Свържи се с нас

Култура

Светла Димитрова: „Ангажирайки се с един музей, ставаш част от историята”

Светла Димитрова: „Ангажирайки се с един музей, библиотека или галерия, ти ставаш част от историята”

снимка: ЕМО „Етър“

Поздрав на доц. д-р Светла Димитрова към представителите на институциите, взели участие в отбелязването на Международния ден на музеите в ЕМО „Етър”:

„Скъпи колеги,
Искам специално да благодаря на представителите на всички институции, които работят в областта на културата на територията на Габрово, че заедно празнуваме през този ден. Това вече е традиция и се надявам да я продължим в бъдеще.
Без вас – колегите от Регионален исторически музей, от Държавен архив, от ХГ „Христо Цокев”, от музей „Дом на хумора и сатирата”, от Регионална библиотека „Априлов-Палаузов, от Дома на културата „Емануил Манолов, празникът нямаше да е същия.

снимка: ЕМО „Етър“

Когато постъпих на работа в музея в Стара Загора ме посрещна една енциклопедична личност – Петър Коев. Аз идвах от университета, но нито знаех какво е инвентарна книга, нито как се прави изложба. Научих всичко от него, но той винаги ми е казвал, че най-щастлив е този човек, който съчетава хобито с професията си. Той беше такъв.

Скъпи колеги, надявам се всички ние да сме такива. Защото работата ни е много благодатна. Среща ни с много хора Прави ни отворени към нещата в живота и ни се отблагодарява по интересен начин. Ангажирайки се с един музей, библиотека или галерия, ти ставаш част от историята. Това са публичните институции, които пишат своите истории и ги съхраняват.

Хубав празник на всички!”

Доц. д-р Светла Димитрова поздрави музейната и културна общност при откриването на изложбата „Да спечелиш с майсторлък”, която представя традицията на Майсторските надпревари в „Етър”-а.
Преди това гостите присъстваха на представянето на сборника с научни доклади от IV конференция „Еротичното в историята”, където главни действащи лица бяха главен асистент Татяна Цанкова и доц. д-р Ангел Гоев.

Представена бе и изложбата „Мечта, вградена в камък и дърво” в къщата, където е кабинета на създателя на ЕМО „Етър” Лазар Донков”. Там, освен познатите табла със снимки и надписи, може да бъде видян и голям макет на воденицата-долапкиня, изработен от Велизар Даракчиев през 1987 година.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Коментари

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Култура

Паметникът на Панчо Владигеров в Габрово е възстановен

Възстановен е паметникът на Панчо Владигеров на улица „Тракия“, информираха от Община Габрово.

снимка: Община Габрово

Тази година се навършват 120 години от рождението на композитора и музикант Панчо Владигеров (1899-1978 г.) и по този повод Общината в Габрово обезпечи процеса на цялостно почистване на неговия паметник, който в последните години бе обект на вандалски посегателства.

снимка: Община Габрово

Възстановени са компрометираните участъци и надписите по монумента. Паметникът – барелеф е тържествено открит на 12 октомври 1981 г. на ул. „Тракия“, в подножието на стълбите към парк „Баждар“, в присъствието на културни дейци и граждани.

Слово държи тогавашният председател на Съюза на българските композитори – Александър Райчев, който отбелязва, че това е първият паметник на Панчо Владигеров в страната.

снимка: Държавен архив – Габрово

Композицията е изработена от бронз. Нейни автори са скулпторът Ангел Станев и архитект Иван Нанев. Именитият композитор е тясно свързан с Габровската музикална общност. Той допринася за професионалното израстване на Габровския камерен оркестър и превръщането на Габрово в средище на музикални събития от национално значение.

В знак на признание за активната му дейност в тази област е провъзгласен за почетен гражданин на Габрово през 1977 г.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

„Бярке Инглес – времето на архитекта “ в Дома на хумора

На 16 август, петък, отново от 18.00 часа в Музея на хумора и сатирата габровци и гостите на града могат да гледат датския документален филм “ Бярке Инглес – времето на архитекта “ на режисьора Каспар Аструп Шрьодер.

В началото Бярке Ингелс е млад човек, който мечтае да създава анимации. Сега The Wall Street Journal го нарича „една от най-големите звезди в архитектурата“.

Филмът проследява Бярке в продължение на 5 години (2011-2016), през които той се опитва да завърши най-големия си проект досега. Филмът разкрива творческите процеси у Бярке, както и безкрайните компромиси, свързани с работата му, както и как личният му живот започва да го притиска.

снимка: Община Габрово

Компанията на Бярке Ингелс – „Бярке Ингелс Груп“ (BIG) – получава задачата да проектира и построи един от небостъргачите на мястото на Кулите близнаци, рухнали на 11 септември 2001г. в Манхатън.

Докато Бярке създава сграда, която ще промени силуета на Ню Йорк, го връхлитат проблеми със здравето. Филмът предлага дълбок поглед към иновативния и амбициозен датски архитект, когото целият свят смята за гений.

Филмът е част от съпътстващата програма на 24. Габровско биенале: Измерения на публичното. Прожекциите се осъществяват в партньорство с Master of Art Film Festival – документални филми за изкуство.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Не изхвърляйте бурканчето от сладко!

В дните на стъклото в Боженци, които тази година са 24-ти и 25-ти август, Петър Цвятков ще ръководи ателие за изработка на декорации върху стъкло, информираха от Община Габрово.

Почитателите на „Стъклена плетеница“ познават Петър от миналата година, когато той и неговото семейство демонстрираха работа с въздушна четка и се радваха на многобройните гости, които търпеливо изработваха своите рисунки.

През тази година Петър Цвятков ще ни предложи нещо ново и не по-малко интересно. Всеки, който занесе в ателието стъклен съд – бурканче, бутилка, чаша или любима купичка с интересна форма, ще опита да го превърне в произведение на изкуството с помощта на структурна паста, ева-хартия, шаблон, боя или спрей.

снимка: Община Габрово

На първо четене всичко това изглежда непонятно, но в действителност е приятно и лесноизпълнимо. Важно е само да не забравяте да си носите стъклен съд, творческа мисъл и желание да се забавлявате.

„Стъклена плетеница“ се организира от РСО „Централна Стара планина“ и МАИР Боженци. Ателието на Петър Цвятков ще откриете на 24-ти и 25-ти август в „Старото школо“, в събота от 10.00 до 17.00 часа, а в неделя от 10.00 до 15.00 часа.

Входът е свободен!

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

 

Популярни новини от последната седмица