Култура, Новини|18.01.2017 10:30

Евгени Недев с втора самостоятелна изложба във Варна

снимка: Личен архив

снимка: Личен архив

Във варненската галерия Юка се откри втората самостоятелна изложба на Евгени Недев, директор на Художествената галерия „Христо Цокев“ в Габрово. Младият художник твори в областта на класическия пейзаж. От скоро е член на Съюза на българските художници и председател на габровската група.

снимка: Личен архив

снимка: Личен архив

Според проф. Иван Кънчев, творчеството на младия художник е различно от това, което рисуват неговите връстници. „Нищо излишно и модерно, нищо неразбрано и нищо завоалирано няма на пръв поглед в платната на Евгени Недев. Всъщност точно това е най-голямото му достойнство. Той има сетива за пейзажа, чувства красотата – не си я измисля. Пол Сезан има теза – че добрият живописец се познава по това как умее да работи със зеления цвят“, казва професор Кънчев – Евгени умее да го прави, както и да изобразява много добре задните планове – там, където хоризонтът се среща с небето.“

снимка: Личен архив

снимка: Личен архив

В изложба „Хоризонти“ авторът представи 25 живописни творби в ярки и свежи тонове, достигайки своята пластична зрялост. Рисувани през последната една година – творбите са реалистични и оставят спомен за озарен от слънцето хоризонт.

снимка: Личен архив

снимка: Личен архив

Своеобразна кулминация е срещата на зрителя с творбата „Свобода“, спечелила на твореца възможността да специализира два месеца в Сите дез Арт, Париж Франция. Зад всеки един от пейзажите в експозицията се крие конкретна емоция провокирана от красива българска местност.

снимка: Личен архив

снимка: Личен архив

Тази интимност с душевността на автора е допълнена от серия натюрморти, изпълнени в пастелни тонове, засилен контраст и индивидуален подход към повърхността. Впечатлението за една лично изградена цветност се подсилва от цялостното въздействие на платната.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Напиши коментар