Новини|14.11.2017 10:31

Габрово е българският кандидат за „Европейско зелено листо“

снимка: ec.europa.eu

За втора поредна година Габрово е единственият български град, който ще се бори за екологичната награда на Европейската комисия – „Европейско зелено листо“. Кандидатурата е официално приета и изпратена за оценка на екипа, който се състои от 12 независими експерти. Новината съобщи за медиите Миглена Въгленова, гл.експерт „Публичност и визуализация“ в Община Габрово.

В състезанието за 2019 г. влизат още 14 европейски града, сред които френският Авиньон, испанският Корнела де Лобрегат, германският Делич, холандският Хорст ан де Маас, финландският Йоенсуу, белгийският Мехелен, естонският Пярну, румънският Роман, португалският Сантарем, гръцкият Серес, кипърският Строволос, литовският Таураге и латвийският Валмиера.

В кандидатурата си Община Габрово акцентира върху постиженията в сферата на енергийната ефективност, подобренията в транспортната достъпност и устойчивата градска мобилност, управление на зелената система, опазване на околната среда чрез разделно събиране на отпадъците и пречистване на водите. Важен момент са дейностите по обществена осведоменост и гражданско участие, както и получените екологични награди.

Кандидатите ще бъдат оценявани по критерии като зелена икономика, енергийни характеристики, мобилност, биоразнообразие, качество на въздуха, управление на отпадъците, управление на питейните и отпадните води, добри практики. След подбора няколко кандидатури ще направят презентации пред журито през месец април 2018 г. Могат да бъдат избрани до двама финалисти, които ще станат ясни през юни месец следващата година.

За първи път, за да отпразнува десетата година от другия голям конкурс – „Европейска зелена столица“, Комисията ще отпусне на носителите на титлата „Европейско зелено листо 2019“ по 75 000 евро, за да започнат да изпълняват годишната си екологична програма.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

1 Коментар

 • Неграмотността и простотията в УбшинЪтЪ в Габрово никога няма да си отидат, но по-лошото са безочието и наглостта на ръководещите тази администрация.
  Неграмотници нагли, анатомичният орган на растението с основна функция фотосинтеза се нарича ЛИСТ, а листо е… поредната ви селяния.
  Постиженията в умиргащото село в областта на опазване на околната среда са:
  – откраднати над 120 млн лева за „воден цикъл“ без нито една нова включена сграда в канализацията, малоумни колектори, разположени по-високо от нивото на къщите, все така заустени отпадни води във всички дерета и реки, преминаващи през града – особено видимо зимните месеци, например в района на Горнокрайски мост, където жълто-кафяв лед свързва краищата на отходните тръби на сградите с ледовете на Янтра;
  – унищожен електротранспорт в името на бизнеса на бивш дупетат от управляващото мнозинство – ремонт и поддръжка, гтп, закупеване на втора и трета употреба дизелови и газови автобуси, доставка на горива за нуждите на ОПТ; при ликвидацията – подигравка с труда и самооблагането на гражданите на Габрово чрез унищожение дори на контактната мрежа на тролейбусите;
  – малоумни съдове за събиране на смет, вкл. и тези за разделно събиране, стара технология за сепариране на отпадъци, разчитаща основно на ръцете на внесения от Гурково и Николаево електорат, нулеви усилия за намаляване нивата на генериране на отпадъци…

  Невероятни успехи! И тея наглеци чакат отличия?!

Напиши коментар