Култура, Новини|19.05.2017 15:21

Висока оценка за Международното биенале на хумора и сатирата в изкуството

© Copyright 2017 — Gabrovo News. All Rights Reserved

„Намирам промените в регламента и организацията на 23-то Международно биенале на хумора и сатирата в изкуството в Габрово за нещо много навременно и положително. С бурното развитие на  медиите, особено на интернет, беше време и такива по-нетрадиционни форми на изкуството да влязат в ритъма на промените.“

Това заяви Христо Комарницки, член на журито на 23-то Международно биенале на хумора и сатирата, който заедно с други членове и куратори на изложбите дадоха пресконференция за местните и регионалните медии.

По думите на видния български илюстратор и карикатурист, родом от Габрово, карикатурата е една от формите, пряко свързана с времето. „Намирам промените в регламента и организацията на 23-то Международно биенале на хумора и сатирата в изкуството за изцяло положителни. Още повече, че те осигуряват по-големи възможности за участие, на по-широк кръг автори“, сподели Комарницки.

Официалното откриване на 23-то Международно биенале на хумора и сатирата в изкуството – Габрово 2017 и награждаването на лауреатите ще се състои тази вечер, 19 май, от 19.00 часа във Веселата къща.

От 20.00 ч., за участниците и гостите на Биеналето е предвидено парти с участието на известните DJ Жулиета Интергалактика и Stoyo & Jeevs, които ще зарадват меломаните и почитателите на алтернативните ритми.

Същата вечер, но от 18.00 ч. в Парка на смеха пред ДХС габровци и гости на града ще станат свидетели на уникален уличен карнавален пърформанс „БулевАРТ Карнавал“, представен от Мим формация „Жар театър“ – София.

Настоящото издание на Биеналето се провежда по нов регламент и се състои от кураторска изложба „Да умреш от смях“ на куратора Марко Стаменкович (Сърбия) и конкурсна изложба в два раздела – карикатура и съвременно изкуство.

Темата на Биеналето „Да се смееш в лицето на …“ е вдъхновила общо 750 автори от 78 държави, които изпратиха 1308 творби за участие в изложбите (464 карикатури, 813 произведения на съвременно изкуство и 31 творби за кураторската изложба). Радостен е фактът, че 1/3 от авторите участват за първи път в Биеналето, което е доказателство за неговата растяща популярност сред младите творци, както и в по-далечни и екзотични страни като Австралия, Южна Африка, Перу, Мексико, Уругвай, Колумбия, Никарагуа, Гана, Малайзия, Индонезия, Иран, Палестина и др.

Конкурсната изложба включва 106 карикатури и 77 творби на съвременното изкуство.

Изложбата на съвременно визуално изкуство „Да умреш от смях“ на куратора Марко Стаменкович (Сърбия) представя 31 творби на 27 автори от 19 държави – фотографии, колажи и видеоинсталации. Тя е част от проекта „Курирана изложба и образователна програма към 23.

*Очаквайте още подробности за 23-то Международно биенале на хумора и сатирата в изкуството в Габрово и мненията на членовете на журито*

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Напиши коментар