Новини, Общество|31.08.2017 15:12

Край на спекулациите: В Габрово няма да се „заселват“ 10 000 роми!

снимка: Община Габрово, Архив

Във връзка с появили се в различни социални групи твърдения и градски слух, че в Габрово ще бъдат заселени 10 000 души, от ромски произход, кметът на Габрово Таня Христова сложи край на спекулациите, внасяйки яснота и категорична позиция по темата. Това кметската институция направи чрез официално съобщение, публикувано на интернет страницата на Община Габрово.

От местната общинска администрация уточняват, че всички, които желаят да получат отговор на своите въпроси, свързани с темата, могат да заповядат на среща с кмета и общинската администрация, в понеделник, 4 септември, от 17:30 часа в Ритуалната зала на Общината.

В официалната позиция на КМЕТА НА ОБЩИНА ГАБРОВО, ПО ПОВОД РАЗПРОСТРАНЯВАНЕ НА МАНИПУЛАТИВНИ СЛУХОВЕ, СВЪРЗАНИ С ЦЕЛЕНАСОЧЕНО ЗАСЕЛВАНЕ НА РОМИ НА ТЕРИТОРИЯТА НА ОБЩИНА ГАБРОВО пише:

„Във връзка със зачестилите напоследък твърдения в социалните мрежи, че в ход е изпълнение на целенасочена стратегия за „внасяне на роми“ на територията на община Габрово, категорично заявявам, че такава политика или каквито и да било действия в подобна посока не се провеждат.

Изнесените твърдения, под формата на „Вярно ли е че?“ и „Аз така чух“ не почиват на никакъв достоверен източник на информация, въвеждат в заблуда и създават предпоставки за тревога и безпокойство сред населението в града.

Точно поради тази причина, считам за крайно наложително, чрез официално опровергаване на тези информации, въпреки, че те се разпространяват под формата на слухове, да информирам цялата габровска общественост за следното:

Няма решение на Общински съвет – Габрово, което да предвижда заселването на две, три или десет хиляди роми на територията на община Габрово. Общинският съвет е местен законодателен орган, който обаче нито има правото да регулира движението на хора, нито пък да ги заселва или преселва на дадена територия. Подобна санкция не може да се извърши нито „с друга заповед, просто без заповед или още повече случайно“.

Община Габрово не реализира проекти или инициативи, имащи за цел създаване на предпоставки за заселване на лица от определен етнос или произход на нейна територия, нито е включена в подобни програми.

Община Габрово не разполага със собствени общежития, които да бъдат ремонтирани и в последствие да бъдат предоставени за обитание на лица от ромски произход. Същото се отнася и за сградата на бившия Текстилен техникум, който между другото услужливо бе спряган за място за подслон най – напред на бежанци, а към днешна дата и на роми.

Съгласно действащата към момента Наредба за условията и реда за установяване на жилищни нужди и за настаняване под наем в общински жилища „Право да кандидатстват за установяване на жилищна нужда и настаняване под наем в общинско жилище имат граждани и техните семейства, които …. имат адресна регистрация в населено място на територията на община Габрово, по постоянен или настоящ адрес през последните 7 години без прекъсване“. Днес, на редовното заседание на Общински съвет – Габрово, като точка от дневния ред е включено предложение за изменение на тази Наредба, като този срок се увеличава на 10 години.

Община Габрово не дели хората, които са настанени в общински жилища по етническа принадлежност или произход.

Всички слухове, свързани с необходимостта от заселване на хора на територията на Габрово с цел, запазване съществуването му като областен град, са абсолютно безпочвени. В Закона за административно териториалното устройство на Република България, много ясно и категорично са записани условията, на които трябва да отговаря административно-териториалната единица – област и сред тях минимален брой жители не е предвиден.

Само за справка, според официални данни на Националния статистически институт, към 31.12.2016 г., населението на община Габрово е 59 663 души, от които 54 004 живеят в града, а 5 659 в селата. Към същата дата, адресна регистрация по постоянен адрес на територията на община Габрово имат 70 440 души, от които 65 649 на територията на гр. Габрово, а адресна регистрация по настоящ адрес имат 64 411, от които 57 674 на територията на гр. Габрово.

В заключение, бих искала да кажа, че всеки, който всява заблуда чрез изнасяне на невярна и манипулативна информация и с това създава напрежение сред обществото, със същото усърдие с, което ги разпространява, би следвало да е готов да поеме и отговорността за своите думи.

Всички, които желаят да получат отговор на своите въпроси, свързани с темата, могат да заповядат на среща с кмета и общинската администрация, в понеделник 4 септември 2017 г., от 17:30 часа в Ритуалната зала на Община Габрово.“

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Етикети: , , , , ,
 • Споделете тази публикация:
 • Facebook
 • Twitter

10 коментара

 • Напишете в google „Стратегия на област габрово за интеграция на ромите“ и четете

 • Таня, ако бяха само слухове нямаше да се обясняваш като ученичка, че и на среща да каниш хората! Как не те е срам? И да не си заселила 10 000 роми а 10 000 циганина, то се вижда на Смирненски, Колелото, Боровото, Сирмани, … дори и в центъра.

 • И как така край на спекулациите, те циганите са тук да не сме слепи! Това беше единсвеният областен град без цигани, без цигански квартал и без цигански проблеми! Сега ще станат толкова много, че полицията няма да може да се справя с тях и ще трябва ние да се справим с тях. Най вероятно ще се случи нещо доста логично… циганите на сапун!!!

 • Более 70 тысяч американцев подписали петицию с просьбой признать финансиста и инвестора Джорджа Сороса террористом.

 • Циганите стават само за едно нещо, ама защо да го пиша тук… хелзинския комитет сигурно чете… иначе циганите на сапун и други неща… Да беше тук Йозев Менгеле щеше да им намери приложение… Мечти мечти…

 • За мен вариант за справянето с циганите е кастрация на многодетните и евтаназия на тези които не са полезни на обществото, същото важи и за Вилажера пишещ коментари под други имена!!!

 • Като млад човек мога да кажа следното:
  Като малък мангали в града почти нямаше, сега има и са много. Имаше ги тук-таме, знаехме къде са… сега ги има дори и по центъра, разхождат се и идват на тумби. Като човек който не е пряко заинтересуван от цената на имотите в града, ама все пак знаем, че всичко е скъпо, няма как да не се запитам… къде живеят те, т.е. как са допуснати.

 • ДА БЕ ТАНЯ ДА АЗ НЕ ГИ ВИЖДАМ ВСЕКИ ДЕН ТЕЯ ЦИГАНИ , И ПОЛИЦАЯ КОИТО ДВА ПЪТИ ЗА ЕДИН ДЕН МЕ ВИКА В ПОЛИЦИЯТА ЗАРАДИ ПРОТЕЖЕТО ТИ КЛИМЕНТ КУНЕВ , САМ СИ КАЗА ЧЕ ИМАЛО ЧУБДИ ЦИГАНИ НО БИЛЕ ПОД НАЕМ , АИДЕ СЯ ИЗЯСНЕТЕ СИ ПОНЕ КВО ЩЕ ЛЪЖЕТЕ . СУТРИН НА ШИВАРА ПО БЕСЕДКИТЕ Е ПЪЛНО С БУТИЛКИ ОТ АЛКОХОЛ. СИГУРНО БАБИТЕ ОТ БЛОКОВЕТЕ ГИ ПИЯТ С ОГРОМНОТЕ СИ ПЕНСИИ , ДО СКОРО ГРАДИНКАТА НА ШИВАРА БЕШЕ НЕВЪЗМОЖНО ДА ПРИПАРИ БЯЛО ДЕТЕ!!!

Напиши коментар