Свържи се с нас

Новини

Край на спекулациите: В Габрово няма да се „заселват“ 10 000 роми!

снимка: Община Габрово, Архив

Във връзка с появили се в различни социални групи твърдения и градски слух, че в Габрово ще бъдат заселени 10 000 души, от ромски произход, кметът на Габрово Таня Христова сложи край на спекулациите, внасяйки яснота и категорична позиция по темата. Това кметската институция направи чрез официално съобщение, публикувано на интернет страницата на Община Габрово.

От местната общинска администрация уточняват, че всички, които желаят да получат отговор на своите въпроси, свързани с темата, могат да заповядат на среща с кмета и общинската администрация, в понеделник, 4 септември, от 17:30 часа в Ритуалната зала на Общината.

В официалната позиция на КМЕТА НА ОБЩИНА ГАБРОВО, ПО ПОВОД РАЗПРОСТРАНЯВАНЕ НА МАНИПУЛАТИВНИ СЛУХОВЕ, СВЪРЗАНИ С ЦЕЛЕНАСОЧЕНО ЗАСЕЛВАНЕ НА РОМИ НА ТЕРИТОРИЯТА НА ОБЩИНА ГАБРОВО пише:

„Във връзка със зачестилите напоследък твърдения в социалните мрежи, че в ход е изпълнение на целенасочена стратегия за „внасяне на роми“ на територията на община Габрово, категорично заявявам, че такава политика или каквито и да било действия в подобна посока не се провеждат.

Изнесените твърдения, под формата на „Вярно ли е че?“ и „Аз така чух“ не почиват на никакъв достоверен източник на информация, въвеждат в заблуда и създават предпоставки за тревога и безпокойство сред населението в града.

Точно поради тази причина, считам за крайно наложително, чрез официално опровергаване на тези информации, въпреки, че те се разпространяват под формата на слухове, да информирам цялата габровска общественост за следното:

Няма решение на Общински съвет – Габрово, което да предвижда заселването на две, три или десет хиляди роми на територията на община Габрово. Общинският съвет е местен законодателен орган, който обаче нито има правото да регулира движението на хора, нито пък да ги заселва или преселва на дадена територия. Подобна санкция не може да се извърши нито „с друга заповед, просто без заповед или още повече случайно“.

Община Габрово не реализира проекти или инициативи, имащи за цел създаване на предпоставки за заселване на лица от определен етнос или произход на нейна територия, нито е включена в подобни програми.

Община Габрово не разполага със собствени общежития, които да бъдат ремонтирани и в последствие да бъдат предоставени за обитание на лица от ромски произход. Същото се отнася и за сградата на бившия Текстилен техникум, който между другото услужливо бе спряган за място за подслон най – напред на бежанци, а към днешна дата и на роми.

Съгласно действащата към момента Наредба за условията и реда за установяване на жилищни нужди и за настаняване под наем в общински жилища „Право да кандидатстват за установяване на жилищна нужда и настаняване под наем в общинско жилище имат граждани и техните семейства, които …. имат адресна регистрация в населено място на територията на община Габрово, по постоянен или настоящ адрес през последните 7 години без прекъсване“. Днес, на редовното заседание на Общински съвет – Габрово, като точка от дневния ред е включено предложение за изменение на тази Наредба, като този срок се увеличава на 10 години.

Община Габрово не дели хората, които са настанени в общински жилища по етническа принадлежност или произход.

Всички слухове, свързани с необходимостта от заселване на хора на територията на Габрово с цел, запазване съществуването му като областен град, са абсолютно безпочвени. В Закона за административно териториалното устройство на Република България, много ясно и категорично са записани условията, на които трябва да отговаря административно-териториалната единица – област и сред тях минимален брой жители не е предвиден.

Само за справка, според официални данни на Националния статистически институт, към 31.12.2016 г., населението на община Габрово е 59 663 души, от които 54 004 живеят в града, а 5 659 в селата. Към същата дата, адресна регистрация по постоянен адрес на територията на община Габрово имат 70 440 души, от които 65 649 на територията на гр. Габрово, а адресна регистрация по настоящ адрес имат 64 411, от които 57 674 на територията на гр. Габрово.

В заключение, бих искала да кажа, че всеки, който всява заблуда чрез изнасяне на невярна и манипулативна информация и с това създава напрежение сред обществото, със същото усърдие с, което ги разпространява, би следвало да е готов да поеме и отговорността за своите думи.

Всички, които желаят да получат отговор на своите въпроси, свързани с темата, могат да заповядат на среща с кмета и общинската администрация, в понеделник 4 септември 2017 г., от 17:30 часа в Ритуалната зала на Община Габрово.“

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

10 коментара

10 Comments

 1. Я пак

  31.08.2017 at 22:09

  Напишете в google „Стратегия на област габрово за интеграция на ромите“ и четете

 2. HeHko

  31.08.2017 at 22:57

  Таня, ако бяха само слухове нямаше да се обясняваш като ученичка, че и на среща да каниш хората! Как не те е срам? И да не си заселила 10 000 роми а 10 000 циганина, то се вижда на Смирненски, Колелото, Боровото, Сирмани, … дори и в центъра.

 3. HeHko

  31.08.2017 at 23:05

  И как така край на спекулациите, те циганите са тук да не сме слепи! Това беше единсвеният областен град без цигани, без цигански квартал и без цигански проблеми! Сега ще станат толкова много, че полицията няма да може да се справя с тях и ще трябва ние да се справим с тях. Най вероятно ще се случи нещо доста логично… циганите на сапун!!!

 4. габровец

  01.09.2017 at 9:33

  Более 70 тысяч американцев подписали петицию с просьбой признать финансиста и инвестора Джорджа Сороса террористом.

 5. HeHko

  01.09.2017 at 16:21

  Циганите стават само за едно нещо, ама защо да го пиша тук… хелзинския комитет сигурно чете… иначе циганите на сапун и други неща… Да беше тук Йозев Менгеле щеше да им намери приложение… Мечти мечти…

 6. HeHko

  07.09.2017 at 11:04

  За мен вариант за справянето с циганите е кастрация на многодетните и евтаназия на тези които не са полезни на обществото, същото важи и за Вилажера пишещ коментари под други имена!!!

 7. наблюдател

  01.10.2017 at 12:06

  Като млад човек мога да кажа следното:
  Като малък мангали в града почти нямаше, сега има и са много. Имаше ги тук-таме, знаехме къде са… сега ги има дори и по центъра, разхождат се и идват на тумби. Като човек който не е пряко заинтересуван от цената на имотите в града, ама все пак знаем, че всичко е скъпо, няма как да не се запитам… къде живеят те, т.е. как са допуснати.

 8. Майка ви

  02.10.2017 at 8:05

  ДА БЕ ТАНЯ ДА АЗ НЕ ГИ ВИЖДАМ ВСЕКИ ДЕН ТЕЯ ЦИГАНИ , И ПОЛИЦАЯ КОИТО ДВА ПЪТИ ЗА ЕДИН ДЕН МЕ ВИКА В ПОЛИЦИЯТА ЗАРАДИ ПРОТЕЖЕТО ТИ КЛИМЕНТ КУНЕВ , САМ СИ КАЗА ЧЕ ИМАЛО ЧУБДИ ЦИГАНИ НО БИЛЕ ПОД НАЕМ , АИДЕ СЯ ИЗЯСНЕТЕ СИ ПОНЕ КВО ЩЕ ЛЪЖЕТЕ . СУТРИН НА ШИВАРА ПО БЕСЕДКИТЕ Е ПЪЛНО С БУТИЛКИ ОТ АЛКОХОЛ. СИГУРНО БАБИТЕ ОТ БЛОКОВЕТЕ ГИ ПИЯТ С ОГРОМНОТЕ СИ ПЕНСИИ , ДО СКОРО ГРАДИНКАТА НА ШИВАРА БЕШЕ НЕВЪЗМОЖНО ДА ПРИПАРИ БЯЛО ДЕТЕ!!!

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Новини

Бюлетините за местния вот пристигнаха в Габрово

Днес, 18 октомври, в Областна администрация – Габрово пристигнаха бюлетините за произвеждане на изборите за общински съветници и кметове на 27 октомври, информираха от администрацията на губернатора.

снимка: Областна администрация – Габрово

Общият брой за област Габрово е 243 300. Заедно с методическите указания са предадени на представителите на общините в присъствието на ОИК – Габрово.

снимка: Областна администрация – Габрово

Съхранението им ще бъде в специално обособени и охраняеми помещения, определени със Заповед на Кмета на съответната община.

снимка: Областна администрация – Габрово

За предстоящите избори към момента са разкрити общо 236 броя секции за област Габрово – разпределени по общини както следва: за община Габрово – 117; за община Севлиево -71; за община Трявна – 22; за община Дряново – 26, като в това число попадат и подвижните избирателни секции и секциите в болнични заведения.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Крими

Спипаха габровски наркодилър с над половин кило марихуана

Районната прокуратура в Габрово задържа за срок от 72 часа мъж, държал в дома си наркотични вещества.

В хода на разследването, с постановление от 17 октомври, мъж с инициали Ц. И. е привлечен в качеството на обвиняем за това, че на същата дата в къща в Габрово, държал без надлежно разрешително високорискови наркотични вещества – канабис, с тегло 560 грама.

След преценка на събраните по делото доказателства с оглед на това, че същите сочат за обосновано предположение за съществуваща реална опасност обвиняемият да се укрие или да извърши престъпление, тъй като той е привлечен като обвиняем за извършено тежко умишлено престъпление, ще бъде направено искане пред Районен съд – Габрово за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража”.

Под ръководството на Района прокуратура – Габрово действията по разследването продължават.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Справедливост и сигурност

*Местни избори 2019. Купуването и продаването на гласове е престъпление*

снимка: Местна коалиция „ВМРО – Българско национално движение“ (ВМРО – БНД, СДС)

Справедливост и сигурност
Програма на МК „ВМРО – Българско национално движение“ (ВМРО-БНД, СДС) за управление и развитие на гр. Габрово:

1. Стимулиране и привличане на инвестиции в града и общината. Създаване на подходяща бизнес среда за всички предприемачи и пълно съдействие за реализация на техните проекти.

2. Създаване на сигурна и безопасна градска среда. Ред, дисциплина и контрол за спазването на наредбите и законите от всички граждани, без толериране на някои групи от тях.

3. Габрово – средище на единение, духовност, знание и традиции и същевременно център на високо технологична индустрия и дигитална икономика.

4. Местни референдуми и допитвания до гражданите по въпроси от значим обществен интерес. Диалог с хората за стимулиране на гражданското участие в управлението.

5. Нулева толерантност към корупцията на всяко ниво. Отговорност и прозрачност в действията на общинската администрация.

6. Качествено образование в дух на родолюбие, национално достойнство и съхраняване на българщината и професионално съобразено с изискванията на съвременното технологично развитие.

7. Чувствително увеличаване на бюджета и реална подкрепа за спорт, култура, отдих и туризъм, фолклорни традиции, както и поддържането и опазването на културните, историческите и архитектурните паметници в Общината.

8. Водене на справедлива социална политика и социална защита, ефективно и гарантирано здравеопазване.

9. Бързи и улеснени административни процедури. Подобряване и дигитализация на услугите. Чувствително повишаване на компетентността на администрацията на Община Габрово.

10. Разработване и реализация на проекти за развитие и подобряване на градската среда, общинската инфраструктура, транспорта и благоустройството на града. Пълен контрол по качеството на изпълнението на обществените поръчки.

11. Засилване на взаимодействието на всички нива между местната власт, бизнеса, неправителствения сектор и гражданите.

12. Национална и международна реклама на Габрово и популяризирането на града като място за развитие на различни видове туризъм. Участие в държавни и Европейски програми за археологически проучвания и разкопки.

*Публикуваният материал е предоставен от МК „ВМРО – БНД“ (ВМРО – БНД,СДС). Местни избори 2019. Купуването и продаването на гласове е престъпление*

Зареди още

Реклама

 

Популярни новини от последната седмица