магия, с 10 човека – друг. Най-важното е да поемат пълната отговорност за всичко, което се случва на сцената. В „Музикалната лаборатория за човека“ е търсена една голяма универсалност на гласа, защото всеки всеки може да пее всичко.

снимка: Рекламна агенция „Елмазови“

Трета цел е да се достигне състояние, в което интензитетът да не зависи от времетраенето, дали е минута или три дни. Има песни, които са работени години и продължава работата над тях. „Отказали сме се от идеята за съвършенство, защото токова не съществува в изкуството и живота. Нещата са винаги незавършени. Въпросът е в тази незавършеност да се представи максимална убедителност, автентичност, имащи потенциала да докосват човешкото сърце. Каква е тайната? Ние не знаем какво ще пеем на 10-ти декември в Габрово. С тези безумно интелигентни хора, този лукс ние можем да си го позволим“, допълни още световно признатия диригент.

„Тази неделя няма да се занимаваме с музика. Това не е покана за хора, занимаващи се с музика. Това е покана за хора! Това е музикална лаборатория за Човека. Така че всички „човеци“ да заповядат. Ще се занимаваме със самия човек“, разкри Маестро Камджалов.

В неделя, 10 декември, габровци и гостите на града ще могат да се насладят на уникалния концептуален вокален проект, разгърнат в три модула. Билети за събитието се продават във фотостудио „Спринт“, ул.“Радецка“ 24.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Напиши коментар