Култура, Новини|16.11.2017 10:25

Прожекция в ДХС на филма на Тома Томов – „Кристо на 75“

снимка: Дом на хумора и сатирата

Тази събота, 18 ноември, от 11.00 ч. в Дома на хумора и сатирата ще бъде прожектиран документалният филм на Тома Томов за Христо Явашев – Кристо. Един от най-успелите български творци споделя житейските си виждания за любовта, за притежанието като враг на свободата и за интензивните 16-часови работни дни в документалния филм „Кристо на 75“.

Авторът Тома Томов използва диалогичната форма, за да представи уникални детайли от живота на Кристо.

Във филма Христо Явашев разказва за детството си в Габрово, за впечатленията си като студент в Художествената академия. Стремежът да види повече неща го изпраща в Прага. В чешките галерии той за първи път вижда оригиналите на Клее, Миро и Пикасо и взема решение да не се връща в България.

снимка: Дом на хумора и сатирата

До края на изложбите (17 юни 2018) всеки месец ще бъдат показвани различни документални филми посветени на артистичната двойка и тяхното творчество.

От Музея съветват, ако не успеете да дойдете на тази дата, непременно да следите програмата и да планирате да посетите Дома в следващите месеци. Освен в събота през деня, са предвидени и прожекции през седмицата, след работно време.

Със заплащането на входна такса посетителят може да гледа филмите, да се включи в екскурзоводния тур и да разгледа целия музей. Посещението само на филмовата прожекция също е на цената на билет за музея.

снимка: Дом на хумора и сатирата

Още от програмата:

На 30 ноември, четвъртък, от 17.30 часа ще се състои последният за този месец тур и филмова прожекция. Ще бъде представен последният филм на Евгения Атанасова-Тенева – „Мост към Кристо“, 2016.

Филмите са любезно предоставени от Българска Национална Телевизия.

Музей „Дом на хумора и сатирата“ е с ново работно време за посетители!

Вторник – неделя от 09:00 – 18:00 часа (последните посетители влизат в 17:30)
Почивен ден – понеделник.

Автор: Силвия Черкезова
Музей „Дом на хумора и сатирата“ – Габрово.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Напиши коментар