Култура, Новини|01.12.2017 15:35

Маестро Камджалов: Чудесата, магията и вдъхновението са колективни процеси!

През следващата седмица световноизвестният диригент Йордан Камджалов ще гостува в Габрово по покана на Читалище „Будителите – 2017“. На 10-ти декември в Художествената галерия „Христо Цокев“ той ще представи уникалния културен проект „Музикална лаборатория за човека“, а билети се продават във фотостудио „Спринт“, ул.“Радецка“ 24. Йордан Камджалов е първият чужденец, избран единодушно едва на 30-годишна възраст за Генерален музикален директор и Главен диригент на град Хайделберг. Дирижира водещи оркестри в Берлин, Лондон, Цюрих, Лос Анджелис, Токио, Бостън, Лисабон и др. Йордан Камджалов е Академик на Българската академия на науките и изкуствата. Един от тримата най-добри диригенти на своята генерация, избран от Лондонска Филхармония. NASA и Международният център по астрономия (IAU) дават неговото име на астероид през 2014 г. Посланик на българската култура по света – Superbrands International, а през 2014 година поема отговорността да създаде Нов концептуален Културен Проект в лицето на GENESIS ORCHESTRA и Музикална лаборатория за човека. В тази връзка е и краткият ни разговор с маестро Камджалов.

Кой е Йордан Камджалов – само с три думи?
– Повярвайте, не знам.

Защо точно в Габрово – Предколедно?
– Защото в Габрово са се случвали много неща, случват се и днес. Габрово е един от най-мощните образователни символи на нашата нация. Към това се добавя и топографския символ. Аз обичам символите. Освен това тук има хора, в които аз вярвам и благодаря от името на целия екип за поканата.

– Къде е ключът?
– Във вярата в доброто.

– Светлина или мрак?
– И двете.

– Къде е провокацията?
– Няма такава.

– Габрово е в центъра на България. Кое стои в центъра на Йордан Камджалов?
– Идеята за Бог, чрез който всички и всичко е едно.

С няколко думи само, какво ни очаква на 10 декември?
– Един безаналогов, хибриден формат, подготвен и конципиран специално за Габрово, в който ще бъдат представени за първи път на едно място, в един ден, три от форматите на Концептуалната Културна Платформа на фондация „Йордан Камджалов“, функциониращи от години успешно като отделни единици, а именно най-широкия и най-достъпния от тях, наречен България ПЕЕ – Музикална лаборатория за Всички. Среща – разговор с широката общественост – една тотално диалогична форма, в която инициативата и микрофона са в ръцете на публиката. И трето – концептуално най-елитният и експериментален състав, а именно ансамбъла на Музикална лаборатория за Човека. Това са комуникационни културни пътища, които сами по себе си поотделно, дават прекрасни плодове и резултати, но за първи път ще бъдат обединени в Габрово, в едно ново, голямо събитие, с характер на целодневен фестивал, което се надяваме да стане и ежегодна традиция. Очакваме хора от цялата страна. Чудесата, магията и вдъхновението са колективни процеси. Нека да ги сътворяваме заедно.

 – Вашето послание за читателите?
– Три разширения към три топ популярни пожелания, които сами по себе си смятам за безумни без надграждане в артикулирането им:
1. Не “бъди себе си”, а “опознай себе си и бъди себе си”
2. Не “направи своите избори”, а “създай истински критерии и направи своя избор”
3. Не “бъди свободен”, а се обречи на нещо велико и го следвай до края.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Напиши коментар