КНСБ – Габрово на национален протест за по-високи заплати

снимка: Регионален съвет на КНСБ – Габрово

Синдикалисти от Габрово, Севлиево, Дряново и Трявна ще протестират на 27 октомври – петък, заедно с още над 6000 членове на КНСБ в София. Новината съобщиха от Регионален съвет на КНСБ – Габрово.

Мотото на протеста ще бъде „Работеща България иска по-високи заплати“. Шествието ще тръгне в 11:30 ч. от площад „Св. Александър Невски“ и ще мине през две спирки – Министерския съвет и централата на Асоциацията на индустриалния капитал в България.

КНСБ ще отправи своите искания към държавния бюджет за области, които не са дофинансирани и ще останат такива и през следващата година. Това са най-вече агенциите, които работят на терен – тези за социална защита (АСП, Агенцията по заетостта), приходните агенции – НАП и митници, домовете за социални услуги, училищното здравеопазване.

За тях е предвидено 5 на сто увеличение в хазната за 2018 година, а е необходимо да са поне 10, а на места и 15 %. Сред причините за протеста е и хроничният дефицит в областта на науката – БАН и Селскостопанска академия. Затова КНСБ ще подкрепи и техния протест на 1 ноември.

Исканията на Конфедерацията са само за заплати, в тях няма политическа намеса. Основната цел е да се накара правителството да създаде среда, в която синдикатите да преговарят спокойно с реалния бизнес в предприятията за по-високи заплати. КНСБ настоява също пред управляващите за изцяло нова глава в Кодекса на труда, която да регламентира как се договарят заплатите.

Другата основна причина за протеста, са опитите да бъдат отнети изконни права на работещите у нас, като добавката за стаж и възраст, популярна като „клас“. Протестът ще бъде пред централата на АИКБ, защото техният председател в момента оглавява Асоциацията на българските работодатели.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Напиши коментар