Свържи се с нас

Новини

Ученици от НАГ бяха евродепутати за един ден

Published

on

По няколко дни всеки месец, Европейският парламент е завзет от тийнейджъри. В тези дни „евродепутатите“ нямат и 18 години, не носят консервативни костюми, по-шумни са от обикновено, закачат се и се смеят на различни езици и не изпускат фотоапаратите от ръцете си.

Това са дните, в които не заседава „обикновеният“ Европейски парламент, а сградата му е превзета от неговата Евроскола – програма, чрез която по 500 ученици от цяла Европа се събират на симулирана сесия и разиграват заседания на комисии, дебати в пленарна зала, приемат резолюции и се сблъскват директно с многообразието от езици, теми и интереси, които съставят стария континент.

Този месец единствените ученици, които представляваха  България в Еропейския парламент са единадесетокласниците от Националаната Априловска гимназия.

24 ученика и техните ръководители преподавателите по френски език  Наталия Грозданова и  по  английски език Емилия Антонова  прдставляваха България в Страсбург.
„Нашият евроден започна със среща със служители на администрацията, които ни приветстваха и ни разказаха подробности за историята  и дейността на ЕС. Веднага след това започна и първото заседание. На него  посочен от всеки клас говорител представи на език, различен от майчиния му,  държавата, града  или училището, в което учи. По интересен и различен начин нашият съученик Константин Георгиев  презентира  Националната Априловска гимназия. Много силно впечатление ни направи иновативните методи,  с които делагациите от другите държави направиха своите презентации „, разказа за gabrovonews Владислав Мънков, един от младите евродепутати.

„След кратката обедна почивка дойде ред и на „Евроиграта“. Тя представляваше19 въпроса на 19 различни езика. Въпросите бяха от различни области-история и култура на ЕС,изкуство, литература, и др. Разделихме се на групи от 4 младежи с различни националности. Играта беше забавна, изискваше добро владеене на езика, позитивно настроение, умения за комуникация, за да може всички въпроси да бъдат преведени и след това решени правилно. До финала  на играта достигнаха 4 отбора, в два от които имаше българи.”, допълни единадесетокласникът.

„След финала на евроиграта   започна и сесията. Учениците от всички 19 държави, разделени на шест работни групи, дискутирахме актуални теми като бъдещето на Европа и бедността, околна среда, енергетика и климатични промени, безработица и социална изолация, демокрация и европейско гражданство.”

В края на пленарнарната сесия всеки участник получи сертификат за участието си, подписан от Председателя на Европейския парламент Йежи Бузек.

През едноседмичното си пътуване освен Страсбург младите априлци са  разгледали Будапеща, Мюнхен и  Загреб.

Новини

ПТГ „Д-р Никола Василиади“ се класира на финалите по футбол на страната

Published

on

Отборът на Професионална техническа гимназия „Д-р Никола Василиади“ – Габрово, 11-12 клас, се класира на финалите на Националните ученически игри, след като стана зонален първенец на областите Габрово, Плевен, Ловеч, Велико Търново, Враца, Видин и Монтана.

Там ще се изправи в спор за Купата на страната с останалите пет победители областни шампиони. Футболистите от Габрово, водени от треньорския тандем на заместник – директора Христо Минков и преподавателя Надежда Найденова, записаха успех над ПТГЕ „Христо Ботев“ – Монтана.

Двубоят помежду им се изигра днес, 25 април, в Севлиево и приключи при резултат 4:2. На стадион „Раковски“ габровци не оставиха съмнение кой от двата състава заслужава да се бори за Купата на България. Въпреки трудното начало на мача, ПТГ – Габрово навакса изоставане от 0:1 и обърна развоя на срещата до 4:1.

По две попадения за „василиадевци“ във вратата на противника отбелязаха Дориян Николаев и Християн Пенчев, които материализираха отличното представяне на целия отбор. В края на двубоя ПТГЕ „Христо Ботев“ успя да върне едно попадения, но последния съдийски сигнал дойде при този резултат.

Така след победата, зоналният първенец ПТГ „Д-р Никола Василиади“ се включа в битката за Купата на страната, в съревнование с победителите от останалите области в страната. Финалният турнир ще се проведе в началото на месец май в Разград.

Зареди още

Култура

„Познай кой ще дойде на вечеря?“ в Габрово

Published

on

Когато Даниел (Мариан Бачев), преуспяващ адвокат, за поредна вечер се връща в малките часове на нощта при съпругата си Катрин (Диана Любенова), с оправданието, че е бил при най- добрия си приятел, който е в депресия, тя не може да приеме това извинение.

Още повече, че никога всъщност не е виждала въпросния приятел Чарли (Антоан Петров – Анди). Притиснат от Катрин, Даниел е принуден да покани Чарли на вечеря.

Но липсата на реално съществуващ приятел поставя изобретателния адвокат в безумната ситуация да прибегне до услугите на случайно срещнат клиент на един бар.

Как ще протече вечерята, какви рискове и обрати ще се стоварят върху главата на Даниел и дали Катрин ще познае кой всъщност е дошъл на вечеря? Това ще разберете, само ако гледате пиесата на Адриен Ракка “Познай кой ще дойде на вечеря?”.

Спектакълът ще се играе този петък – 26 април, в зала „Възраждане“ в Габрово, от 19.00 часа.

Зареди още

Икономика

Фирма „Теспом“ търси стругар

Published

on

Фирма „Теспом“АД търси:

1. Стругар, универсален струг.

При интерес, моля изпратете Вашата автобиография на електронна поща: tedi_nikolova@tespom.bg или на място в дружеството: гр. Габрово, ул.“Бодра смяна“1.

Тел. за връзка: 0879/123 678 – инж.Христо Метев.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица