Свържи се с нас

Новини

Предприемат мерки в Педиатричното на болницата

Архив © Copyright — Gabrovo News. All Rights Reserved

Във връзка с читателския сигнал, който публикувахме, относно тормоза на граждани от ромски произход над пациенти, техни близки, лекарски и помощен персонал в Педиатричното отделение на МБАЛ „Д-р Тота Венкова“ – Габрово, ръководството на лечебното заведение информира, че ще бъдат предприети мерки, свързани с по-затегнат контрол при пропусквателния режим.

Това стана ясно от изявление на управителя на МБАЛ „Д-р Тота Венкова“ д-р Нели Савчева, дадено пред „Габрово Нюз“.

снимка: mbalgabrovo.com

„Проблемът с недисциплинираност на някои части от населението ни, не е проблем от вчера. Понякога част от ромите, тук не визира всички техни представители, нито пък до отрека, че не сме имали инциденти и с българи, по отношение поведение на деца, персонал, неспазване на правилника за устройство дейност и вътрешен ред на болницата, неспазване на часове за свиждане.

Не е тайна, че аз съм педиатър. Била съм и началник на детско отделение. И за съжаление ми се е налагало да участвам в решаването на този проблем и овладяване на такива конфликтни ситуации, като лекуващ лекар, началник на Педиатрично отделение и сега като директор на болницата.

Това, което искам да правим, е да не инспирираме етническо напрежение, тъй като така както нашите деца имат право да получат качествена и достъпна педиатрична помощ, ромското население има право на същата помощ. Да, понякога създават проблеми. Миналата година имахме счупено стъкло от подпийнал баща на дете, който си понесе отговорността. Миналият ден колегите се оплакаха, че възникнало напрежение с баща, който се е държал с персонала лошо.

Опитваме се да си опазваме имуществото, персонала и да се грижим за живота и здравето на децата ни, като успеем да постигнем баланс между всичките тези неща.

Последните години в болницата има изградено видеонаблюдение на възлови точки, което се опитваме да разширим. Въвели сме контрол на достъпа. Всеки лекар или сестра, който влиза в обновените отделения, получава достъп чрез „чекиращо“ устройство, а вратите се отварят само в часовете, които са разрешени за свиждане.

По същия начин портиерите допускат хората само в часовете за свиждане. Хора, които нямат друга работа в часовете извън свиждане, не се допускат до лечебното заведение. Ние не се охраняваме нито като затвор, нито като обект с особен достъп.

Опитваме се и имаме директна връзка с полицията, на която благодаря, защото не е имало ситуация, в която те да не са се явили, когато сме ги потърсили за съдействие. Имаме тяхната сигурност и те са ни опора.

Прочетох материала, който сте публикували. Всеки човек, когато детето му е болно и се намира в болница, е особено чувствителен на всичко, случващо се в лечебното заведение. Разбира се, че когато има увеличаване броя на децата в детското отделение, тогава съвсем се изнервят майките, защото се налага да бъдат в стая с други болни деца. Знаете, че те се събуждат по-често. Детето става нервно, раздразнително.

Представете си, че едно дете е било болно и с температура два-три дни, и не е могло да спи. Точно в този момент, когато е заспало, някое друго крещи по коридора и създава хаос, събуждайки го по този начин. Напълно ги разбирам майките, но нека да проявим толеранс и нормално отношение към всички деца, защото всички те, когато са болни, имат нужда от внимание, майчина любов, близките си и лечение.

Ако има някой, който е най-пострадал в тази ситуация, то това е персоналът. Защото един път трябва да балансира, въпреки лошото отношение, да се държат по цивилизован начин и да указват еднаква помощ на всички пациенти, и същевременно да успокояват пък майките, които се изнервят от такова поведение.

Ситуацията е такава. Не е нетърпима. Опитваме се да вземаме всякакви мерки, въпреки масовото говорене колко много роми има. Да, сигурно са се увеличили. В никакъв случай не искам да насаждам етническа вражда. Не са всички такива. Има от тях хора, които вече поддържат добра хигиена и гледат добре децата си.

Моя основна грижа е не да направим болницата недостъпна крепост, създавайки проблеми на гражданите, а да се грижим за сигурността на нашите деца“, заяви д-р Нели Савчева.

От думите й стана ясно още, че с постановление на Министерски съвет има отпуснати 300 000 лева за ремонт на Педиатрично отделение, което ще бъде базирано на старото си място в основния корпус на МБАЛ „Д-р Тота Венкова“, за да може се работи необезпокоявано. Поръчката е стартирана, на етап избор на изпълнител.

В обновеното отделение ще има контрол на достъпа. „Но моите страхове са не само към това, че тези хора са неконтролируеми като емоции понякога, децата им също по-трудно се поддават на дисциплиниране, а съм притеснена от нежеланието на някои от тях да се пази хигиена, да се спазват правила и да се руши инвентара“, каза още директорът на болницата.

„С огромна любов и желание подбираме дори вида на мебелите, които да са там. Да направим баланс между това да са красиви, удобни и да са по-устойчиви. Страховете ми от една страна са, че тези хора демотивират персонала, създават напрежение, а от друга дискомфорта, който предизвикват у останалите пациенти.

За това контролът на достъпа в детското отделение е с особено внимание. Надявам се всички да бъдем нетолерантни към подобно поведение, защото ако има нетолеранс към поведението на такива хора, а не към самите хора от останалите майки, нещата биха били по-различни.

Очаквам съпричастност към персонала и нетърпимост към подобно поведение, тъй като персонала, също има нужда да чуе, че всички ние ги подкрепяме. Кадрите ни са особено ценни! Защото да работиш в такава обстановка не е много нормално. Благодаря за ласкавата оценка, която тази майка е дала в сигнала си до Вас“, добави в заключение д-р Нели Савчева.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Крими

Наркотиците забъркаха неприятности за още двама

Двама мъже, 49-годишен жител на село Скурново, общ. Роман, и 30-годишен севлиевец, бяха задържани заради притежание на наркотични вещества. От тях са били конфискувани метамфетамини, амфетамини и канабис.

На 18 октомври в севлиевската полиция е било образувано досъдебно производство срещу 49-годишния жител на село Скурново, за когото били установени достатъчно данни, че е придобил и държи наркотици.

При проведени процесуално-следствени действия, мъжът предал доброволно на разследващите кутийка, съдържаща бяло прахообразно вещество и таблетка, реагирали при полеви нартотест на наркотичното вещество „амфетамин“.

След приключване на работата по цялостното документиране на случая, материалите по разследването ще бъдат изпратени в прокуратурата.

снимка: Пресцентър МВР, Архив

На следващия ден, 19 октомври, около 22.10 часа, на улица „Стефан Пешев“ в Севлиево, автопатрулен екип спрял за проверка лек автомобил, управляван от 24-годишен местен жител, с когото заедно бил и 30-годишният пътник от същия град.

При проверката на моторното превозно средство, в джоб на предна дясна врата, служителите намирили полиетиленов плик, съдържащ зелена суха листна маса и дванадесет зелени на цвят таблетки.

От проведения на място наркотест било установено, че листната маса реагирала на наркотичното вещество „марихуана“, а таблетките реагирали на наркотичното вещество „метамфетамин“.

Спрямо пътника била наложена полицейска мярка „задържане за срок до 24 часа“. По случая е образувано досъдебно производство под надзора на Районна прокуратура.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Студенти от Национална художествена академия на практическо обучение в „Етър”

Студенти от трети курс, специалност „Метал” на Национална художествена академия, проведоха традиционната си практика в музей „Етър”. Тя е съобразена с учебните задачи на студентите през предстоящите два семестъра. Жанрът, който изучават е медална скулптура.

снимка: Музей „Етър“

„Целта ни е бързо въвеждане на младите колеги в спецификите и проблемите, съпътстващи създаването на художествени произведения в конкретната сфера. Медалът като обект, освен вид отличие, е част от съвременното и традиционно изкуство. Сцени и изображения, изпълнени в класически релеф, третиране на различни материали и техники, в допълнение с използване на символи и знаци, правят медалната скулптура разнообразна и интересна за зрителя”, коментира асистент Венцислав Шишков, който проведе практическото обучение на групата студенти в музея.

снимка: Музей „Етър“

В рамките на четири работни дни, участие в занятията взеха Елена Каушал, Рая Златкова, Валери Козарев, Цветан Панайотов и Павел Петков. Те направиха релефни изображения от гипс, които след това бяха отлети в метал.

снимка: Музей „Етър“

„През настоящата учебна година в предметите „Композиция” и „Метал”, работата на студентите е обвързана с участия в ежемесечен международен уъркшоп по проект на проф. Богомил Николов, в национални и международни изложби и конкурси.

снимка: Музей „Етър“
снимка: Музей „Етър“

Събитието е от особено значение с цел продуктивност, сплотяване и създаване на колектив, поддържащ творческа атмосфера с предпоставки за осъществяване на художествени идеи и бъдещи артистични реализации”, каза още асистент Венцислав Шишков.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Габровски лекар получи награда на церемонията „Лекар на годината 2019 г.“

снимка: Личен архив

Габровският лекар д-р Николина Цанева получи награда от Българския лекарски съюз (БЛС) по време на церемонията „Лекар на годината 2019“.

Доктор Цанева, която е кардиолог с дългогодишна практика, работила и в чужбина, получи почетен знак и грамота в категорията „Отличен лекар от РК Габрово“ в навечерието на празника Ден на българския лекар.

На събитието в столицата, състояло се на 17 октомври, бяха отличени в няколко категории най-заслужилите български лекари, сред които и габровският специалист.

Всички лекари, които имат право да практикуват в България, са точно 31 384. Студентите, учещи медицина, са близо 11 хил., но не всички успяват да се дипломират, а други напускат страната.

снимка: Личен архив

Добрата новина е, че броят на медиците, които имат желание да работят извън България, не расте, а леко намалява. Сега те са под 400 на година, разкриват от БЛС.

Тази година Българският лекарски съюз реши да връчи и три специални награди. Едната от тях посветена на инициативата “Добрата дума лекува“, която е част от националната кампания срещу насилието над медици #ПребориГнева.

В централата на съсловната организация бяха изпратени стотици благодарствени писма, придружени със снимки. Най-много “добри думи” бяха получени за д-р Здравко Пенков от Сливен, който беше отличен по време на церемонията.

Другите две специални награди бяха връчени на д-р Елиас Хаддад, който оперира под светлината на фенер и д-р Илиян Траянов, който заедно с колегите си от МБАЛ- Пазарджик, спаси родилка с амниотична емболия и ДИК синдром.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

 

Популярни новини от последната седмица