Култура, Новини|03.04.2017 7:32

Възрожденските изкуства дърворезба, рисуване върху бръшлян и иконопис оживяха

снимка: ЕМО „Етър“

Възрожденските изкуства дърворезба, рисуване върху бръшлян и иконопис оживяха в Център „Българка” към ЕМО „Етър”.

снимка: ЕМО „Етър“

Когато Еди и Дилян работят, дърворезбата не изглежда сложно занимание. Длетото сякаш се плъзга, насочвано от ръцете на момчетата. Те показват как се резбоват фигурите върху предварително изрисувана с молив дъска. Опиташ ли сам да издълбаеш дори само едно триъгълниче разбираш, че дърворезбарството е занаят, който трябва да се учи с постоянство. Както го правят Еди и Дилян в Националната гимназия по приложни изкуства „Тревненска школа”.

снимка: ЕМО „Етър“

Момчетата участват в Европейските дни на художествените занаяти в ЕМО „Етър”. В градинката до Център „Българка” към музея Еди и Дилян споделят с посетителите, че реално рисуват върху дървото. Момчетата са решили да представят пред посетителите най-лесното за изработка – триъгълник. Разказват, че така се започва, след това се преминава постепенно към по-трудните елементи. Еди се опитва да разчупи разбирането за дърворезбата. Традиция е да се правят растителни мотиви, но той споделя, че създава космически кораб. Все още творбата му не е готова, но той има одобрението на своя преподавател.

снимка: ЕМО „Етър“

Дилян, за разлика от Еди, не мечтае за бъдеще, свързано с дърворезбата. Иска да прави бизнес, а идеите му са свързани със създаване на предмети за обзавеждане от дърво.

снимка: ЕМО „Етър“

Докато младите дърворезбари дискретно споделят мечтите си за бъдещето, Иванка Димитрова от Варна е започнала да живее за мига. 67-годишната варненка рисува върху бръшлян.

Това е друго изкуство, което посетителите могат да видят в ЕМО „Етър” по време на Европейските дни на художествените занаяти.

Докато прокарва четката по зеленото листо, тя научава, че рисуването върху бръшлян възниква като последица от конкуренцията между жените от Трявна и Габрово.

Пространството около Иванка се оказа наистина творческо, тъй като тя рисува, пее и се забавлява.

Песента й е стара, но разказва за неща от живота, вълнуващи всяко поколение – любовта и виното.

Цветелина Максимова преподава иконопис в Националната гимназия по приложни изкуство „Тревненска школа”.

Идеята е учениците да демонстрират своите знания, а други деца, които са посетители, да се научат на тяхното изкуство.

„Сложно е да се обясни какво е иконопис. Но малките посетители в ЕМО „Етър” ще отнесат със себе си своя рисунка и след време ще я осмислят”, казва Цветелина Максимова, която е убедена, че няма случайни неща. Ако нещо е подсказало на детето да седне и да рисува, може би това е негова бъдеща реализация.

снимка: ЕМО „Етър“

Европейските дни на художествените занаяти в ЕМО „Етър” се проведоха на 1 и 2 април в Център „Българка”, разположен непосредствено до паркинга на музея.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Напиши коментар