Свържи се с нас

Новини

Лиляна Павлова в Габрово: Оптимист съм за председателството на ЕС!

© Copyright 2017 — Gabrovo News. All Rights Reserved

Логистично и организационно България е готова за председателството на Съвета на Европейския съюз. Оптимист съм, че ще се справим с предизвикателството! Това заяви пред журналисти в Габрово министърът по европредседателството Лиляна Павлова, която участва в Младежки дебат, на тема „ЕС за работни места, растеж и инвестиции“, провел се днес (24 октомври) в Техническия университет.

„Правим всичко необходимо освен логистично и организационно, но и от гледна точка на сигурност, председателството да бъде обезпечено. Никой не е застрахован. Службите, пряко ангажирани в този процес, полагат огромни усилия. За това да има добра предварителна информация, защото тук не говорим само за физическата сигурност.

Едно е чистото обезпечаване с жива сила – имаме прекрасни служби, полицаи, гражданска защита, които ще се включат и ще осигурят условия за спокойно преминавания на заседанията. Но в модерния, дигитален свят, говорим за хибридни заплахи и киберсигурност. Това е въпросът, върху който трябва да положим малко повече усилия, защото всичко се случва“, каза министър Павлова.

Министърът по европредседателството е убедена, че България ще се справи предизвикателствата. „Няма причина да не се справим, защото въпреки частичния скептицизъм от време на време у хората разполагаме с над 1500 експерти, пряко ежедневно ангажирани с председателството в неговата същност“, информира Лиляна Павлова.

В представянето пред гостите на страната ни по време на председателството на Съвета на ЕС министър Павлова съобщи, че България има директна и индиректна комуникационна стратегия как да достигнем до тях.

„Първо като информация всичко това, което са основни параметри: икономика, икономически растеж, нива на безработица, нисък дълг, и въобще показателите, по които имаме с какво да се гордеем. И второто е това, с което България е известна като културно-историческо наследство, туристическа дестинация и най-вече в секторите, в които заемаме челни европейски или световни позиции“, добави още министър Павлова.

Ще бъдат положени усилия културната програма на гостите да бъде интерактивна. „Хем да покажем традиционен фолклор и в същия момент там, където не можем да ги заведем, ще им покаже 3D мапинг (maping), правейки визуално представяне на някое културно-историческо наследство. Ще търсим канали и начини това да го направим.“

Министърът по европредседателството Лиляна Павлова сподели още, че ще доведе някои от официалните гости, които да посетят Габрово и региона.

Павлова добави, че по време на Председателството ни ще направи всичко възможно да бъдат реализирани инициативите на еврокомисар Мария Габриел. „Стратегията и Регламентът за киберсигурността е много важна тема. Втората такава тема е Програмата WI-FI FOR EUROPE да се разшири към Западните Балкани и всичко, което е необходимо да се направи, за да заработи единен цифров пазар.“

Министърът  обяви, че двойните стандарти в Европа е важен въпрос за страната ни, който трябва да бъде поставен по време на европредседателството ни, посочвайки примера на България в Шенген.

„България отговаря на изискванията за сигурна външна граница на ЕС и в същия момент сме в ситуация, в която все още да не сме пълноправен член на Шенгенското пространство и ползваме само базата данни. Получихме подкрепа от Франция, Германия, от Президента Юнкер. Надявам се, че това ще се случи – първо може би по въздух, а след това за всички граници, но въпреки това, ако погледнем в годините назад – това е дискриминация за България“, коментира Павлова.

По думите й двоен стандарт има и при влизането на страната ни в Еврозоната, където сме изразили готовност и отговаряме на критериите. Павлова беше категорична, че страната ни ще се бори за равнен достъп и критерии за всички държави – членки.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

1 Comment

1 Comment

  1. Ебача

    25.10.2017 at 17:06

    Ах как искам да ви изчукам трите

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Крими

Заловиха горски, приемал „парични дарове“ от фирми, за да не пише актове

Окръжната прокуратура в Габрово ще протестира взетата от съда, по отношение на обвиняем за подкуп, по-лека мярка за неотклонение.

Длъжностно лице от Регионалната дирекция на горите – Велико Търново, действал на територията на община Трявна, е бил арестуван, заради приемане на подкуп, научи от свои добре осведомени източници в бранша „Габрово Нюз“.

Горският приемал „парични дарове“, с ясната цел и съзнание – да си „затваря очите“ и да не съставя актове за нарушения на фирми, занимаващи се с дърводобив в региона.

По неофициална информация мъжът е бил спипан от органите на реда с белязани банкноти, след поредното получаване на нерегламентирани средства, но това тепърва ще бъде изяснено и оповестено.

Горският служител е бил задържан за срок от 72 часа и привлечен в качеството си на обвиняем. Вместо обаче мъжът да бъде задържан под стража и остане в ареста, каквото искане имала Прокуратурата в Габрово, състав на Габровския окръжен съд му определил мярка за неотклонение „парична гаранция“ в размер на 1 000 лв. и той бил пуснат на свобода.

Независимо от това, Прокуратурата ще протестира определението на съда в законовия срок, става ясно от официална информация, разпространена по случая от пресцентъра Апелативна прокуратура – Велико Търново.

Оттам съобщават още, че Окръжна прокуратура – Габрово води досъдебно производство за подкуп на длъжностно лице.

С постановление от 18 октомври т.г., прокуратурата е привлякла мъж, в качеството на обвиняем за това, че в периода от началото на 2015 г. до 17 октомври 2019 г., на територията на община Трявна, действайки при условията на продължавано престъпление, в качеството му на длъжностно лице в РДГ – Велико Търново, поискал и приел от представители на търговски дружества, занимаващи се с дърводобив, дарове – парични средства в размер на 1 100 лв., които не му се следват, за да не извърши действия по служба – да не състави акт за установяване на административно нарушение (АУАН), при констатиране на такова по чл.301, ал.1, вр. чл.26, ал.1 от НК.

Прокуратура е постановила задържане на лицето за срок от 72 часа. С оглед на събраните по делото доказателства, както и за това, че за извършеното тежко престъпление Законът предвижда наказание до 6 години лишаване от свобода и глоба до пет хиляди лева, Прокуратура е внесла в съда искане за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража“.

След разглеждане на делото, Окръжен съд – Габрово не е уважил направеното искане, като е определил мярка за неотклонение „парична гаранция“, в размер на 1000 лв. Прокуратурата ще протестира определението на съда в законовия срок, гласи разпратената до медиите позиция.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Африканската чума стигна и до Габрово

Областният управител на Габрово Невена Петкова и директорът на Областната дирекция по безопасност на храните д-р Светослав Спасов проведоха ежеседмичното заседание на Областната епизоотична комисия, във връзка с актуалната обстановка по отношение на болестта африканска чума по свинете на територията на региона.

Д-р Спасов информира, че от миналия петък, 18 октомври, има издадена Заповед на Министъра на земеделието, храните и горите, с която се определя първично възникнал случай на болестта Африканска чума при диви свине в габровското село Гергини.

Посочени са географски координати и е определена инфектирана зона, в размер на 200 квадратни километра, около констатирания случай. Заразеното животно е било загробено на определеното за целта място, а локализираното около него пространство е дезинфекцирано.

снимка: Областна администрация – Габрово

В тази връзка има издадена заповед от страна на Изпълнителната агенция по горите и последваща такава от Регионалната дирекция на горите – Велико Търново, с която са определени ловностопанските райони, попадащи в инфектираната зона и съответните подзони.

Ограничава се достъпът до горски територии в подзона А. Това е най – близката зона до констатирания случай, на лица и пътни превозни средства, които нямат отношение към претърсването и прилагането на мерките за предотвратяване и ликвидиране на болестта за срок от 30 дни.

снимка: Областна администрация – Габрово

Отново в подзона А се забранява ловът на дива свиня, за срок от 30 дни, считано от последния констатиран случай.

В подзона Б се разрешава индивидуален лов, лов с капани и групов лов без кучета, а в подзона В се разрешават всички видове лов на дива свиня.

В определената инфектирана зона, в подзони Б и В, могат да се извършват горскостопански и селскостопански дейности, събиране на гъби, билки, трюфели, туризъм и други дейности само след осигуряване и прилагане на съответните минимални мерки за биосигурност.

снимка: Областна администрация – Габрово

Членовете на комисията бяха запознати и с писмо от заместник – министър Атанас Добрев, което касае изменение в събирането на пробите от отстреляни свине по време на лов. С внесените изменения пробите ще се изпращат едновременно – и за АЧС, и за трихинелоза, а не както до сега да се изчаква резултат от първата проба и тогава да се прави втората.

Продължават проверките на служителите от Областната дирекция по безопасност на храните по свиневъдни обекти от тип А, както и проверки за репопулация.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Крими

Севлиевец се напи, качи се да кара и горчиво съжали

Безобразно пиян 45-годишен мъж от Севлиево горчиво съжали, че седна да кара след употребата на солидни количества алкохол. Кьоркютук – пияният водач предизвика катастрофа, за която ще си понесе отговорността. За щастие при инцидента няма пострадали, а само материални щети.

Пътнотранспортното произшествие е станало в неделя (20 октомври) вечерта, около 19.20 часа на улица „Марин Попов“ в Севлиево. Употребилият значими количества алкохол се блъснал в лек автомобил, управляван от 29-годишна дама, също от Севлиево.

При извършената проверка за употреба на алкохол от пристигналия на мястото на катастрофата полицейски екип, техническото средство отчело концентрация на алкохол далеч надвишаваща допустимите норми.

45-годишният севлиевец надул дрегера, чиито дисплей изписал резултат от 2,54 промила алкохолни пари в количеството издишани от мъжа въздух.

На водача бил съставен акт за установяване на административно нарушение и му е бил издаден талон за медицинско изследване, но той приел показанията на техническото средство и отказал да даде кръв за анализ.

Няма пострадали в следствие на пътнотранспортния инцидент, уточняват от пресцентъра на полицията. По случая в севлиевската полиция е започнато бързо производство.

снимка: Пресцентър ОДМВР – Габрово, Архив

Вчера, 21 октомври, в габровската полиция е започнато бързо производство срещу 36-годишен мъж от Велико Търново, за когото било установено, че също на 20 октомври, но около 09.00 часа сутринта управлявал лек автомобил под въздействие на алкохол.

Мъжът от старата столица бил спрян от автопатрулен екип в района на булевард „Могильов“ в Габрово, където му е била извършена проверка за употреба на алкохол с техническо средство. При теста отчетена концентрация на алкохол в издишания въздух била 1,30 промила.

На „почерпения нарушител“ бил съставен акт за установяване на административно нарушение и му е бил издаден талон за медицинско изследване, но той отказал да даде кръв за анализ.

След приключване на работата по цялостното документиране на случая, материалите ще бъдат изпратени на прокуратурата с мнение за предаване на съд.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

 

Популярни новини от последната седмица