Свържи се с нас

Новини

Предприемат мерки в Педиатричното на болницата

Published

on

Архив © Copyright — Gabrovo News. All Rights Reserved

Във връзка с читателския сигнал, който публикувахме, относно тормоза на граждани от ромски произход над пациенти, техни близки, лекарски и помощен персонал в Педиатричното отделение на МБАЛ „Д-р Тота Венкова“ – Габрово, ръководството на лечебното заведение информира, че ще бъдат предприети мерки, свързани с по-затегнат контрол при пропусквателния режим.

Това стана ясно от изявление на управителя на МБАЛ „Д-р Тота Венкова“ д-р Нели Савчева, дадено пред „Габрово Нюз“.

снимка: mbalgabrovo.com

„Проблемът с недисциплинираност на някои части от населението ни, не е проблем от вчера. Понякога част от ромите, тук не визира всички техни представители, нито пък до отрека, че не сме имали инциденти и с българи, по отношение поведение на деца, персонал, неспазване на правилника за устройство дейност и вътрешен ред на болницата, неспазване на часове за свиждане.

Не е тайна, че аз съм педиатър. Била съм и началник на детско отделение. И за съжаление ми се е налагало да участвам в решаването на този проблем и овладяване на такива конфликтни ситуации, като лекуващ лекар, началник на Педиатрично отделение и сега като директор на болницата.

Това, което искам да правим, е да не инспирираме етническо напрежение, тъй като така както нашите деца имат право да получат качествена и достъпна педиатрична помощ, ромското население има право на същата помощ. Да, понякога създават проблеми. Миналата година имахме счупено стъкло от подпийнал баща на дете, който си понесе отговорността. Миналият ден колегите се оплакаха, че възникнало напрежение с баща, който се е държал с персонала лошо.

Опитваме се да си опазваме имуществото, персонала и да се грижим за живота и здравето на децата ни, като успеем да постигнем баланс между всичките тези неща.

Последните години в болницата има изградено видеонаблюдение на възлови точки, което се опитваме да разширим. Въвели сме контрол на достъпа. Всеки лекар или сестра, който влиза в обновените отделения, получава достъп чрез „чекиращо“ устройство, а вратите се отварят само в часовете, които са разрешени за свиждане.

По същия начин портиерите допускат хората само в часовете за свиждане. Хора, които нямат друга работа в часовете извън свиждане, не се допускат до лечебното заведение. Ние не се охраняваме нито като затвор, нито като обект с особен достъп.

Опитваме се и имаме директна връзка с полицията, на която благодаря, защото не е имало ситуация, в която те да не са се явили, когато сме ги потърсили за съдействие. Имаме тяхната сигурност и те са ни опора.

Прочетох материала, който сте публикували. Всеки човек, когато детето му е болно и се намира в болница, е особено чувствителен на всичко, случващо се в лечебното заведение. Разбира се, че когато има увеличаване броя на децата в детското отделение, тогава съвсем се изнервят майките, защото се налага да бъдат в стая с други болни деца. Знаете, че те се събуждат по-често. Детето става нервно, раздразнително.

Представете си, че едно дете е било болно и с температура два-три дни, и не е могло да спи. Точно в този момент, когато е заспало, някое друго крещи по коридора и създава хаос, събуждайки го по този начин. Напълно ги разбирам майките, но нека да проявим толеранс и нормално отношение към всички деца, защото всички те, когато са болни, имат нужда от внимание, майчина любов, близките си и лечение.

Ако има някой, който е най-пострадал в тази ситуация, то това е персоналът. Защото един път трябва да балансира, въпреки лошото отношение, да се държат по цивилизован начин и да указват еднаква помощ на всички пациенти, и същевременно да успокояват пък майките, които се изнервят от такова поведение.

Ситуацията е такава. Не е нетърпима. Опитваме се да вземаме всякакви мерки, въпреки масовото говорене колко много роми има. Да, сигурно са се увеличили. В никакъв случай не искам да насаждам етническа вражда. Не са всички такива. Има от тях хора, които вече поддържат добра хигиена и гледат добре децата си.

Моя основна грижа е не да направим болницата недостъпна крепост, създавайки проблеми на гражданите, а да се грижим за сигурността на нашите деца“, заяви д-р Нели Савчева.

От думите й стана ясно още, че с постановление на Министерски съвет има отпуснати 300 000 лева за ремонт на Педиатрично отделение, което ще бъде базирано на старото си място в основния корпус на МБАЛ „Д-р Тота Венкова“, за да може се работи необезпокоявано. Поръчката е стартирана, на етап избор на изпълнител.

В обновеното отделение ще има контрол на достъпа. „Но моите страхове са не само към това, че тези хора са неконтролируеми като емоции понякога, децата им също по-трудно се поддават на дисциплиниране, а съм притеснена от нежеланието на някои от тях да се пази хигиена, да се спазват правила и да се руши инвентара“, каза още директорът на болницата.

„С огромна любов и желание подбираме дори вида на мебелите, които да са там. Да направим баланс между това да са красиви, удобни и да са по-устойчиви. Страховете ми от една страна са, че тези хора демотивират персонала, създават напрежение, а от друга дискомфорта, който предизвикват у останалите пациенти.

За това контролът на достъпа в детското отделение е с особено внимание. Надявам се всички да бъдем нетолерантни към подобно поведение, защото ако има нетолеранс към поведението на такива хора, а не към самите хора от останалите майки, нещата биха били по-различни.

Очаквам съпричастност към персонала и нетърпимост към подобно поведение, тъй като персонала, също има нужда да чуе, че всички ние ги подкрепяме. Кадрите ни са особено ценни! Защото да работиш в такава обстановка не е много нормално. Благодаря за ласкавата оценка, която тази майка е дала в сигнала си до Вас“, добави в заключение д-р Нели Савчева.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Икономика

Станете част от екипа на „Косач Трепач

Published

on

Специализираната габровска фирма „Косач Трепач“, водеща в професионалното озеленяване и поддръжка на дворове, градини, терени и зелени площи, търси служители, които да се присъединят към нашия екип.

Предлагаме следните предимства и възможности на нашите работници:

  • Трудов договор и осигуровки.
  • Мотивиращо възнаграждение през обучителния период за въвеждане в работния процес.
  • Стартова заплата, в размер на над средната за региона, с възможност за допълнително увеличение
  • Работен ден, с продължителност 8 часа, от понеделник до петък, с 2 почивни дни – събота и неделя.
  • Допълнително финансово стимулиране за положен извънреден труд
  • Най-висок клас работно облекло
  • Възможност за кариерно развитие и обучение
  • Работа в млад и динамичен колектив

Допустими са и кандидати без опит, но с голямо желание за работа и развитие. Предимство имат кандидати, притежаващи предишен опит в сферата.

За допълнителна информация и насрочване на интервю, моля, свържете се с нас на телефон: +359 899 140 254.

Присъединете се към екипа на „Косач Трепач“ и бъдете част от успеха ни в създаването на красива и здрава зелена среда!

Зареди още

Култура

Концерт в Габрово на Мартина Табакова, Стоимен Пеев и Атанас Кръстев

Published

on

На 24-ти април в Художествена галерия „Христо Цокев“ в Габрово от 18.30 часа предстои концерт на Мартина Табакова, Стоимен Пеев и Атанас Кръстев.

През тази година се навършват 125 години от рождението на големия български композитор Панчо Владигеров и 200 години от рождението на емблематичния чешки композитор – Бедржих Сметана.

По този повод тримата талантливи изпълнители се събират, за да направят турне в България, със знакови творби на двамата велики композитори. Датите на концертите са с начален час 18.30 часа, а входът за тя е свободен.

Концертите включват рядко изпълняваното Клавирно трио оп.4 на Владигеров, което той е написал едва на 17 години! То е и Първото българско трио за пиано, цигулка и виолончело. В програмата е включено още емблематичното Клавирно трио оп.15 от Бедржих Сметана.

Изключително респектираща и рядко изпълнявана програма. Тримата изпълнители Стоимен Пеев/цигулка, Атанас Кръстев/виолончело и Мартина Табакова/пиано, са добре познати на българската публика, изявени артисти, носители на престижни награди като „Кристална лира“ на СБМТД, „Музикант на годината“ на БНР за „Ансамбъл на годината“, „Златен век” на Министерството на културата, „Златно перо“ на агенция Кантус Фирмус за постижения в областта на културата.

Зареди още

Новини

Пресконференция по проект „Възможност за изява на младите хора – създаване на младежки център в Габрово“

Published

on

Проект № BGLD-2.001-0009 „Възможност за изява на младите хора – създаване на младежки център в Габрово“ се реализира по програма “Местно развитие, намаляване на бедността и подобрено включване на уязвими групи”, финансиран от ФМ на ЕИП 2014-2021.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица