На 7 септември 1964 година е открит ЕМО „Етър“

Откриването на парк-музей Етър. Снимка: ЕМО „Етър“

На 7 септември 1964 година се провежда тържеството, с което е открито едно от най-известните средища на културата в България. За кратък период от време музеят „Етър” се превръща в едно от емблемите на страната.

Пътят, през който създателите на ЕМО „Етър” преминават е описан от първия му директор Лазар Донков в „Кратки бележки по създаването на Етнографски парк-музей „Етър”. С третото, допълнено издание на този важен исторически извор може да се запознаете, благодарение на електронния му вариант на интернет страницата на музея.

Ето какво пише Лазар Донков за деня 7 септември 1964 година:

„В началото на м. август ми се съобщи, че в чест на 9-ти септември трябва да бъдат завършени всички планувани за годината обекти, тъй като при скромно тържест¬во ще бъде открита завършената част от музея. На 7 септември др. Иван Иванов – председател на ОНС, след кратко слово обяви музея за открит. Слово произне¬се и др. Г. Рибарева, служител при Окръжния музей. На тържеството присъствуваха членовете на Бюрото на ОК на БКП.

снимка: ЕМО „Етър“

Трябва да подчертая, че през цялата 1964 г. ръко¬водството на строителната организация и специално началника Димов, положиха максимум усилия за предсрочно за¬вършване на плануваното строителство. А коравите, злат¬ни ръце на строителите заслужават да бъдат целунати. Те с педантична точност и майсторство изпълниха всичко, което им възложих. Техният принос за изграждането на музея е неоценим. Фактически дотук извършеното от тях беше само увертюрата към едно по-тежко и трудно за изпълнение строителство в бъдещите години. Безупречно изпълнената досега работа, обаче, беше сигурна гаранция за успехи в бъдещето. Непосредствено след откриването, към музея се про¬яви учудващо голям интерес не само от местни хора, а и от други краища на страната. До края на годината той беше посетен от близо 12 000 души.”

снимка: ЕМО „Етър“

Днес, 7 септември 2017 година, входът в музея е свободен!

снимка: ЕМО „Етър“

Линк към „Кратки бележки по създаването на Етнографски парк-музей „Етър”.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Напиши коментар