Крими, Новини|14.11.2017 10:38

Внесоха обвинителния акт на иманяр

снимка: Пресцентър ОДМВР – Габрово, Архив

Окръжна прокуратура – Габрово внесе в съда обвинителен акт срещу 53-годишен мъж за незаконно държане на 91 броя археологически предмети – монети и накити. Новината съобщиха за медиите от пресцентъра на Апелативна прокуратура – Велико Търново.

снимка: Пресцентър ОДМВР – Габрово, Архив

Обвинението срещу Тони К. е за това, че към 16 януари т.г., в жилището си в Севлиево, държал повече от три броя археологически обекти, по смисъла на Закона за културното наследство, представляващи движими културни ценности, които не са идентифицирани и регистрирани по съответния ред по Закона за културното наследство и Наредбата за реда за извършване на идентификация и за водене на регистъра на движими културни ценности.

снимка: Пресцентър ОДМВР – Габрово, Архив

Държал общо 91 броя археологически предмети: монети – Латинска имитация, Македония, Римска империя, Антична епоха, Византия, Солунска империя и предмети – фрагменти от гривна, копчета, висулки, рами на тока, апликации, плочка от пръстен, фрагменти от обеца, коланен край, тока, апликация за колан или сбруя, елемент от конска сбруя, пръстени, част от фибула от антична и средновековна епоха.

снимка: Пресцентър ОДМВР – Габрово, Архив

Стойността на предметите е 3863 лв. Престъпление по чл. 278 от НК. Държаните 91 археологически обекта, предмет на престъплението следва да бъдат отнети в полза на държавата.

Предстои насрочване на делото за разглеждане от съда.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Напиши коментар