Новини, Общество|04.10.2017 12:26

Безплатно издават уникален код за достъп до електронното ни медицинско досие

снимка: Тодор Тодоров, фото „Спринт“, Габрово

РЗОК – Габрово продължава издаването на Уникален код за достъп на здравноосигурените лица (УКД), напълно безплатно. Най-общо този код дава възможност да контролираме как се харчат парите от нашите здравноосигурителни вноски.

УКД ни позволява да проверим здравното си досие. При всяко установено несъответствие между написаното в досието и реално получената от нас медицинска помощ следва да сигнализираме в РЗОК или НЗОК.

Ако желаем да бъдем известени за всяко настъпило медицинско или дентално събитие (преглед, лечение в болница или при зъболекар), включително и за децата ни до 18 години или за лицата, на които сме настойници, ще бъдем информирани чрез посочен от нас имейл. Достъпът до здравното досие можем да осъществим и чрез личен електронен подпис.

За да влезем в здравното си досие през портала на НЗОК, трябва да направим тези стъпки: www.nhif.bg – „Преглед на пациентско досие“ – „Вход с уникален код за достъп“ или „Вход с цифров сертификат“ (личен електронен подпис) – попълва се УКД и ЕГН, ЛНЧ или служебен номер от НАП – в малкия прозорец попълваме контролните думи. След тях вече можем да разгледаме здравното си досие.

В меню „Пациентска информация“ са описани всички медицински и дентални дейности, отчетени и заплатени за нас от НЗОК. Вдясно в прозореца можете да въведете ЕГН на детето, на което сме избрали личен лекар, за да прегледаме дейностите, отчетени и заплатени от НЗОК за него.

Сигнали за нередности можем да подадем на и-мейл адреси : gabrovo@nhif.bg, nzok@nhif.bg, или писмено в РЗОК: 5300 Габрово, ул. „Отец Паисий” № 25, или в НЗОК: 1407 София, ул. „Кричим“ №1

Всеки от нас, който посети РЗОК Габрово, или нейните общински офиси в градовете – Севлиево, Дряново и Трявна, по какъвто и да е повод, има възможност да получи своя УКД в рамките на пет минути след предоставяне на документ за самоличност.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Напиши коментар