Свържи се с нас

Новини

Въвеждат мерки срещу разпространение на Инфлуенца по птиците

Published

on

снимка: Областна администрация – Габрово

Областната Епизоотична комисия проведе заседание, във връзка с констатирани огнища на болестта Инфлуенца по птиците в някои области на страната.

Членовете на комисията бяха запознати от Началник отдел „Здравеопазване на животните” с информация за заболяването и предприети мерки от ОДБХ – Габрово, във връзка със спазването на общите мерки за биологична защита на птицевъдните обекти.

Взети бяха решения за предприемане на спешни мерки при поява на заболяването на територията на област Габрово на основание от Закона за ветеринарномедицинската дейност, във връзка с изпълнение на заповед Заповед на изпълнителния директор на БАБХ, както следва:

1. Директорът на ОДБХ – Габрово да разпореди със заповед:

· осъществяването на постоянен превантивен контрол върху промишлените птицевъдни обекти на територията на областта и своевременно реагиране при констатирана завишена заболеваемост и смъртност.

· извършване на постоянен ветеринарномедицински контрол за спазване на мерките за био-сигурност в птицевъдните обекти.

· на официалните ветеринарни лекари да извършват клинични прегледи на птиците в птицевъдните обекти и при необходимост да се взимат проби за вирусологично изследване за инфлуенца за целите на официалния контрол.

2. Кметовете на общини да разпоредят със заповед до кметовете на населени места да информират собствениците на домашни птици

· да не се допуска излизането /пускането/ им извън дворовете в населените места.

· да съхраняват в закрити помещения фуража, с който изхранват птиците.

· да не допускат контакт между птици, живеещи в дивата природа и домашни птици.

· да се създадат условия за разделно отглеждане на домашни патици и гъски от други видове домашни птици.

3. При промени в здравословното състояние на домашни или диви птици, незабавно да се уведомяват общинските ветеринарни служби или началник отдел „Здравеопазване на животните” при ОДБХ.

4. Собствениците на животновъдните обекти за отглеждане на птици:

· да спазват мерките за био-сигурност в птицевъдните обекти.

· три дни преди зареждането собственика на обекта писмено да уведомява за зареждането официалния ветеринарен лекар, отговарящ за общината на чиято територия се намира птицевъдния обект.

· при промени в здравословното състояние на домашни или диви птици, незабавно да се уведомяват общинските ветеринарни служби или началник отдел „Здравеопазване на животните” при ОДБХ.

5. Представители на орнитоложките дружества, ловно-рибарските дружества и на държавните лесничейства да следят за наличие на болни или умрели диви мигриращи или синантропни птици. При наличие на такива да ги предоставят в ОДБХ изпращане за изследване.

6.Забранява се провеждането на пазари и изложби за птици.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Култура

Концерт в Габрово на Мартина Табакова, Стоимен Пеев и Атанас Кръстев

Published

on

На 24-ти април в Художествена галерия „Христо Цокев“ в Габрово от 18.30 часа предстои концерт на Мартина Табакова, Стоимен Пеев и Атанас Кръстев.

През тази година се навършват 125 години от рождението на големия български композитор Панчо Владигеров и 200 години от рождението на емблематичния чешки композитор – Бедржих Сметана.

По този повод тримата талантливи изпълнители се събират, за да направят турне в България, със знакови творби на двамата велики композитори. Датите на концертите са с начален час 18.30 часа, а входът за тя е свободен.

Концертите включват рядко изпълняваното Клавирно трио оп.4 на Владигеров, което той е написал едва на 17 години! То е и Първото българско трио за пиано, цигулка и виолончело. В програмата е включено още емблематичното Клавирно трио оп.15 от Бедржих Сметана.

Изключително респектираща и рядко изпълнявана програма. Тримата изпълнители Стоимен Пеев/цигулка, Атанас Кръстев/виолончело и Мартина Табакова/пиано, са добре познати на българската публика, изявени артисти, носители на престижни награди като „Кристална лира“ на СБМТД, „Музикант на годината“ на БНР за „Ансамбъл на годината“, „Златен век” на Министерството на културата, „Златно перо“ на агенция Кантус Фирмус за постижения в областта на културата.

Зареди още

Новини

Пресконференция по проект „Възможност за изява на младите хора – създаване на младежки център в Габрово“

Published

on

Проект № BGLD-2.001-0009 „Възможност за изява на младите хора – създаване на младежки център в Габрово“ се реализира по програма “Местно развитие, намаляване на бедността и подобрено включване на уязвими групи”, финансиран от ФМ на ЕИП 2014-2021.

Зареди още

Новини

Костадин Костадинов и Даниел Петров ще се срещнат с жители на Дряново

Published

on

Председателят на ПП „Възраждане“ Костадин Костадинов, заедно с народния представител от Габрово Даниел Петров, ще проведат отворена среща с жителите на Дряново.

Тя ще се състои на 23 април, вторник, от 18.00 часа в конферентната зала на Бутиков хотел ВСК „Кентавър“.

На срещата ще бъде обсъдена актуалната политическа обстановка, предстоящите избори.

Присъстващите ще имат възможността да споделят идеи и да задават въпроси на лидера на „Възраждане“ и габровския депутат.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица