Свържи се с нас

Новини

Кметът на Габрово поздрави ученици и учители за новата учебна година

Кметът Таня Христова поздрави ученици и учители за новата учебна година

Published

on

снимка: Община Габрово

По повод откриването на новата учебна година, кметът на община Габрово Таня Христова отправи поздравление към всички детски и учебни заведения в града, както и към Технически университет – Габрово.

По традиция първият учебен ден започва на 15 септември с празнична церемония, посрещане на първокласници и по-големи ученици, среща със съученици и преподаватели.

В обръщението си към най-малките, които за първи път престъпват училищния праг, кметът на Габрово каза, че днес няма по-развълнувани, по-усмихнати и по-любопитни от тях. Пожела им заедно с новите си приятели да тръгнат на изследователска мисия в необятния свят на науката.

По думите й, първокласниците „ще научат как буквите оформят думи, думите изграждат изречения, а изреченията съставят невероятни истории, поучителни приказки и нови зрънца научни истини, ще усвоят магията на числата и ще разберат защо нещата стават повече или по-малко, ще намерят отговорите на въпроси, които сега им изглаждат непонятни и сложни.“

снимка: Община Габрово

На по-големите ученици, кметът Таня Христова пожела да бъдат смели, да търсят отговори и да задават въпроси, да развиват талантите си. С помощта на учителите, те ще разширяват кръга на знанията си и ще усъвършенстват уменията си, ще стават по-уверени в себе си и ще изберат път в живота си. Според нея, учителите „ще изискват много от тях, но и ще ги насочат към най-доброто за тях и успешната им реализация.“

В поздравлението си към учителите, кметът на Габрово пожела „да не забравят мисията си – да вдъхновяват, да образоват, да възпитават и да бъдат пример за учениците си – на чест, родолюбие, любознателност, благородство и справедливост.“

По думите й учителите трябва „да се борят младите хора да осъществят мечтите си, защото така и те ще са осъществили своята – да бъдат учители, които предават знание и ценности.“

На всички ученици и учители кметът на Габрово Таня Христова пожела: „Бъдете търпеливи, упорити и трудолюбиви, всеки нов ден в училище ще Ви направи по-знаещи и по-можещи. На добър час през новата учебна година!“

снимка: Община Габрово

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Култура

Концерт в Габрово на Мартина Табакова, Стоимен Пеев и Атанас Кръстев

Published

on

На 24-ти април в Художествена галерия „Христо Цокев“ в Габрово от 18.30 часа предстои концерт на Мартина Табакова, Стоимен Пеев и Атанас Кръстев.

През тази година се навършват 125 години от рождението на големия български композитор Панчо Владигеров и 200 години от рождението на емблематичния чешки композитор – Бедржих Сметана.

По този повод тримата талантливи изпълнители се събират, за да направят турне в България, със знакови творби на двамата велики композитори. Датите на концертите са с начален час 18.30 часа, а входът за тя е свободен.

Концертите включват рядко изпълняваното Клавирно трио оп.4 на Владигеров, което той е написал едва на 17 години! То е и Първото българско трио за пиано, цигулка и виолончело. В програмата е включено още емблематичното Клавирно трио оп.15 от Бедржих Сметана.

Изключително респектираща и рядко изпълнявана програма. Тримата изпълнители Стоимен Пеев/цигулка, Атанас Кръстев/виолончело и Мартина Табакова/пиано, са добре познати на българската публика, изявени артисти, носители на престижни награди като „Кристална лира“ на СБМТД, „Музикант на годината“ на БНР за „Ансамбъл на годината“, „Златен век” на Министерството на културата, „Златно перо“ на агенция Кантус Фирмус за постижения в областта на културата.

Зареди още

Новини

Пресконференция по проект „Възможност за изява на младите хора – създаване на младежки център в Габрово“

Published

on

Проект № BGLD-2.001-0009 „Възможност за изява на младите хора – създаване на младежки център в Габрово“ се реализира по програма “Местно развитие, намаляване на бедността и подобрено включване на уязвими групи”, финансиран от ФМ на ЕИП 2014-2021.

Зареди още

Новини

Костадин Костадинов и Даниел Петров ще се срещнат с жители на Дряново

Published

on

Председателят на ПП „Възраждане“ Костадин Костадинов, заедно с народния представител от Габрово Даниел Петров, ще проведат отворена среща с жителите на Дряново.

Тя ще се състои на 23 април, вторник, от 18.00 часа в конферентната зала на Бутиков хотел ВСК „Кентавър“.

На срещата ще бъде обсъдена актуалната политическа обстановка, предстоящите избори.

Присъстващите ще имат възможността да споделят идеи и да задават въпроси на лидера на „Възраждане“ и габровския депутат.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица