Култура, Новини|04.12.2017 10:19

Адаптират къща за културни и образователни събития в ЕМО „Етър“

Къщата „Кръстник Колчев хан“ в ЕМО „Етър“

С 29 гласа „за“ общинските съветници приеха предложението за промяна на предназначението на къщата „Кръстник Колчев хан“ в ЕМО „Етър“. Против и въздържали се нямаше. Промяната ще бъде от административна в многофункционална музейно-експозиционна сграда и е в изпълнение на дейности, заложени в инвестиционната програма за развитие на музея.

Администрацията ще се премести в сградата на хотелския комплекс след преустройството на хотел „Странноприемница“ към ЕМО „Етър“, за което в момента има обявен архитектурен конкурс.

Освободеният обект „Кръстник Колчев хан“ ще се използва за музейни и експозиционни цели, а фондохранилището, което се помещава там към настоящия момент, ще се измести в дареното на музея старо училище в кв. Етъра.

Новата функция на къщата ще подпомогне основните дейности на целия комплекс. Ще се осигури закрито и климатизирано пространство за провеждане на културни събития, обучения, семинари, научни срещи и конференции, както и за образователни мероприятия. Предвижда се активна дейност с училищата по изкуствата в Котел, Широка лъка, Троян, Трявна и други, която е част от концепцията за институционално развитие на габровския етнографски музей. Ще бъде запазена образната автентичност на обекта, като съществуващите вътрешни пространства ще бъдат адаптирани без да се нарушава конструктивната и архитектурната цялост и вид.

Общински съвет – Габрово одобри и подкрепи провеждането на публично оповестен конкурс за отдаване под наем на „Билкопродавницата“, разположена на втория етаж в Хлопкарската работилница в ЕМО „Етър“. Определена е начална конкурсна цена от 180.00 лв. без ДДС за срок от 5 години от датата на подписване на договора за наем.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Напиши коментар