Новини, Общество|01.12.2017 9:34

1 Декември – Световен ден за борба срещу ХИВ/СПИН

снимка: Община Габрово, Архив

България е страна с ниско разпространение на ХИВ, два пъти по-малко от средното за Европейския съюз. Всяка година се увеличава броя на лицата, които се изследват за ХИВ. Съществен елемент за популяризирането на превенцията на ХИВ/СПИН и сексуално предаваните инфекции са АНТИСПИН кампаниите, които се провеждат на територията на цялата страна.

Всяка година се откриват 200 нови случая, кръгло 85% от тях са мъже, като половината от тях са казали, че правят секс с мъже. Причината за високия процент заразени в тази общност е, че аналният секс, който те практикуват, е 100 пъти по-рисков от вагиналния.

Най-много са случаите в София – 41%, следвани от Пловдив, където преди години процентът се увеличи заради взрив на инфекцията в Столипиново, на трето място по зарази е Варна.
Само през последната седмица са открити 11 нови позитивни българи.

В света с ХИВ/СПИН са около 40 милиона души и всяка година се установяват около 2 милиона нови случая. По утвърден числен модел може да се направи прогноза за следващите години. За България тя сочи ориентировачно към 3500 инфектирани през 2020г. Към днешна дата са 2678 души.

На терапия са подложени около 1200 лица у нас. Най-често у нас инфекцията се открива при хора между 20 и 40г., но обикновено диагнозата идва 5-6 години след заразяването, което сочи като рискова възраст гимназиалните години: 15-19 години.

За щастие в България е рядко предаването на ХИВ от майка на дете. През последната година няма нито един такъв случай.

За изпълнение на превантивни и профилактични дейности по програма, „Превенция и контрол на ХИВ/СПИН“ в Регионална здравна инспекция – Габрово са планувани: кампания с участието на БМЧК-Габрово в двата търговски комплекса в Габрово на 01.12.2017г. По време на кампанията ще се раздават презервативи, информационни материали и червени лентички. Ще бъдат раздадени материали и в останалите общини на областта.

Планирани са още презентации с последващи беседи с ученици от 8 и 9 клас в Габровски училища. Мотото на кампанията тази година е „Моето здраве е мое право“. Освен това са разработени и тиражирани флаери и плакати с информация за кампанията, работното време и местонахождението на микробиологичната лаборатория за анонимно и безплатно изследване за ХИВ в РЗИ Габрово, разпространени във всички общини в Област Габрово.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Етикети: , , , , , ,
  • Споделете тази публикация:
  • Facebook
  • Twitter

Напиши коментар