Култура, Новини|09.08.2017 16:33

Габровската библиотека получи ценно дарение

снимка: РБ „Априлов – Палаузов“

Габровската регионална библиотека „Априлов – Палаузов“ получи като дар луксозен комплект с дигитално копие на тефтерчето на Апостола на свободата Васил Левски, с неговата мисъл – завет към поколенията: „Ако спечеля, печеля за цял народ, ако изгубя, губя само мене си…”.

снимка: РБ „Априлов – Палаузов“

Интересното издание е посветено на 180 години от рождението на Левски (1837–1873 година) и е резултат от творчески проект на Национална библиотека „Св. св. Кирил и Методий” със съдействието на Министерство на културата на Република България.

Зад проекта стоят доц. д-р Красимира Александрова – директор на Националната библиотека, сенсей Христо Михайлов – създател на Айкидо общество „Обелиск” и председател на Българската айкидо федерация, д-р Марчела Борисова, доц. д-р Любомир Георгиев, д-р Руслан Иванов, Александър Мошев, Румяна Петрова, Тихомир Семчов, Георги Бобев, д-р Ивайла Богданова, Наталия Владинова, Мария Личкова, Илиян Кoрдев – програмист, Мирослав Пъстраков – програмист, Пейо Пеев – графичен дизайн и фотография.

снимка: РБ „Априлов – Палаузов“

За изданието авторите на разчетения текст споделят: „Съдбата така е отредила, че гробът на Апостола на свободата Васил Левски не е запазен, няма ги неговите мощи, пред които да се поклоним.

снимка: РБ „Априлов – Палаузов“

Единственото богатство, което ни е останало от него, са няколко кичура коса и документалното му наследство. Всичко написано от ръката му е важно и ценно, но един-единствен документ ни дава възможност да се вгледаме в неговия личен живот и душевността му – тефтерчето, писано през последните две години от живота му”. Според Книгоиздателска къща „Труд”, „Новата сканираща техника и допълнителните корекции в размера на свободните полета на страниците в оригинала правят новото издание по-ясно за разглеждане и четене”.

снимка: РБ „Априлов – Палаузов“

Дигиталното копие на тефтерчето на Левски ще може да бъде свободно разглеждано от всеки, пожелал да стори това, на специално определено компютъризирано читателско място в читалнята на РБ „Априлов-Палаузов”, както и оттук.

Дарението е ценна част от редките библиотечни документи и библиотечният екип смята, че то ще предизвика траен интерес у широката общественост в областта и страната.

„Изказваме най-дълбоката си благодарност на Национална библиотека „Св. Св. Кирил и Методий“ за изключително ценното дарение“, каза директорът на библиотеката Савина Цонева.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Напиши коментар