Свържи се с нас

Новини

Управниците в Габрово неглижират патриотичните събития

© Copyright 2017 — Gabrovo News. All Rights Reserved

Управниците в Габрово неглижират патриотичните събития от националната ни история. Това твърдение изказа общинският съветник Николай Григоров, коментирал на пресконференция отбелязването Освобождението на града от турско робство.

„Този подход на неглижиране на патриотичните събития от историята ни се налага трайно в последните години в Габрово“, каза той. За разлика от поведението на управниците в нашия град по отношение на честванията на паметни събития, в съседно Севлиево нещата стоят по друг начин, посочи още Григоров.

„В Севлиево се получи честване, което дълго време ще се помни, поне от тези, които присъстваха на отбелязването. Имаше истинска възстановка на събитията, тържествена част, заря – проверка, официални гости и др. Нещо, което в Габрово отсъстваше за празника“, обяви общинският съветник от левицата.

Той даде и друг пример, в подкрепа на думите си, с изграждането на „прословутия“ паметник на Васил Левски в Габрово. „Колко години бяха необходими, за да се стартира процедурата за идейния проект. И дали е започната изобщо – не съм убеден“, възмути се Николай Григоров.

„Днес, 18 юли, е рождението на Васил Левски. Габрово е един от малкото градове в България, в който няма паметник на Апостола на Свободата. Какво направихме габровци, за да увековечим неговата памет“, реторично попита той, упреквайки Общината, че не предприема никакви действия, въпреки обществените нагласи и настроения.

Според Николай Григоров патриотичната тематика не е толкова интересна за управляващите в Габрово, защото по думите му „там не се плащат хонорари на участниците и на хора от Общината, участващи във възстановките и събитията“.

Общинският съветник от левицата защити участниците във възстановка по посрещане на първите руски войни, с което бяха отбелязани 140 години от Освобождението на Габрово от турско робство, реализирали инициативата от сърце и въпреки отсъствието на управляващите.

„Какво излиза? Карнавалът, с едни големи средства, прибирани от определени хора – окей. Честване на 140 г. от Освобождението – претупано, отвсякъде. Обидно! Нито кмет, нито зам.кмет, председател на Об.С – Габрово, нито областна администрация. Това е отношението към нашата памет. Такава е тенденцията, която за огромно съжаление, през годините се утвърждава“, коментира в заключение Григоров

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

1 Comment

1 Comment

  1. Вярно

    19.07.2017 at 11:09

    Кмет и областен управител отново ги нямаше на отбелязването на 180 г0дини от рождението на Васил Левски.

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Крими

Наркотиците забъркаха неприятности за още двама

Двама мъже, 49-годишен жител на село Скурново, общ. Роман, и 30-годишен севлиевец, бяха задържани заради притежание на наркотични вещества. От тях са били конфискувани метамфетамини, амфетамини и канабис.

На 18 октомври в севлиевската полиция е било образувано досъдебно производство срещу 49-годишния жител на село Скурново, за когото били установени достатъчно данни, че е придобил и държи наркотици.

При проведени процесуално-следствени действия, мъжът предал доброволно на разследващите кутийка, съдържаща бяло прахообразно вещество и таблетка, реагирали при полеви нартотест на наркотичното вещество „амфетамин“.

След приключване на работата по цялостното документиране на случая, материалите по разследването ще бъдат изпратени в прокуратурата.

снимка: Пресцентър МВР, Архив

На следващия ден, 19 октомври, около 22.10 часа, на улица „Стефан Пешев“ в Севлиево, автопатрулен екип спрял за проверка лек автомобил, управляван от 24-годишен местен жител, с когото заедно бил и 30-годишният пътник от същия град.

При проверката на моторното превозно средство, в джоб на предна дясна врата, служителите намирили полиетиленов плик, съдържащ зелена суха листна маса и дванадесет зелени на цвят таблетки.

От проведения на място наркотест било установено, че листната маса реагирала на наркотичното вещество „марихуана“, а таблетките реагирали на наркотичното вещество „метамфетамин“.

Спрямо пътника била наложена полицейска мярка „задържане за срок до 24 часа“. По случая е образувано досъдебно производство под надзора на Районна прокуратура.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Студенти от Национална художествена академия на практическо обучение в „Етър”

Студенти от трети курс, специалност „Метал” на Национална художествена академия, проведоха традиционната си практика в музей „Етър”. Тя е съобразена с учебните задачи на студентите през предстоящите два семестъра. Жанрът, който изучават е медална скулптура.

снимка: Музей „Етър“

„Целта ни е бързо въвеждане на младите колеги в спецификите и проблемите, съпътстващи създаването на художествени произведения в конкретната сфера. Медалът като обект, освен вид отличие, е част от съвременното и традиционно изкуство. Сцени и изображения, изпълнени в класически релеф, третиране на различни материали и техники, в допълнение с използване на символи и знаци, правят медалната скулптура разнообразна и интересна за зрителя”, коментира асистент Венцислав Шишков, който проведе практическото обучение на групата студенти в музея.

снимка: Музей „Етър“

В рамките на четири работни дни, участие в занятията взеха Елена Каушал, Рая Златкова, Валери Козарев, Цветан Панайотов и Павел Петков. Те направиха релефни изображения от гипс, които след това бяха отлети в метал.

снимка: Музей „Етър“

„През настоящата учебна година в предметите „Композиция” и „Метал”, работата на студентите е обвързана с участия в ежемесечен международен уъркшоп по проект на проф. Богомил Николов, в национални и международни изложби и конкурси.

снимка: Музей „Етър“
снимка: Музей „Етър“

Събитието е от особено значение с цел продуктивност, сплотяване и създаване на колектив, поддържащ творческа атмосфера с предпоставки за осъществяване на художествени идеи и бъдещи артистични реализации”, каза още асистент Венцислав Шишков.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Габровски лекар получи награда на церемонията „Лекар на годината 2019 г.“

снимка: Личен архив

Габровският лекар д-р Николина Цанева получи награда от Българския лекарски съюз (БЛС) по време на церемонията „Лекар на годината 2019“.

Доктор Цанева, която е кардиолог с дългогодишна практика, работила и в чужбина, получи почетен знак и грамота в категорията „Отличен лекар от РК Габрово“ в навечерието на празника Ден на българския лекар.

На събитието в столицата, състояло се на 17 октомври, бяха отличени в няколко категории най-заслужилите български лекари, сред които и габровският специалист.

Всички лекари, които имат право да практикуват в България, са точно 31 384. Студентите, учещи медицина, са близо 11 хил., но не всички успяват да се дипломират, а други напускат страната.

снимка: Личен архив

Добрата новина е, че броят на медиците, които имат желание да работят извън България, не расте, а леко намалява. Сега те са под 400 на година, разкриват от БЛС.

Тази година Българският лекарски съюз реши да връчи и три специални награди. Едната от тях посветена на инициативата “Добрата дума лекува“, която е част от националната кампания срещу насилието над медици #ПребориГнева.

В централата на съсловната организация бяха изпратени стотици благодарствени писма, придружени със снимки. Най-много “добри думи” бяха получени за д-р Здравко Пенков от Сливен, който беше отличен по време на церемонията.

Другите две специални награди бяха връчени на д-р Елиас Хаддад, който оперира под светлината на фенер и д-р Илиян Траянов, който заедно с колегите си от МБАЛ- Пазарджик, спаси родилка с амниотична емболия и ДИК синдром.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

 

Популярни новини от последната седмица