Свържи се с нас

Култура

Първите археологически проучвания в местността Градище

местността Градище / Регионален исторически музей Габрово

Издигащото се над долината на река Янтра варовиково възвишение от незапомнени времена е наричано от местното население Градище, поради останките от старо селище, разположено върху него. Известният географ и военен инженер граф Луиджи Марсили описва в края на ХVІІ в. римско укрепление, близо до горното течение на река Янтра, наречено „Кабруа”, което по-късно археологът на обекта Кина Койчева идентифицира с укрепеното селище в местността Градище.

Първи, който обръща внимание на необходимостта от изучаване на старините там е основоположникът на археологическата наука в България Васил Евстатиев Априлов (1789-1847) в своята „Денница ново-болгарского образования” от 1841 г.

Явно строително-архитектурните останки в местността Градище са били значителни, защото в средата на XІX век стават привлекателен източник на строителен материал. В отчета за изпълнението на завещанието на Априлов големият български възрожденец Петко Р. Славейков само за 1851 г. дава пунктуално цифрата 753 камъка, извозени от „габровското градище“ за новостроящата се сграда на бъдещата Априловска гимназия. Подобна практика е естествена за онези времена и разпространена в цяла Европа. Тя съсипва хиляди паметници – христоматиен пример у нас са Плиска, Преслав и Никополис ад Иструм.

В един от първите родни пътеписи, излязъл в списание „Читалище“ през 1875 г. младият тогава Атанас Бендерев, бъдещ участник в Сръбско-българската война, под заглавие „Описание на Габровското градище“ намира крепостта „съвършенно разсипана до самите основи“.

През есента на 1920 г. най-големият габровски историограф д-р Петър Цончев организира, чрез създаденото от него Историографическо дружество „Габрово”, разкопки на местността. В проучванията, протекли в края на месец октомври, участва подпредседателят на дружеството Еким Андрейчин. Те са ръководени от бившия асистент по геология и археология в Мюнхен Макс Нойберт, немец женен за габровка.

В тях се включват ученици от техническото училище „Д-р Н. Василиади“ и членове на туристическото дружество. След получаването на необходимото разрешение от Министерство на народното просвещение, предвид копаещите в местността иманяри от околните села, „каквито в Габрово изобилстват“, са направени сондажи на две места.

На дълбочина 0,5-0,6 метра са проучени основите на няколко помещения, градени с необработени камъни на калова спойка, с огнище в едното, на които участъковият инженер в Габрово прави точен ситуационен план, предвид „бъдещото искане на разрешение за обстойни разкопки“.

Открити са много предмети: 55 железни и бронзови, 43 глинени и стъклени, и 3 медни монети на Анастасий и Юстиниан. Между тях са ножове, косери, върхове на стрели, фибули, прешлени за вретено, скоби, огрибки, гвоздеи, панти за врати, столчета от стъклени чашки, катинар, фрагменти прозоречно стъкло, керамика.

Разкритите строителни останки и намерените материали дават основание на Цончев да датира крепостта през римо-византийската епоха. Разположените в един ред, с подравнени фасади помещения могат да бъдат свързани с проучените по-късно жилища в укрепеното селище. В най-горните слоеве са открити следи от колиби от османската епоха.

След завършването на проучванията, обаче, започва малка „сага“ с находките, продължила повече от половин година. Пребиваващият в Габрово Нойберт, от адреса на писмата му в къща около Гунин кладенец, задържа откритите предмети и предявява претенции към Историографическото дружество в Габрово. Той настоява дружеството да публикува неговият научен доклад за разкопките, в обем 16 страници ръкописен текст, в свой годишник и да организира публично изнасяне на този доклад.

Д-р Цончев обстойно му отговаря, че дружеството не е поемало подобни ангажименти, но все пак предлага да изпрати докладът на Нойберт в Археологическия институт в София. Немецът отказва и епистоларната обмяна на мнения на места преминава добрия тон.

Чужденецът е обвинен, че „самоволно изучавал други места в околията“. В края на краищата, след намесата на околийският началник, находките са предадени и те постъпват в сбирката на дружеството, но с подчертано грубо отношение от страна на Нойберт, който ги захвърля в калта в двора на къщата си. Той задържа фрагмент от стъклена чаша с тъмносин цвят, подобен на който е открит десетилетия по-късно и медна обеца, които така и не предава на Еким Андрейчин.

Веднага след края на разкопките д-р Цончев се обръща към околийския началник да обяви официално чрез кметовете сред населението, че „имане там не може да се намери“, т. е. те веднага стават обект на нови иманярски акции.

Интересът към миналото на Габрово води до първите археологически проучвания на територията на общината, които поставят началото на изучаването на най-древната й история.

Автор: Росен Йосифов, главен уредник на Регионален исторически музей-Габрово.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Коментари

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Култура

Звукови картини и музикален пърформанс на Мирян Колев в Дома на хумора

На 19 ноември от 18.00 часа в Музея на хумора и сатирата пред габровска публика ще бъде представен E.U.E.R.P.I. – солов музикален проект на Мирян Колев. Той живее и твори в Трявна и досега е представял музиката си в различни географски пояси.

Проектът е създаден с основната цел да популяризира музиката като вид експресия, или с други думи да може да предаде емоции и мисли под формата на звук, в максимално чист вид, без да се пречупват и слагат в рамки. Стилът му е експериментален ембиънт, но това е много обща дефиниция.

Музиката му е композиционно-импровизационна, което значи, че върху един изграден звуков скелет се импровизира и всеки отделен музикален пърформанс е различен, пряко влияещ се от настоящия момент, мястото на представяне и атмосферата.

снимка: Община Габрово

По този начин един личен вътрешен микрокосмос, когато се извади на показ, става част от цялостното време/пространство.

Откакто проектът е активен, има над 100 музикални пърформанса в България, Румъния, Сърбия, Чехия, Словакия, Австрия, Германия, Дания, Норвегия, Полша, Литва, Латвия, Естония, Ирландия, Босна и Херцеговина, Черна Гора, Македония, Франция, Южна Корея и Монголия на различни пространства и фестивали – от малки интимни арт кафета и галерии, през ъндърграунд музикални клубове и йога студиа до пещери, катедрали и летища.

Всяко пространство е различно и носи различна атмосфера, затова и всеки пърформанс е различен.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Габровският театър се включва в 7-та Нощ на театрите

Габрово се включва в европейската инициатива „Нощ на театрите“

Габровският драматичен театър „Рачо Стоянов“ за втора поредна година ще се включи в европейската инициатива „Нощ на театрите“. Събитието, под наслов „Tи променяш играта. Играта променя теб“, ще се проведе на 16 ноември, събота, в 18 български града, където са организирани 150 прояви. То от своя страна ще се случи в 11 европейски държави по едно и също време, като цели да събере всички зрители и почитатели на театралното изкуство.

снимка: Росина Пенчева

В Габрово Нощта на театрите ще започне с „Ден на отворените врати“ в театъра и ще завърши с вечерно представление на „Свекърва“ от 19.00 часа. ДТ „Рачо Стоянов“ ще посрещне посетители три пъти през деня на 16 ноември, които ще бъдат организирани в три групи. Те ще се запознаят с различни дейности, свързани с подготовката на представление. Ще видят за първи път отблизо кой какво прави и за какво отговаря преди началото на спектакъла. Така зрителите ще придобият съвсем непосредствен и практически опит как работи театърът, какви специфични елементи от дейността му го различават от другите културни институти в града като музеи и художествени галерии.

снимка: Росина Пенчева

Първата група ще започне обиколката на театъра от 11.00 часа, която ще приключи в 12.30 часа. Следващата група се очаква в 13.00 часа като посещението ще продължи до 14.30 часа. Третата група ще бъде посрещната в 15.00 часа и ще разгледа театралното пространство до 16.30 часа. По време на обиколките зрителите ще видят как се изгражда декор за представление, как се прави сценичен грим и как се подготвя гардероба на даден спектакъл. Ще участват в пробите на осветлението и озвучаването на постановката. За всяка група са предвидени различни дейности от работния процес на театъра преди представление, които няма да се повтарят при обиколките.

снимка: Росина Пенчева

Гид на зрителите ще бъде актьорът от габровската трупа Любен Попов, който публиката познава добре освен от малкия екран, също и от постановките „Начало на спектакъла“, „Транзит“, „Чешити“ и много други от репертоара на театъра. Той ще ги запознае с тънкостите на актьорската игра, ще им разкаже какво изискват най-често режисьорите от актьорите и как протичат репетициите на маса преди представлението да заживее своя живот на сцената.

снимка: Росина Пенчева

Специално за „Нощта на театрите“ ще има изненада за публиката. От ДТ „Рачо Стоянов“ ще подготвят макет в човешки ръст на главната героиня от последния им хит „Свекърва“ на режисьора Петринел Гочев. Всеки от посетителите ще има възможност да си направи забавна снимка, преобразен като „свекърва“.

снимка: Росина Пенчева

Представлението „Свекърва“ започва в 19.00 часа. В постановъчния екип влизат художникът Даниела Николчова, композиторът Ян Руменин, хореографът Светлана Цвяткова, фотографът Росина Пенчева и помощник-режисьорът Гинка Дичева. Ролите се изпълняват от артистите на Габровския театър – Надежда Петкова, Велислава Маринкова, Тони Христова, Адриана Димова, Димо Димов, Стоян Руменин, Живко Гущеров и Ангел Калев. Билетите за постановката са на специални цени по случай събитието и могат да бъдат закупени от касата на театъра или онлайн на https://bit.ly/2PVUhNh.

„Нощ на театрите“ е част от платформата Европейска Нощ на театъра и вече 7 години (от 2013 г. до сега) събира български творци, зрители, почитатели и театрали заедно да преживеят арт събития, посветени на театралното изкуство. Зад идеята стои Елеонора Роси (Франция), но пилотно проектът стартира през 2008 г. в Хърватска – иницииран от Детски театър Добрава (Children’s Theatre Dubrava) и Театър Шибеник (Šibenik Theatre). Форматът събира хиляди почитатели и зрители. Само година по-късно се превръща в национално събитие, в което участват почти всички значими хърватски театри и театрални трупи. Поетапно към инициативата се включват Босна и Херцеговина, Черна гора, Словакия, Австрия, Словения, Германия, Испания, България, Белгия и Чехия.

Европейска Нощ на театрите е платформа, която обединява всички, имащи отношение към театъра и сцената за създаване и показване на качествено театрално изкуство, без граници, езикови, религиозни или етнически бариери. Организатори на инициативата в България са фондациите „Арт Проджектс“ и „Асоциация Информбюро“.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Концерт на Саня Табакова в Севлиево

Във вторник, 19 ноември, в Севлиево ще се проведе безплатен концерт на Саня Табакова.

снимка: Галерия Видима

Събитието ще се състои в залата за съвременно и модерно изобразително изкуство в Тренинг Център на Идеал Стандарт – Видима, ет.3, от 18:00 часа. Организатори на концерта са Галерия Видима и Община Севлиево, със съдействието на Русофили Севлиево.

снимка: Галерия Видима

Саня Табакова е родена в Плевен. Завършила е специалност философия в СУ „Кл. Охридски”. Асистент по философия във Висшия медицински университет – Плевен (1984-1989). Специалист в Окръжния съвет за култура – Плевен (1980-1990). Дългогодишен редактор, преводач и книгоиздател.

снимка: Галерия Видима

Издателството й „Леге Артис”, създадено през 1999 г., издава книги от областите на философия, психология, психоанализа, автобиографична и художествена литература. От 6 години Саня Табакова концертира самостоятелно с китара, български и най-вече руски песни – романси, фронтови и социални. Реализирала е повече от 50 концерта в София, Плевен, Социално-оздравителне комплекс „Камчия”, Стара Загора, Горна Оряховица, Ахтопол и други селища.

снимка: Галерия Видима

През 2013 г. печели трета награда на Третия Международен фестивал-конкурс на руския класически и съвременен романс „Балканская романсиада” в РКИЦ в София.

През 2016 г. Излиза нейният CD албум „Романсы от души”.

Саня Табакова пише стихове, композира песни по свои и по руски текстове. Нейната песен (текст и музика) „Пясък” стига до финала на „Бургас и морето“, друга песен, „Буквите” влиза в учебника на Министерство на образованието за четвърти клас.

Руският документален филм за децата на концлагеристите „Украденное детство” е озвучен с нейна песен по стихове на Дмитрий Зинченко.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

 

Популярни новини от последната седмица