Култура, Новини|05.09.2017 10:29

Международен фестивал Дни на камерната музика

снимка: Община Габрово

41-то издание на Международния фестивал Дни на камерната музика Габрово 2017, което ще се проведе от 7 до 15 септември, ще запази стремежа да обновява афиша си с нетрадиционни концерти и да разчупва рутината и стереотипите при програмирането.

Фестивалът ще бъде открит от Габровски камерен оркестър с участието на четирима изпълнители на ударни инструменти. За пръв път на фестивала ще свири обичаният в Габрово пианист Веско Стамболов, който ще изнесе рецитал, посветен на последните клавирни творби на Панчо Владигеров. Запазва се традицията да присъстват големи имена в българското и световното изпълнителско изкуство и да се представят непознати млади таланти.

Новост за Габрово е първият експериментален концерт на открито на Габровския камерен оркестър за деца от 1 до 101 години, в който ще бъдат изпълнени класически шедьоври, адресирани към най-малките, но атрактивни и за възрастните. Разширяването на концертната дейност на Габровски камерен оркестър в открити градски пространства има за цел популяризиране на фестивала и привличане на нова публика.

Концертите са 9 на брой. За пръв път от много години джазът няма да присъства в програмата, но пък афишът е изключително разнообразен и застъпва широк жанров спектър от концерти. Целта е да се задоволят вкусовете и желанията на високообразованата габровска публика, която по време на фестивалните вечери попълва анкетни карти и по този начин пряко влияе, както на програмирането на Дните на камерната музика, така и на сезона на Габровския камерен оркестър.

Някои от концертите имат свое мото, което ще помогне на всички, които за първи път ще прекрачат прага на фестивалната зала, да се ориентират по-лесно в музикалните послания. По този начин организаторите от Община Габрово се надяват да провокират любопитството на младите хора и те да станат бъдеща публика на този фестивал – запазена марка за висока култура.

По традиция повечето концерти ще се проведат в Художествената галерия „Христо Цокев“, където посетителите ще могат да разгледат ретроспективна изложба с избрани творби от Международния пленер „Боженци“.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Напиши коментар