Крими, Новини|10.01.2017 11:15

Съдят двама счетоводители, укривали данъци в големи размери

Снимката е илюстративна

Снимката е илюстративна

В съдебно заседание проведено на 9 януари, състав на Окръжен съд – Габрово с председател съдия Минков, даде ход на наказателно дело от общ характер № 120 от 2016 година, за неплащане на данъчни задължения в особено големи размери.

Подсъдими по делото са К.Б. и Х.Х. от Габрово, обвинени от Окръжна прокуратура – Габрово в това, че през периода от месец януари 2009 г. до месец март 2015 г. включително, при условията на продължавано престъпление, К.Б. като изпълнителен директор, а Х.Х. като ръководител на финансов отдел в акционерно дружество от Габрово, в съучастие като съизвършители, избегнали установяване и плащането на данъчни задължения в особено големи размери – общо 273 889,80 лв., от които 182 820,80 лв. по Закона за данък върху добавенана стойност и 91 069 лв. по Закона за корпоративно подоходно облагане.

Съгласно обвинението, двамата осъществявали счетоводство на дружеството в нарушение на изискванията на счетоводното законодателство, като при част от реализираните продажби не издали данъчна фактура и касова бележка от фискално устройство или касова бележка от интегрирана автоматизирана система за управление на търговската дейност, както и затаили истина в подадени справки-декларации по ЗДДС и дневници за продажби към тях и в годишни данъчни декларации по ЗКПО.

В хода на съдебното следствие бяха разпитани четирима свидетели. Съдът прие като доказателство по делото и заключението на изготвената на досъдебното производство компютърно-техническа експертиза.

Предвид неявяването на вещото лице, изготвило съдебно-счетоводната експертиза по делото и съобразявайки становищата на страните, съдът отложи разглеждането на делото. Следващото заседание е насрочено за 13 март 2017 година, когато трябва да бъдат изслушани още четирима свидетели, посочени от обвинението. За тогава ще бъде изискана и справка от ТД на НАП – офис Габрово за подадените от дружеството с електронен подпис декларации по ЗДДС, касаещи инкриминирания период.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Напиши коментар