Свържи се с нас

Новини

Представиха Стратегията за зелената инфраструктура на Габрово

Публично представиха Стратегията за развитие на зелената инфраструктура в Габрово

Published

on

снимка: Община Габрово

В Община Габрово се проведе публично обсъждане на проекта на Стратегия за развитие на зелената инфраструктура на град Габрово 2017 – 2023.

В дискусията, която се състоя на 10 март, участваха кметът на Габрово Таня Христова и заместник-кметът Нела Рачевиц, Герасим Герасимов – представител на Швейцарското посолство, Ръководителят на екипа на Балканския институт по труда и социалната политика Димитър Матев, преподавателите от Лесотехнически университет – доц. д-р Пламен Александров, доц. д-р Владимир Щилянов и доц. д-р Емил Галев, ръководителят на проекта „Цветен град“ Севдалина Ненкова, както и граждани.

Стратегията е насочена към постигане на устойчиво развитие на зелената инфраструктура в Габрово в синхрон и синергия с останалите елементи на средата за 7-годишен период. Функционирането на зелената инфраструктура ще осигури многостранни ползи за хората, ще подобри качеството на живот като съхрани и развие предимствата на естествената природна среда.

Стратегията разглежда подходите, които ще се прилагат в изпълнение на основната цел. Направени са анализ на природните и антропогенни фактори, на зелената система на Габрово и нейното управление. Предлага се визия за развитие на зелената инфраструктура и се дава точен разчет на необходимите и препоръчителни действия за периода 2017-2023 г. с очакваните ефекти, които ще се постигнат в резултат на реализацията им.

Развитието ще се осъществи на два етапа: от 2017 до 2020 г. и от 2020 до 2023 г. Изпълнението на конкретните мерки и дейности ще се планира ежегодно след анализ на постигнатото и нуждите, на силните и слаби страни на развитието, съобразно възможностите на Община Габрово.

Необходимите действия, които ще се предприемат през първия етап 2017-2020 г. са: картотекиране и фитосанитарна оценка на дълготрайната декоративна дървесна растителност и актуализиране на информацията в ГИС; провеждане на санитарни сечи/резитби и поетапна реконструкция на уличното озеленяване; създаване на актуален регистър и прекатегоризация на зелените площи и актуализиране на информацията в ГИС; изграждане на автоматизирани поливни системи; изграждане/реконструкция на площи за масов спорт и детски площадки, както и актуализация на Наредбата за изграждане, поддържане и опазване на зелената система на територията на община Габрово.

През втория етап 2020-2023 г. ще бъдат предприети следните необходими действия: актуализиране на данните от проведената паспортизация и допълване на ГИС; въвеждане на модел за оценка на насажденията по възраст и фитосанитарно състояние и извеждане на уличното озеленяване в отделен регистър; провеждане на санитарни сечи/резитби и поетапна реконструкция на уличното озеленяване; доизграждане на автоматизирани поливни системи, както и реконструкция и благоустрояване на необновени зелени площи и на площи за масов спорт и детски площадки.

В резултат на действията ще се осигури база данни, необходима за опазването, поддържането и развитието на зелената система в града, ще бъде постигнато ефективно управление на зелената система и ще се подобри състоянието на декоративната растителност. В допълнение към ефектите от действията, ще бъдат подобрени възможностите за рекреация и общуване в градската среда като същевременно ще се подобри градската и екологична среда.

снимка: Община Габрово

Заместник-кметът арх. Николай Меразчиев запозна присъстващите с новата визия и дейностите, които ще се извършат в знакови за Габрово паркове и градини. В парк Маркотея ще бъде развито водното пространство, ще бъде монтирано ново подходящо осветление и ще се изпълнят съвместни дейности с Общинско звено „Озеленяване“.

В парка близо до пл. „Белорусия“ ще бъдат изградени детски съоръжения, велоалея, пространство за каране на скейтборд, интернет покритие и видеонаблюдение. Ще бъде обновена дървесната и храстова растителност и детската площадка в градината до Глинените гърнета на ул. „Радецки“.

В градината до НЧ „Априлов-Палаузов“, известна като „градинката с мечето“ експерти от Озеленяване – Тун ще направят градинка на Тун заедно с габровските си колеги. Ще бъдат обновени езерото и алпинеума.

Димитър Матев предложи към настоящата стратегия да бъде добавено как се вписват други стратегии, например образователната стратегия – как учим децата какви дейности се извършват за подобряването на зелената инфраструктура и как да я опазват.

снимка: Община Габрово

Кметът Таня Христова допълни, че работата с местната общност е задължителен приоритет и ще се случва чрез различни информационни и образователни кампании, съобразени с целевите групи от общността.

Представители на ОЗ „Озеленяване“ предложиха училищата в града заедно със звеното да проведат обучителни забавни игри, с които да се възпитат децата как да се грижат и опазват градската и околна среда. Според ръководителя на проекта, ще бъдат осигурени средства за реконструкция на парниците, които ще служат освен за съхранение на посадъчен материал, ще дадат възможност и за собствено производство на такъв материал. До края на проекта – 30 април 2017 г., ще се изградят триизмерни цветни фигури.

Почти в края на обсъждането, интересно предложение отправи общинският съветник Стефан Трифонов – към някой от обновените паркове да бъдат добавени и животни, което ще предизвика интерес и ще зарадва не само децата, но и възрастните.

снимка: Община Габрово

По думите на заместник-кмета Нела Рачевиц подобрените зелени площи сами ще привлекат повече птици и бозайници, характерни за нашата среда, като на този етап стратегията не предвижда изграждането на зоокътове с екзотични животни, нито ще дублира дейността на габровския зоопарк.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Новини

Mеждинна пресконференция по проект „Възможност за изява на младите хора – създаване на младежки център в Габрово“

Published

on

Проект № BGLD-2.001-0009 „Възможност за изява на младите хора – създаване на младежки център в Габрово“ се реализира по програма “Местно развитие, намаляване на бедността и подобрено включване на уязвими групи”, финансиран от ФМ на ЕИП 2014-2021.

Зареди още

Новини

Костадин Костадинов и Даниел Петров ще се срещнат с жители на Дряново

Published

on

Председателят на ПП „Възраждане“ Костадин Костадинов, заедно с народния представител от Габрово Даниел Петров, ще проведат отворена среща с жителите на Дряново.

Тя ще се състои на 23 април, вторник, от 18.00 часа в конферентната зала на Бутиков хотел ВСК „Кентавър“.

На срещата ще бъде обсъдена актуалната политическа обстановка, предстоящите избори.

Присъстващите ще имат възможността да споделят идеи и да задават въпроси на лидера на „Възраждане“ и габровския депутат.

Зареди още

Новини

Приеха годишния план за намаляване на риска от бедствия

Published

on

Областният съвет за намаляване на риска от бедствия заседава под председателството на областния управител Мария Башева.

Приет бе годишният план за 2024 г за изпълнение на Областната програма за намаляване на риска от бедствия 2022-2025г.

Съгласуван и приет бе и Областният план за защита при бедствия.

В заседанието участваха представители на 24 институции и териториални структури.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица