Култура, Новини|10.05.2017 17:11

ЕМО „Етър“ гостува на Крайдунавските празници на културата

снимка: ЕМО „Етър“

Изложбата „Традиционни празници в „Етър”-а“ на Етнографски музей на открито – Габрово е включена в програмата на Крайдунавските празници на културата – Никопол – 2017. Откриването ще се състои днес (10 май), а експозицията от 24 табла със снимки и текст може да бъде видяна до 16 юни.

Живата експозиция на ЕМО „Етър” и уюта на възрожденските къщи, дава възможност посетителите да се запознаят с основното съдържание на празниците от народния календар. На тях се възстановяват елементи от традиционната обредност, които наред с познавателната си стойност, запазват своя развлекателен характер.

Те привличат множество чужди и български туристи и провокират интереса им към българското културно-историческо наследство.

В изложбата „Традиционни празници в „Етъра”-а” се проследяват основните моменти от празниците в музея през годините.

Някои от тях са предназначени за детска аудитория и се реализират с детско участие.

На 1 март – изработването на мартеници от вълнена прежда, боядисана с естествени багрила.

На Лазаровден – пролетните момински песни и игри.

На Благовещение – гоненето на злото и прескачане на огньовете.

Летният обичай за дъжд „Пеперуда“, заклаждането на седянката и др.

Музейните празници се изграждат като спектакли, с участието на групи за изворен фолклор, изявени инструменталисти и певци, фолклорни ансамбли.

снимка: ЕМО „Етър“

Един от най-хубавите пролетни празници, който съвпада със събуждането на природата е Гергьовден, 6-ти май. От този ден започва новата скотовъдна година, клането на агнетата и доенето на млякото. С празника са свързани множество обичаи и вярвания, целящи да подсигурят здравето на хората и плодородието по ниви и градини.

Друг празник, който събира много гости в музея е Еньовден. Той е посветен на билките и тяхната лечебна сила, на слънцето, което от този ден се завърта „на зима“, на животворната сила на водата. Посетителите минават през еньовски венец за здраве и научават много за лечебните и магически практи на българите.

Петровден е единственият ден в годината, когато се приготвя от прясно сирене и бяло брашно обредната храна „Бял мъж“. Тогава започва жътвата и целта на обреда е по магически път да подсигури чисто жито и бели хлябовете на хората.

През месец септември се провежда Международния панаир на традиционните занаяти, който събира майстори от всички райони на страната и от чужбина. В дните на Панаира се провеждат и състезания между майстори на различни занаяти. В програмата участват изявени фолклорни състави от цялата страна. Правят се възстановки на традиционни трудови дейности – пушене на сливи, плетене на кошове и кошници, варене на маджун от сини сливи, боядисване с растителни бои и др.

По Коледа в музея идват коледари, които благославят и пожелават здраве и берекет, а в къщите се слага обредна трапеза. Част от коледната и новогодишна обредност са сурвакниците от дряново дърво, изработени от децата, за да радват посетителите в новогодишната нощ.

Автори на изложбата: Иванка Лилова, Илия Вълев.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Напиши коментар