Култура, Новини|16.08.2017 11:38

НМО – Габрово и училището „АБВ” в Амстердам договарят партньорство

Елица Йорданова разглежда залите на музея заедно със съпруга си и две от техните деца, ученици в „АБВ”. Макс ще бъде четвърти клас, Биляна е в най-малката група. Най-големият син на семейство Йорданови – на 21 години, ще бъде в единадесети клас. Вляво на снимката – Радослав Стоянов, директор на ПГТ „Пенчо Семов” в Габрово

Елица Йорданова, един от основателите и ръководителите на Първо българско училище „АБВ” в Амстердам, посети Националния музей на образованието – Габрово, за да отправи покана за партньорство с цел запазване и предаването на българската култура и духовна идентичност сред имигрантите в провинция Северна Холандия.

Гостите от Амстердам са впечатлени от Сборника с чертежи на ученици от държавните мъжки гимназии в България, участвал на изложението в Париж през 1900 г.

„АБВ” е едно от най-бързо разрастраващите се училища зад граница. Преди четири години започва с 30 деца, сега са повече от 100, което означава, че миграцията се увеличава. Освен просветен център „АБВ” се развива и като социално-културен по подобие на съвременните читалища в България. В училището е създадена библиотека с 2000 издания, най-вече дарения.

Макс, който е роден в Холандия, за пръв път вижда табла с калем, използвана през Възраждането.

Г-жа Йорданова сподели с екипа на музея какви са обективните трудности, които срещат в образователния процес, и как тя вижда подкрепата на музея.

Това е истинско преживяване за Макс. В холандското училище е виждал само дигитална дъска, никога зелен дървен чин и перодръжка

Учениците са на възраст от 4 до 21 години. За голяма част от тях българският език не е майчин, те са от смесени бракове. „АБВ” е неделно училище, тоест децата са ангажирани шести ден след една натоварена седмица в регулярното холандско. Родителите се отнасят с повишена взискателност и критичност към образователния процес, защото плащат такса и очакванията им са високи.
Тези обективни обстоятелства, според думите на Елица Йорданова, налагат нови изисквания. Учебниците и помагалата, по които работят, не са достатъчни. Въпреки че са адаптирани от Министерството на образованието и науката, те затрудняват децата. Дори в един абзац от българска народна приказка срещат по 18 непознати думи. Още по-специфична е работата с подготвителните групи от четиригодишни деца и предучилищната.

Елица Йорданова с първите подаръци на НМО за българското училище в Амстердам

Ръководството на Първо българско училище „АБВ” заедно с 14-те учители – всички с педагогическа правоспособност, се ориентират към интерактивното обучение. Модерната база и съвременните технически средства в холандското училище вдигат нивото и в неделното българско. Децата, свикнали с дигитални дъски и компютри, не искат да слушат само учителско говорене в продължение на час.

„Съвременни пособия, видеофилми, клипове, особено на историческа тематика, ще бъдат много полезни за нас, сподели Елица Йорданова с музейните специалисти. – Наша основна задача е да мотивираме децата да учат на български език, да четат български книги, да им създадем интересна и приятна атмосфера, за да идват с желание. Не са достатъчни учебниците. Много е важно с какво и по какъв начин ще разнообразим часовете, да ги направим по-привлекателни, защото интерактивното обучение в „АБВ” е може би 50 процента от преподаването на материала. За мен беше удоволствие, за пръв път съм в Националния музей на образованието. Това, което видях, е прекрасно. Със сигурност ще кажа, че ще има интерес не само наши ученици, но и учители да го посетят и да работим съвместно.”

Националният музей на образованието запозна г-жа Йорданова с мултимедийното си студио за учебни визуализации, което изработва и разпространява методически помагала. Те, освен форма за популяризиране на съхраненото културно наследство, подпомагат работата на учителите. Обсъдени бяха възможностите за гостуване на изложби в българското училище в Амстердам и неговия филиал в Грьонинген.

Първият контакт между НМО и „АБВ” беше осъществен със съдействието на Радослав Стоянов, директор на Професионалната гимназия по туризъм „Пенчо Семов” в Габрово.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Етикети: , , , ,
  • Споделете тази публикация:
  • Facebook
  • Twitter

Напиши коментар