Свържи се с нас

Любопитно

Публичен урок по метода Декроли в НМО – Габрово

Published

on

снимка: НМО – Габрово

Публичен урок, по метода на белгийския психолог и педагог д-р Декроли, изнесоха в Националния музей на образованието – Габрово педагозите от детска градина „Младост” Татяна Илиева и Стоянка Бонева.

Темата на занятието, което се проведе на 19 май с децата от подготвителна група „Дъга”, е „Шивашка работилница”.

снимка: НМО – Габрово

Изборът е свързан с възпитателните цели, формулирани от Декроли през 20-те години на миналия век – „Училище за живота чрез живота” и най-вече чрез природата и социалните дейности.

Д-р Овид Декроли твърди, че детето по природа се интересува от ръчния труд и материалния свят.
„90 процента от хората, обяснява той, се отдават на физически труд. Така дават възможност на останалите 10 процента да се посветят на умствен. Трябва да кажем това на детето, да го научим да уважава физическия труд. И трябва училището да разбере, че това е негова задача.”

снимка: НМО – Габрово

Педагозите от ДГ „Младост” подготвят урока в продължение на повече от месец – правят наблюдения в реална среда (музеи, шивашка фирма); подготвят нагледни материали – платове, копчета, шивашки метри, умалени макети на шевни машини, ютии, различни табла за практическо въвеждане на децата в темата.

Събират природни материали, необходими за математическите задачи – преди записването с цифри в тетрадка Декроли въвежда онагледяването им с предмети (кестени, желъди, бобчета се използват за означаване на стотици, десетици, единици).

снимка: НМО – Габрово

Националният музей на образованието подготвя тематични витрини с нагледни пособия и игри по метода на Декроли, материали за същността на реформаторската педагогика на белгийския лекар, фазите в процеса на обучение, основните цели, ролята и участието на родителите.

„Обучението по метода Декроли не може да бъде импровизирано, нито пък може да бъде водено с помощта на някое практическо ръководство. То налага да се посещават фабрики и музеи, да се ровят библиотеки… да се работи така, както при научните издирвания”, коментира Елизабет Югнен, която през 1928 година заедно с учители от френски училища посещава класните стаи на Декроли и излиза с възторжена публикация в медиите.

д-р Овид Декроли (1871-1932)

Урокът по Декроли не е само в музея, но и с музея. В продължение на 10 години Националният музей на образованието и детска градина „Младост” градят един устойчив модел на сътрудничество, който ги провокира и мотивира да търсят нови възможности за приобщаване на децата към културата, историята и националните традиции.

В началото на ноември миналата година музеят и детската градина проведоха публичен урок по метода на италианския педагог д-р Мария Монтесори. В него участваха децата от подготвителната група „Звезди“ с учителки Ставрина Григорова и Лидия Стефанова.

Уроците се наблюдават от родители, учители, експерти по предучилищно възпитание, представители на Министерството на образованието. Към урока по метода на Декроли в края на миналата седмица интерес прояви и заместнк-областният управител на Габрово Мария Пенева.

Мая Карагьозова, директор на НМО, и Любка Тинчева, ръководител на проекта, връчват на децата удостоверения, че са преминали успешно „Годишното изпитание” в музея.

„Публичните уроци по методите на най-видните представители в теорията и практиката на предучилищното възпитание като Фрьобел, Монтесори, Декроли са част от проекта на Националния музей на образованието „Детинска мъдрост – музейно училище” – съобщи директорът на музея Мая Карагьозова. – Работим по специална програма, предназначена за деца на възраст между 5 и 7 години. Тя се осъществява в рамките на месеците декември – май. Вниманието на децата е ангажирано в съвместни прояви, насочени към различни аспекти на понятията „музей“, „културна ценност“, „образование“, които провокират интереса на най-малките към музеите и формират уменията им да общуват със съхранените в тях ценности от миналото. Ръководител на музейния проект е Любка Тинчева. На последния урок г-жа Илиева сподели един интересен пример от съвместната ни работа – група „Дъга” направила излет сред природата, учителката им показала шикалки и децата веднага реагирали: „От които се прави мастило!”. Средновековната рецепта за мастило от варени шикалки децата научиха при нас в музея.”

снимка: НМО – Габрово

Мая Карагьозова връчи на децата удостоверения, че са преминали успешно „Годишното изпитание” в музея, а осем от тях – Амелия, Асен, Анжела, Виктор, Ралина, Никол, Петьо и Стилян, отнесоха вкъщи специално изработено свидетелство „Готови за първи клас“.

Директорът на ДГ „Младост” Павлина Минковска получи най-високото отличие на Националния музей на образованието „Почетен знак” за дългогодишно партньорство и успешно реализираните съвместни проекти.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Любопитно

27 български дизайнерски продукта гостуват на Габрово

Published

on

Изложбата „Съвременен български продуктов дизайн“ ще може да се разгледа в зала 7А в Музея на хумора и сатирата в Габрово от днес, 26 март до 8 април. Тя се организира от MD – списанието за дизайн, интериор и архитектура в сътрудничество с Музея на хумора и сатирата и с подкрепата на Северноцентрално държавно предприятие – Габрово.

В изложбата ще бъдат показани 27 продукта на съвременни български дизайнери, шест от които са отличени с най-престижната международна награда за дизайн Red Dot. Нейни носители са сгъваемата бутилка на DiFOLD Origami Bottle, настолната лампа Infinity, създадена от дизайнера Лъчезар Цветанов, иновативния полувелосипед на Мартин Ангелов – Halfbike и снегоходките Small Foot на Петър Димитров и Иван Колев.

Другите два продукта с Red Dot, включени в изложбата, са дело на успешния български дизайнер Илиан Милинов – детския стол-клатушка LUMI и тестът за бременност Twip, направен от биоразградим материал по поръчка на Unicoms AG, Швейцария.

Изложбата е част от поредица от събития, свързани с популяризирането на българския дизайн и успехите на българските дизайнери. Продуктите са част от книгата „Български продуктов дизайн 2000/2022“ на издателство Бисмар, която излезе през юни 2023 г.

Общо 50 български дизайнери и студиа с разработените от тях над 350 продукта участват в книгата – представително двуезично издание, подготвено от екип от утвърдени професионалисти.

На повече от 400 страници са представени мебели, осветителни тела, превозни средства, уреди, инструменти, играчки, предмети за бита, съдове и много други продукти, дело на българските топ дизайнери. Голяма част от тях са носители на престижни международни награди за дизайн.

На 4 април от 13.30 часа в Залата на жирафите в Музея на хумора и сатирата в Габрово издателят инж. диз. Бистра Шишкова ще представи книгата „Български продуктов дизайн 2000/2022“ и ще се проведе дискусия, на тема „Бъдещето на гората и вторият живот на дървесината“.

В дискусията ще участват председателят на Браншова камара на дървообработващата и мебелната промишленост (БКДМП) проф. д-р Васил Живков, доц. д-р Георги Костов, преподавател в Лесотехническия университет и председател на УС на Северноцентрално държавно предприятие (СЦДП), инж. Иван Недков, директор на СЦДП – Габрово и инж. Петър Дишков, представител на „Кроношпан България“ ЕООД – дружество, което оползотворява отпадъчна дървесина.

Зареди още

Любопитно

Продавате стар немски автомобил? Изкупуваме Мерцедес и БМВ до1993 г!

Published

on

Имате стар, но все пак ценен немски автомобил „Мерцедес“ или „БМВ“, произведен преди 1993 година? Фирма „ВАИКАР“ изкупува всички модели от двете марки.

Ние разбираме стойността на класическите коли и сме готови да предложим конкурентни цени за вашата стара кола. Независимо дали той е в добро или лошо състояние, ние сме заинтересовани да го видим.

📞 Свържете се с нас на телефон: +359 999 009 008.

Не изпускайте възможността да се освободите от стария си автомобил и той да бъде оценен по достойнство за вярната си служба.

Позвънете и ще се погрижим за цялата процедура. „ВАИКАР“ – вашата връзка със света на класическите автомобили!

Зареди още

Любопитно

Обявиха конкурс за детска рисунка „Моят любим сезон“

Published

on

Регионален център за подкрепа на процеса на приобщаващото образование – Габрово и Художествена галерия „ Христо Цокев“- Габрово организират конкурс за детска рисунка на тема “ Моят любим сезон“.

През настоящата година конкурсът ще бъде проведен с подкрепата на Регионално управление на образованието Габрово и Областен управител на област с административен център Габрово.

Конкурсът, в които могат да участват всички деца и ученици, включително и тези на допълнителна подкрепа, е традиционен и се провежда за пета поредна година.

Желаещите да участват в конкурса трябва да изпратят рисунките си на адрес: гр. Габрово, ул. „Брянска“ № 3 , до 10 май.

Награждаването на победителите ще се състои на 30 май от 17.30 часа, в Художествена галерия- „Христо Цокев“- Габрово. Изложбата на отличените творби ще бъде достъпна от 14 юни в изложбената зала на Галерията.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица