Култура, Новини|11.08.2017 15:41

ЕМО „Етър“ и музей АСТРА задълбочават сътрудничеството

снимка: ЕМО „Етър“

Румъния е страна, към която си заслужава специално да се насочи вниманието на българските институции, работещи в сферата на културата, опазването на историческото наследство и развитието на туризма. От доста време екипът на Етнографски музей на открито „Етър” полага усилия за привличане на румънски посетители, обмяна на идеи и участия в инициативи. Тази линия дава шансове за разширяване на взаимоотношенията и по-добро представяне на Балканския регион на европейско ниво.

Националният музеен комплекс АСТРА, който е разположен в Сибиу, Трансилвания, реализира инициативи, в които се включват представители на екипа на ЕМО „Етър”. През юли, в рамките на две седмици, бяха осъществени две такива посещения. По време на първото събитие – „Красиво. Керамично. Полезно”, бяха представени българската керамика, грънчарския занаят и традиционна кухня.

снимка: ЕМО „Етър“

На второто – Национална олимпиада „Традиционни художествени занаяти”, от ЕМО „Етър” обърнаха специално внимание, тъй като в него се включи лично доц. д-р Светла Димитрова, директор на музея. Тя бе придружена от Виолета Янева, координатор „Работа с публики”. Цялата габровска група се състоеше от ученици от Национална Априловска гимназия и техни преподаватели, които участваха в събитието.

снимка: ЕМО „Етър“

Как доц. Светла Димитрова вижда сътрудничеството между двата музея – АСТРА и „Етър”?

„Музеят в АСТРА е един от добрите примери как работят музеите в региона. Разположен в Трансилвания, една мултиетническа и мултикултурна област, той успява да представи, в музейна среда, различните специфични особености, свързани с румънската история.

снимка: ЕМО „Етър“

Музеят полага усилия да реставрира и консервира движимите и недвижими културни ценности, които съхранява. В последните 10 години там са построени две много сериозни нови сгради, като е използвано външно финансиране. Стойността надвишава 5 млн. евро.

В сградите са разположени лаборатории за консервация и реставрация – химическа, биологическа, текстилна, на дърво, хартия, глина. В това отношение там видях много добри примери, с оглед на перспективата да направим ЕМО „Етър” център (лаборатория) за реставрация и консервация на дърво. Тя ще бъде разположена в училището на квартал Етъра, което е дадено за стопанисване на музея. От две години правим усилия да усвоим пространства от него, ако и да не са на това ниво, каквото е в музея АСТРА.

Част сме от проект, по който очакваме финансиране, тъй като реставрацията и консервацията на дърво е проблем за българските музеи. Има за метал, за антично стъкло, дори текстил, но с дървото проблемът е сложен. В българските университети няма специалност, в която да се обучават специалисти за реставрация и консервация на дърво. Ако успеем в тази насока, ще разчитаме на музея АСТРА за подкрепа по отношение на обучаване на хора, квалификация на реставратори, реализация на съвместни уъркшопове.

снимка: ЕМО „Етър“

Водните съоръжения са друга тема, свързваща двата музея. В АСТРА няма действащи, както е в ЕМО „Етър”, тъй като липсва бързо течаща вода за задвижването им. В тази посока можем да направим общ проект. Например – как се мели зърно при тях и при нас, тъй като те имат много интересни вятърни мелници.

Музеят АСТРА е с повече контакти на Европейско ниво, така че е реалистично да направим съвместен проект по тема, която е обща за двата музея. Предстои да се популяризираме взаимно по време на големите събития, провеждащи се в АСТРА и в „Етър”-а.

В инициативата, на която присъствах в Румъния, са включени много ученици и активна роля играят местните ръководства на образованието. Ние можем да засилим взаимодействието си с нашия Инспекторат, следвайки техния пример.

Сибиу е Европейска столица на културата през 2007 година. Надявам се това партньорство да се развие и да привлече и музеи от Унгария, Хърватия, Сърбия, с които да решаваме общите проблеми – опазване на фондовете, по-добро презентиране на постоянните експозиции.

През септември предстоят разговори между ръководствата на двата музея – АСТРА и „Етър”-а и, надяваме се, подписване на едно рамково споразумение. Дори без този документ, ние имаме обмяна на идеи и съвместни участия в инициативи, но той би подобрил нашето сътрудничество.”

снимка: ЕМО „Етър“

Националният музеен комплекс АСТРА ще вземат участие в ХV Международен панаир на традиционните занаяти през септември в ЕМО „Етър”, когато директорите на двете институции ще проведат разговори за засилване и развитие на отношенията.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Напиши коментар