Свържи се с нас

Новини

Таня Христова с приз в съхраняването на българското ДНК

Таня Христова с награда за принос в съхраняването на българското ДНК

Published

on

снимка: Община Габрово

Сертификат за принос в съхраняването на българското ДНК получи кметът на Габрово Таня Христова, заради постигнатите резултати на Община Габрово в подпомагането на двойки с репродуктивни проблеми.

Наградата е знак уважение и признателност от неправителствената организация „Движение за национална кауза“, чийто председател е телевизионният водещ и продуцент Андрей Арнаудов. Постигнатите резултати от старта на програмата за подпомагане на двойки с репродуктивни проблеми в Габрово са впечатляващи, считат от “Движение за национална кауза”.

Организацията, създадена в началото на 2016 г. по идея на Андрей Арнаудов работи активно за реализиране на идеи, кампании и политики за справяне с демографската криза.

Вече четири години Община Габрово финансово помага на двойки с репродуктивни проблеми по пътя им до инвитро процедура. Идеята възникна през 2012 г. като продължение на партньорството с Фондация „Искам бебе“, което стартира с подкрепа за психоемоционална помощ на двойки с репродуктивни проблеми.

В края на 2012 г. беше приет Правилника за финансово подпомагане на двойките и лицата, живеещи на семейни начала с репродуктивни проблеми. Помощта, която Община Габрово осигурява, в размер до 1000 лв. на двойка, е за изследвания, манипулации, прегледи и процедури, предшестващи самата инвитро процедура, като двойките имат право да кандидатстват до три последователни години.

За времето от 2013 г. бюджетът на програмата се увеличи двойно – от 15 000 лв. в началото до 35 000 лв. към днешна дата. До момента в Габрово чрез общинския бюджет подкрепа получиха общо 66 двойки, в които са родени 21 бебета.

Един от основните проблеми, върху които “Движение за национална кауза” /ДНК/ е фокусирана, е постепенното намаляване на нацията. Затова първата им кампания е именно “Направи го за България”, подкрепена от Българската православна църква и под патронажа на Патриарх Неофит.

Това е позитивна, неполитическа инициатива, насърчаваща раждаемостта и насочена към младите родители, многодетните семейства и двойките, които се нуждаят от асистирана репродукция. В нея може да участва всяка двойка, чието дете е заченато през 2016 г. Бъдещите или настоящи родители се записват, като публикуват във фейсбук страницата на ДНК селфи с положителен тест за бременност, снимка от видеозон или на вече роденото бебе, с хаштаг #pravimgozabg.

Така не само дават добър пример, но и помагат на други двойки да станат родители. За всяка споделена бременност ДНК ще дари средства на Фондация „Искам бебе“ за подпомагане на двойките с репродуктивни проблеми в България. Записването за участие в кампанията продължава до 1 май 2017 г.

В края на 2017 г. ДНК ще организира най-голямото кръщене, правено някога в България. Освен инициативите, които реализира в рамките на кампанията, ДНК подкрепя всички останали дейности, с които общините, бизнесът и неправителственият сектор помагат за преодоляване на отрицателния прираст.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Култура

Концерт в Габрово на Мартина Табакова, Стоимен Пеев и Атанас Кръстев

Published

on

На 24-ти април в Художествена галерия „Христо Цокев“ в Габрово от 18.30 часа предстои концерт на Мартина Табакова, Стоимен Пеев и Атанас Кръстев.

През тази година се навършват 125 години от рождението на големия български композитор Панчо Владигеров и 200 години от рождението на емблематичния чешки композитор – Бедржих Сметана.

По този повод тримата талантливи изпълнители се събират, за да направят турне в България, със знакови творби на двамата велики композитори. Датите на концертите са с начален час 18.30 часа, а входът за тя е свободен.

Концертите включват рядко изпълняваното Клавирно трио оп.4 на Владигеров, което той е написал едва на 17 години! То е и Първото българско трио за пиано, цигулка и виолончело. В програмата е включено още емблематичното Клавирно трио оп.15 от Бедржих Сметана.

Изключително респектираща и рядко изпълнявана програма. Тримата изпълнители Стоимен Пеев/цигулка, Атанас Кръстев/виолончело и Мартина Табакова/пиано, са добре познати на българската публика, изявени артисти, носители на престижни награди като „Кристална лира“ на СБМТД, „Музикант на годината“ на БНР за „Ансамбъл на годината“, „Златен век” на Министерството на културата, „Златно перо“ на агенция Кантус Фирмус за постижения в областта на културата.

Зареди още

Новини

Пресконференция по проект „Възможност за изява на младите хора – създаване на младежки център в Габрово“

Published

on

Проект № BGLD-2.001-0009 „Възможност за изява на младите хора – създаване на младежки център в Габрово“ се реализира по програма “Местно развитие, намаляване на бедността и подобрено включване на уязвими групи”, финансиран от ФМ на ЕИП 2014-2021.

Зареди още

Новини

Костадин Костадинов и Даниел Петров ще се срещнат с жители на Дряново

Published

on

Председателят на ПП „Възраждане“ Костадин Костадинов, заедно с народния представител от Габрово Даниел Петров, ще проведат отворена среща с жителите на Дряново.

Тя ще се състои на 23 април, вторник, от 18.00 часа в конферентната зала на Бутиков хотел ВСК „Кентавър“.

На срещата ще бъде обсъдена актуалната политическа обстановка, предстоящите избори.

Присъстващите ще имат възможността да споделят идеи и да задават въпроси на лидера на „Възраждане“ и габровския депутат.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица