Новини, Политика|24.10.2017 18:50

Лиляна Павлова в Габрово: Оптимист съм за председателството на ЕС!

© Copyright 2017 — Gabrovo News. All Rights Reserved

Логистично и организационно България е готова за председателството на Съвета на Европейския съюз. Оптимист съм, че ще се справим с предизвикателството! Това заяви пред журналисти в Габрово министърът по европредседателството Лиляна Павлова, която участва в Младежки дебат, на тема „ЕС за работни места, растеж и инвестиции“, провел се днес (24 октомври) в Техническия университет.

„Правим всичко необходимо освен логистично и организационно, но и от гледна точка на сигурност, председателството да бъде обезпечено. Никой не е застрахован. Службите, пряко ангажирани в този процес, полагат огромни усилия. За това да има добра предварителна информация, защото тук не говорим само за физическата сигурност.

Едно е чистото обезпечаване с жива сила – имаме прекрасни служби, полицаи, гражданска защита, които ще се включат и ще осигурят условия за спокойно преминавания на заседанията. Но в модерния, дигитален свят, говорим за хибридни заплахи и киберсигурност. Това е въпросът, върху който трябва да положим малко повече усилия, защото всичко се случва“, каза министър Павлова.

Министърът по европредседателството е убедена, че България ще се справи предизвикателствата. „Няма причина да не се справим, защото въпреки частичния скептицизъм от време на време у хората разполагаме с над 1500 експерти, пряко ежедневно ангажирани с председателството в неговата същност“, информира Лиляна Павлова.

В представянето пред гостите на страната ни по време на председателството на Съвета на ЕС министър Павлова съобщи, че България има директна и индиректна комуникационна стратегия как да достигнем до тях.

„Първо като информация всичко това, което са основни параметри: икономика, икономически растеж, нива на безработица, нисък дълг, и въобще показателите, по които имаме с какво да се гордеем. И второто е това, с което България е известна като културно-историческо наследство, туристическа дестинация и най-вече в секторите, в които заемаме челни европейски или световни позиции“, добави още министър Павлова.

Ще бъдат положени усилия културната програма на гостите да бъде интерактивна. „Хем да покажем традиционен фолклор и в същия момент там, където не можем да ги заведем, ще им покаже 3D мапинг (maping), правейки визуално представяне на някое културно-историческо наследство. Ще търсим канали и начини това да го направим.“

Министърът по европредседателството Лиляна Павлова сподели още, че ще доведе някои от официалните гости, които да посетят Габрово и региона.

Павлова добави, че по време на Председателството ни ще направи всичко възможно да бъдат реализирани инициативите на еврокомисар Мария Габриел. „Стратегията и Регламентът за киберсигурността е много важна тема. Втората такава тема е Програмата WI-FI FOR EUROPE да се разшири към Западните Балкани и всичко, което е необходимо да се направи, за да заработи единен цифров пазар.“

Министърът  обяви, че двойните стандарти в Европа е важен въпрос за страната ни, който трябва да бъде поставен по време на европредседателството ни, посочвайки примера на България в Шенген.

„България отговаря на изискванията за сигурна външна граница на ЕС и в същия момент сме в ситуация, в която все още да не сме пълноправен член на Шенгенското пространство и ползваме само базата данни. Получихме подкрепа от Франция, Германия, от Президента Юнкер. Надявам се, че това ще се случи – първо може би по въздух, а след това за всички граници, но въпреки това, ако погледнем в годините назад – това е дискриминация за България“, коментира Павлова.

По думите й двоен стандарт има и при влизането на страната ни в Еврозоната, където сме изразили готовност и отговаряме на критериите. Павлова беше категорична, че страната ни ще се бори за равнен достъп и критерии за всички държави – членки.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

1 Коментар

Напиши коментар