Свържи се с нас

Култура

Ако искате да сте първите, които ще видят коледари, посетете ЕМО “Етър” днес

снимка: ЕМО "Етър"

снимка: ЕМО „Етър“

Ако искате да сте първите, които ще видят коледари, посетете ЕМО “Етър” днес. Възстановки на обичая, свързан с Коледуването ще бъдат направени от 11:30 и от 13:30 ч.

Коледуването е обред, чрез който момчето става мъж и ерген. Доц. д-р Ангел Гоев разказва за този важен в живота на хората в миналото период:

“Много книги са изписани за смисъла на живота. Народът го е казал простичко: “Смисълът на живота е живеенето”. Животът е свързан с мъжкото и женско начало. Хората са смятали, че не може момче да стане ерген, без преди това да е бил коледар.

Ергенчето не може да се ожени, преди да е преминало през този обред. Чрез обичая Коледуване момчето се превръща в мъж. Ако се вгледаме в обреда виждаме, че момчето за първи път се явява пред обществото със своя коледарски кол.

Още на Игнажден момчето излиза от дома си и не се прибира. Спи в дома на водача на коледарите. Така момчето символично умира, за да може след коледуването да се прибере като мъж”.

От разказа на доц. Гоев става ясно, че през първата нощ момчето си избира коледарски кол и го отсича с три удара на брадвата – нито повече, нито по-малко. Всичко се случва в пълно мълчание. Момчето преминава през вода, три пъти намокря своя кола и го вдига над главата си.

Всичко за обичая Коледуване може да научите от самите коледари в ЕМО “Етър” днес от 11:30 и 13:30 днес.

Тук може да чуете разказа на Ангел Гоев пред Култура ON-AIR.

ВАЖНА ИНФОРМАЦИЯ

В празничните дни ЕТЪР – Етнографски музей на открито, Габрово ще работи, както следва:
24 дек 9:00 – 15:00 ч.
25 дек 9:00 – 16:30 ч.
26 дек 9:00 – 16:30 ч.
31 дек 9:00 – 15:00 ч.
1 яну 11:00 – 16:30 ч.
2 яну 9:00 – 16:30 ч.
През останалите дни музеят ще работи с нормално работно време за зимния сезон от 09.00 часа до 16.30 часа.
От 1 декември 2016 г. до 28 февруари 2017 г. ЕМО „Етър“ има намалени цени на билетите:
Възрастен – 3 лева
Пенсионер – 2 лева
Учащ – 1 лев
Семеен билет – 5 лева

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Коментари

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Култура

Паметникът на Панчо Владигеров в Габрово е възстановен

Възстановен е паметникът на Панчо Владигеров на улица „Тракия“, информираха от Община Габрово.

снимка: Община Габрово

Тази година се навършват 120 години от рождението на композитора и музикант Панчо Владигеров (1899-1978 г.) и по този повод Общината в Габрово обезпечи процеса на цялостно почистване на неговия паметник, който в последните години бе обект на вандалски посегателства.

снимка: Община Габрово

Възстановени са компрометираните участъци и надписите по монумента. Паметникът – барелеф е тържествено открит на 12 октомври 1981 г. на ул. „Тракия“, в подножието на стълбите към парк „Баждар“, в присъствието на културни дейци и граждани.

Слово държи тогавашният председател на Съюза на българските композитори – Александър Райчев, който отбелязва, че това е първият паметник на Панчо Владигеров в страната.

снимка: Държавен архив – Габрово

Композицията е изработена от бронз. Нейни автори са скулпторът Ангел Станев и архитект Иван Нанев. Именитият композитор е тясно свързан с Габровската музикална общност. Той допринася за професионалното израстване на Габровския камерен оркестър и превръщането на Габрово в средище на музикални събития от национално значение.

В знак на признание за активната му дейност в тази област е провъзгласен за почетен гражданин на Габрово през 1977 г.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

„Бярке Инглес – времето на архитекта “ в Дома на хумора

На 16 август, петък, отново от 18.00 часа в Музея на хумора и сатирата габровци и гостите на града могат да гледат датския документален филм “ Бярке Инглес – времето на архитекта “ на режисьора Каспар Аструп Шрьодер.

В началото Бярке Ингелс е млад човек, който мечтае да създава анимации. Сега The Wall Street Journal го нарича „една от най-големите звезди в архитектурата“.

Филмът проследява Бярке в продължение на 5 години (2011-2016), през които той се опитва да завърши най-големия си проект досега. Филмът разкрива творческите процеси у Бярке, както и безкрайните компромиси, свързани с работата му, както и как личният му живот започва да го притиска.

снимка: Община Габрово

Компанията на Бярке Ингелс – „Бярке Ингелс Груп“ (BIG) – получава задачата да проектира и построи един от небостъргачите на мястото на Кулите близнаци, рухнали на 11 септември 2001г. в Манхатън.

Докато Бярке създава сграда, която ще промени силуета на Ню Йорк, го връхлитат проблеми със здравето. Филмът предлага дълбок поглед към иновативния и амбициозен датски архитект, когото целият свят смята за гений.

Филмът е част от съпътстващата програма на 24. Габровско биенале: Измерения на публичното. Прожекциите се осъществяват в партньорство с Master of Art Film Festival – документални филми за изкуство.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Не изхвърляйте бурканчето от сладко!

В дните на стъклото в Боженци, които тази година са 24-ти и 25-ти август, Петър Цвятков ще ръководи ателие за изработка на декорации върху стъкло, информираха от Община Габрово.

Почитателите на „Стъклена плетеница“ познават Петър от миналата година, когато той и неговото семейство демонстрираха работа с въздушна четка и се радваха на многобройните гости, които търпеливо изработваха своите рисунки.

През тази година Петър Цвятков ще ни предложи нещо ново и не по-малко интересно. Всеки, който занесе в ателието стъклен съд – бурканче, бутилка, чаша или любима купичка с интересна форма, ще опита да го превърне в произведение на изкуството с помощта на структурна паста, ева-хартия, шаблон, боя или спрей.

снимка: Община Габрово

На първо четене всичко това изглежда непонятно, но в действителност е приятно и лесноизпълнимо. Важно е само да не забравяте да си носите стъклен съд, творческа мисъл и желание да се забавлявате.

„Стъклена плетеница“ се организира от РСО „Централна Стара планина“ и МАИР Боженци. Ателието на Петър Цвятков ще откриете на 24-ти и 25-ти август в „Старото школо“, в събота от 10.00 до 17.00 часа, а в неделя от 10.00 до 15.00 часа.

Входът е свободен!

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

 

Популярни новини от последната седмица