Любопитно, Новини|20.02.2017 8:23

Три инициативи на Общината в конкурс на Съвета на Европа

снимка: Община Габрово

снимка: Община Габрово

Три инициативи на Община Габрово са депозирани за участие в конкурса на Съвета на Европа за популяризиране на добри практики в местното самоуправление, реализирани през последните 18 месеца в България, информира Миглена Въгленова, гл. експерт „Публичност и визуализация“ в местната общинска администрация.

снимка: Община Габрово

снимка: Община Габрово

В категория „Общинска подкрепа за граждански инициативи“ е номиниран Gabrovo innovation camp – лагер за иновации, който се проведе в Габрово в началото на октомври миналата година. Първото по рода си събитие в България активизира различни хора да изявят таланта си в търсене на иновативни решения по важни за съвременното общество теми.

снимка: Община Габрово

снимка: Община Габрово

В категория „Нови технологии и решения в управлението“ ще се състезава географското информационно уеб приложение за Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради на територията на общината. Интерактивният модел информира в реално време – от създаване на сдружения на собствениците до изпълнение на строителните дейности.

снимка: Община Габрово

снимка: Община Габрово

Проектът „Приеми ме на село“ е кандидатурата в категория „Социални иновации и партньорства“. Стартиралата през 2013 г. инициатива дава възможност на млади хора да живеят в домовете на баби и дядовци, включвайки се в традиционни дейности от селския бит.

Програмата за добри практики е разработена от Центъра за експертиза на реформата в местното самоуправление към Съвета на Европа. В България се реализира за първи път с подкрепата на Министерството на регионалното развитие и благоустройството и Националното сдружение на общините. До този момент е изпълнявана в редица европейски страни – Армения, Гърция, Молдова, Румъния, Сърбия, Украйна, Унгария, Швейцария.

Право на участие в конкурса имат всички български общини, които са изпълнили по свой модел успешна инициатива. Кандидатите ще бъдат оценявани от четири независими експерти по критерии като релевантност и въздействие, публичност и прозрачност, иновативност и устойчивост.

Отличените проекти ще бъдат обявени през месец май тази година. Авторите на първите две практики във всяка категория ще получат награда пътуване до френския град Страсбург, както и посещение в Съвета на Европа.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Напиши коментар