Свържи се с нас

Култура

Ако посетите ЕМО „Етър” днес, може да Ви калесат за сватбата утре

Published

on

снимка: ЕМО „Етър“

Сега изглежда странно, но в миналото никой не се учудва, че трябва да си занесе ядене, когато ходи на сватба. За маси са ползвани дъски, много често слагани направо на земята, където всеки нарежда донесеното. Събират се хората от двата рода – на младоженеца и на невестата. Гостите получават кърпи и от своя страна дават дарове на младото семейство.

Малко ястия се приготвят за една сватба в миналото. Едно от тях е „Сватбарското жито”.

снимка: ЕМО „Етър“

Къна Бочукова вече го вари на открит огън в средно голяма рания и предизвиква силния интерес на посетителите в ЕМО „Етър”. Туристите се спират до Часовниковата кула, за да снимат чевръстата жена, облечена в народна носия, която с готовност споделя как се приготвя „Сватбарско жито”.

Един килограм грухана пшеница;

Един литър прясно мляко;
Сто грама масло;
Две супени лъжици брашно;
Една лъжица сол;
Ванилия, кората на един лимон и захар на вкус.

снимка: ЕМО „Етър“

Житото се сварява до леко разпукване и престоява една нощ. Сутринта се измива обилно в няколко води и се вари на бавен огън до размекване. Необходими са поне два часа. В тиган се запържва олио с двете лъжици брашно. Бавно се налива литъра прясно мляко, прибавят се житото, ванилията, захарта, кората на лимона. Ястието се поднася, поръсено със счукани орехи.

снимка: ЕМО „Етър“

„На сватби, на кръщенета, на войнишки изпращания, на сбора на Свети Дух – във всички къщи се приготвя това жито. Става наистина деликатес”, спомня си Къна Бочукова.

На 21 септември в ЕМО „Етър” започнаха Дни на сватбената обредност. До 24-ти в музея предстоят различни прояви, чрез които се разказва за сватбата – едно от най-важните събития в живота на човека.

Ако посетите ЕМО „Етър” може да Ви „калесат”. Калесниците – млади момчета, обикалят по Чаршията с бъклица вино и канят гости за предстоящите венчавки.

Който отпие от виното, получава гривна от боб и се смята за поканен на сватба.

снимка: ЕМО „Етър“

Димитринка Илиева приготвя сватбените гердани. В тях няма нищо ценно, но определено привличат вниманието. Зърна от боб с различни цветове са нанизани на червен конец. Слагат се да накиснат във вода няколко часа, за да омекнат. Между бобчетата може да се поставят пуканки. Герданът се окичва на врата, за да стане украшения на сватбарите.

В изложбените помещения над Дърворезбарската работилница в ЕМО „Етър”вече е открита за посетители изложбата „Родопска сватба” на Регионалния исторически музей в Пазарджик.

снимка: ЕМО „Етър“

От 21 до 24 септември, от 11:00 до 16:00 часа, в ЕМО „Етър” може да видите обичаите: „Калесване”, „Приготвяне на сватбено жито”, „Приготвяне на обредни хлябове”, изработване на сватбени гердани и украса на сватбарско знаме.

Само на 22 септември, от 11:00 и от 14:00 часа, групата за автентичен фолклор към Народно читалище „Св. Св. Кирил и Методий – 1912“ от панагюрското село Оборище ще направи възстановка на „Меченска сватба”.

Само на 23 септември, от 11:00 и от 14:00 часа, ще бъде пресъздаден друг обичай, свързан със сватбената обредност – „Засевки”. Възстановката е на Ансамбъл за автентичен фолклор „Капанци” при НЧ „Искра 1893”, с. Паламарца, общ. Попово.

Само на 24 септември, от 11:00 и от 14:00 часа, ще бъде пресъздаден обичая „Извеждане на булка”.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Култура

„Познай кой ще дойде на вечеря?“ в Габрово

Published

on

Когато Даниел (Мариан Бачев), преуспяващ адвокат, за поредна вечер се връща в малките часове на нощта при съпругата си Катрин (Диана Любенова), с оправданието, че е бил при най- добрия си приятел, който е в депресия, тя не може да приеме това извинение.

Още повече, че никога всъщност не е виждала въпросния приятел Чарли (Антоан Петров – Анди). Притиснат от Катрин, Даниел е принуден да покани Чарли на вечеря.

Но липсата на реално съществуващ приятел поставя изобретателния адвокат в безумната ситуация да прибегне до услугите на случайно срещнат клиент на един бар.

Как ще протече вечерята, какви рискове и обрати ще се стоварят върху главата на Даниел и дали Катрин ще познае кой всъщност е дошъл на вечеря? Това ще разберете, само ако гледате пиесата на Адриен Ракка “Познай кой ще дойде на вечеря?”.

Спектакълът ще се играе този петък – 26 април, в зала „Възраждане“ в Габрово, от 19.00 часа.

Зареди още

Култура

Призови места за учениците на Цветан Радков от „Фолклорни приумици”

Published

on

Ученици на преподавателя по китара и тамбура Цветан Радков се завърнаха с награди от XVIII Регионален детско-юношески конкурс за певци и инструменталисти „Фолклорни приумици”.

В конкурсната програма на форума в Червен бряг участваха над 110 талантливи деца от 14 населени места, разпределени в направленията: класическа музика, музикален фолклор, народно пеене.

Наградите присъди компетентно жури от специалисти: Елка Недялкова, Румен Тодоров и Валентин Недялков, преподаватели в НУИ „Панайот Пипков“ – Плевен. Призови места за възпитаниците на Школата по китара и тамбура при НЧ „Развитие-1870”.

Златни медали спечелиха Велизара Костова, Дамян Иванов и Китарен оркестър. Второ място заслужи Калоян Маринов. На трето място журито класира Александра Денчева и Калоян Костов.

Призови награди спечелиха и учениците на Цветан Радков от Габрово – Бетина Делуди, Вероника Бойчева и Ивана Петкова. С поощрения бяха отличени двете камерни групи.

Зареди още

Култура

Playback театър „Разкажи ми“ в Габрово на 24 април

Published

on

„Разкажи ми“ идва в Габрово вече за втори път. Домакин на събитието е НЧ „Будителите 201“, който ще предостави сцената си на 24 април от 19.00 часа.

Playback театърът е импровизационен театър, в който зрителите споделят онова, което ги вълнува – случки, преживявания, емоции, а актьорите и музикантите превръщат споделеното в пърформанс.

Разказаните истории оживяват в театрални миниатюри, като диалозите, музиката, поезията се сътворяват на сцената спонтанно. Всяко представление е ново и уникално, защото е създадено за присъстващата на него публика, но винаги съчетава в себе си и лекотата на смеха, и вглеждането в дълбоко съкровеното.

Изписването на „Playback“ на латиница цели да се избегне асоциация с разпространеното значение на „плейбек“ (ползване на готов музикален фон) – playback идва от английското „play back“ – „връщане (на споделеното от зрителите) с изиграване“ и е творческо преживяване не само за зрителите, но и за самите актьори.

Playback театър „Разкажи ми“ започва дейността си като самостоятелна трупа през 2020 година и досега има изнесени над 50 представления в София и страната. През 2022/23 година с подкрепата на Национален фонд „Култура“ реализира мащабен проект, наречен „Диалог през сърцето“, в рамките на който за първи път в България playback представления бяха интегрирани в редовната учебна програма на столични училища.

Групата играе и в центрове за зависими, пред уязвими групи, наред с това подкрепя с творчеството си и културни инициативи като представяния на книги, откривания на изложби и благотворителни инициативи. „РАЗКАЖИ МИ“ твори с мисията да създаде условия за градивен културен и социален диалог.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица