Свържи се с нас

Култура

ХV Международен панаир на традиционните занаяти се провежда в ЕМО „Етър” от 2 до 6 септември

Published

on

снимка: ЕМО „Етър“

ХV Международен панаир на традиционните занаяти ще се проведе от 2 до 6 септември в ЕМО „Етър” – Габрово. Това е единственото у нас събитие, съобразено с българските традиции, което се организира по музейна концепция. Панаирът има сериозен принос за опазване на родното културно наследство.

В тазгодишното издание над 120 участници от цял свят ще се включат в Международното изложение-базар на традиционни занаяти. Представяните предмети са ръчно изработени и са живата връзка с националните или местните художествени традиции. В изложението ще участват майстори от България, Република Южна Африка, Судан, Хърватия, Сърбия, Русия, Румъния и др.

Международната майсторска надпревара през 2017 година е по Иконопис. Участниците – зографи от България, Русия, Украйна, Румъния и Албания, ще популяризират традиционните иконографски школи, характерните за тях техники, сюжети и материали. Победителят в Надпреварата получава Голямата награда „Сребърна хлопка” и правото на самостоятелна изложба в ЕМО „Етър”.
На 2 септември е откриването на изложбата–базар „Текстилни изделия”, с която се представя Марияна Георгиева от Пловдив, победител в Майсторската надпревара „Тъкане на колани на кори” през 2016 г.
За първи път в рамките на Панаира се провежда Младежка секция, в която ще участват ученици от Националната художествена гимназия „Димитър Добрович” в Сливен, Националната художествена гимназия „Цанко Лавренов” в Пловдив и Националната гимназия по приложни изкуства „Тревненка школа”. От 3 до 5 септември те ще имат възможността да представят своето творчество пред зографите, участници в Майсторската надпревара.

На 2 и 3 септември в ЕМО „Етър” може да се види изложението-базар „Традиционни техники за украса и багрене”, по време на което ще бъдат представени боядисване с растителни багрила, украса на традиционно облекло, басмаджийство, изработването на декоративни плъсти, изделия от царевична шума, багрене на гайтан и украса на родопски терлици.

За пръв път в историята на Панаира има специално обособено пространство, където съвременни творци да представят свой „прочит” на традиционни занаяти. От 4 до 6 септември на това изложение-базар, наречено „АртЗона“, може да се види развитието и модерното приложение на стари техники за шиене, плетене, украса и багрене. Произведенията са уникални и са само ръчна изработка.

XIII Международна научна конференция „Народните занаяти – минало, настояще и бъдеще“ ще бъде открита на 4 септември, от 12:00 ч. Работата на форума, който продължава и следващия ден, е разпределена в две секции: „Иконопис” и „Традиционни занаяти в миналото и днес”. Участие са заявили 42 български и 7 чуждестранни специалисти от Хърватска, Румъния, Сърбия, Судан, Македония.

На 2 септември, от 10:30 часа, е откриването на изложбата „Традиционни занаяти от Иран”. Тя може да бъде разгледана до 6 септември и съдържа произведения на традиционната иранска миниатюра и калиграфия, както и предмети на традиционните ирански занаяти – „каламзани” ( гравиране върху метал), „минакари” (емайлиране) и „хатамкари” (инкрустация върху дърво).

Още през юни в ЕМО „Етър” бе открита изложбата „Майсторство от близо и далеч”, посветена на ХV Международен панаир на традиционните занаяти. Експозицията представя чуждестранното участие през годините чрез фото и видео материали, както и над 100 дарени и откупени експонати, съхранявани във фонда на музея.

На 4, 5 и 6 септември посетителите на ХV Международен панаир в ЕМО „Етър” ще могат да се запознаят с възстановки и демонстрации на занаяти и домашни занятия от традиционния бит на българите – биене на масло в балканска мандра, пушене и сушене на сини сливи, приготвяне на мармалад, демонстрация и обучение в ковачество и мелене на царевица във воденица-караджейка, построена през 1780 година.

ХV Международен панаир на традиционните занаяти предлага музикална и танцова програма с изпълнения на Национален Фолклорен Ансамбъл „Българе“, Фолклорен ансамбъл „Зипка“ от Хърватия, Вокална група „Авигея“, Габровски фолклорен ансамбъл „Сивек”, Димитър Льолев квартет и Оркестър „Габрово”.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Култура

„Познай кой ще дойде на вечеря?“ в Габрово

Published

on

Когато Даниел (Мариан Бачев), преуспяващ адвокат, за поредна вечер се връща в малките часове на нощта при съпругата си Катрин (Диана Любенова), с оправданието, че е бил при най- добрия си приятел, който е в депресия, тя не може да приеме това извинение.

Още повече, че никога всъщност не е виждала въпросния приятел Чарли (Антоан Петров – Анди). Притиснат от Катрин, Даниел е принуден да покани Чарли на вечеря.

Но липсата на реално съществуващ приятел поставя изобретателния адвокат в безумната ситуация да прибегне до услугите на случайно срещнат клиент на един бар.

Как ще протече вечерята, какви рискове и обрати ще се стоварят върху главата на Даниел и дали Катрин ще познае кой всъщност е дошъл на вечеря? Това ще разберете, само ако гледате пиесата на Адриен Ракка “Познай кой ще дойде на вечеря?”.

Спектакълът ще се играе този петък – 26 април, в зала „Възраждане“ в Габрово, от 19.00 часа.

Зареди още

Култура

Призови места за учениците на Цветан Радков от „Фолклорни приумици”

Published

on

Ученици на преподавателя по китара и тамбура Цветан Радков се завърнаха с награди от XVIII Регионален детско-юношески конкурс за певци и инструменталисти „Фолклорни приумици”.

В конкурсната програма на форума в Червен бряг участваха над 110 талантливи деца от 14 населени места, разпределени в направленията: класическа музика, музикален фолклор, народно пеене.

Наградите присъди компетентно жури от специалисти: Елка Недялкова, Румен Тодоров и Валентин Недялков, преподаватели в НУИ „Панайот Пипков“ – Плевен. Призови места за възпитаниците на Школата по китара и тамбура при НЧ „Развитие-1870”.

Златни медали спечелиха Велизара Костова, Дамян Иванов и Китарен оркестър. Второ място заслужи Калоян Маринов. На трето място журито класира Александра Денчева и Калоян Костов.

Призови награди спечелиха и учениците на Цветан Радков от Габрово – Бетина Делуди, Вероника Бойчева и Ивана Петкова. С поощрения бяха отличени двете камерни групи.

Зареди още

Култура

Playback театър „Разкажи ми“ в Габрово на 24 април

Published

on

„Разкажи ми“ идва в Габрово вече за втори път. Домакин на събитието е НЧ „Будителите 201“, който ще предостави сцената си на 24 април от 19.00 часа.

Playback театърът е импровизационен театър, в който зрителите споделят онова, което ги вълнува – случки, преживявания, емоции, а актьорите и музикантите превръщат споделеното в пърформанс.

Разказаните истории оживяват в театрални миниатюри, като диалозите, музиката, поезията се сътворяват на сцената спонтанно. Всяко представление е ново и уникално, защото е създадено за присъстващата на него публика, но винаги съчетава в себе си и лекотата на смеха, и вглеждането в дълбоко съкровеното.

Изписването на „Playback“ на латиница цели да се избегне асоциация с разпространеното значение на „плейбек“ (ползване на готов музикален фон) – playback идва от английското „play back“ – „връщане (на споделеното от зрителите) с изиграване“ и е творческо преживяване не само за зрителите, но и за самите актьори.

Playback театър „Разкажи ми“ започва дейността си като самостоятелна трупа през 2020 година и досега има изнесени над 50 представления в София и страната. През 2022/23 година с подкрепата на Национален фонд „Култура“ реализира мащабен проект, наречен „Диалог през сърцето“, в рамките на който за първи път в България playback представления бяха интегрирани в редовната учебна програма на столични училища.

Групата играе и в центрове за зависими, пред уязвими групи, наред с това подкрепя с творчеството си и културни инициативи като представяния на книги, откривания на изложби и благотворителни инициативи. „РАЗКАЖИ МИ“ твори с мисията да създаде условия за градивен културен и социален диалог.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица