Свържи се с нас

Икономика

Кметът д-р Иван Иванов откри четвъртия саниран блок в Севлиево

снимка: Община Севлиево

снимка: Община Севлиево

Кметът на Севлиево д-р Иван Иванов откри четвърти саниран блок, финансиран със средства от Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилища. Обновената жилищна сграда е блок №1 в ж.к. “Митко Палаузов“.

снимка: Община Севлиево

снимка: Община Севлиево

След приключване на строително-монтажните дейности на блока, вече 117 домакинства се ползват от напълно благоустроена сграда. Това е четвъртият саниран блок в Севлиево.

снимка: Община Севлиево

снимка: Община Севлиево

Преди официално да пререже лентата, кметът на община Севлиево Д-р Иван Иванов сподели, че „дейностите по саниране на жилищни сгради по Националната програма за енергийна ефективност в Севлиево продължават. В момента се работи по блок 9 в ж.к „Митко Палаузов”. Предстои да започне санирането и на блок 6 в същия жилищен комплекс, както и блок „Христо Ботев” №2 на ул. „Хан Аспарух” №7. В момента текат процедури по избор на фирма – изпълнител за инженеринг на жилищни блокове № 2 и № 8, които се намират отново в ж.к „Митко Палаузов”.

В своето приветствено слово кметът благодари на присъстващите жители на блока за проявеното търпение и инициативност, и отправи към тях пожелание за здрве и щастие в обновената сграда.

На свой ред председателят на Сдружението на собствениците на блока Ради Гечев благодари от свое име и от името на всички живущи на общината и на изпълнителите на проекта за успешното и качествено реализиране на дейностите.

Тържествен водосвет за здраве и благоденствие отслужиха отците Цонко и Димитър.

снимка: Община Севлиево

снимка: Община Севлиево

При санирането на сградата е поставена хидроизолация на покрива, подменени са козирките на терасите с нови хидропанели, улуци и покривни ламарини. На покривното пространство има поставена хидро и топло изолация. Поставена е пет камерна дограма и цялостно остъкляване.

Почти всички тераси са усвоени към жилищната част. Подменено е вътрешното осветление на общите части с енергоспестяващи лампи. Входните врати са с алуминиев профил, с прекъснат термомост. На фасадата е поставена изолация EPS-100 мм. И цветна силикатна мазилка.

Сред официалните гости на тържеството бяха заместник – кметовете на община Севлиево Калина Георгиева и Невена Тодорова, Лъчезар Софрониев – представляващ дружеството на фирмата изпълнител „Феникс Билд”, както и Атанас Кирилов управител на фирма „Билд-ма” ООД, Николай Стойчев – технически ръководител.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Коментари

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Икономика

Комисията по заетост с предложение до Министерството на труда

Постоянната комисия по заетост към Областния съвет за развитие обсъди обобщената информация за резултатите от второто за тази година проучване на потребностите на работодателите от работна сила в област Габрово.

78 работодатели са попълнили анкетните карти, най – висок процент на активност очаквано е в сектор „Индустрия“, но прави впечатление че 70 % от фирмите отново са част от извадката за това проучване.

В голяма част отговорите на работодателите се препокриват с първото проучване, което беше направено в началото на тази година. Събираемостта на данни е добра, констатират членовете на постоянната комисия, но с изключително много усилия от страна на Дирекция „Бюро по труда“ – Габрово.

снимка: Областна администрация – Габрово

В тази връзка Комисията ще излезе с мотивирано предложение до Министерство на труда и социалната политика това анкетно проучване да се осъществява веднъж в рамките на година или да се увеличи времето между две проучвания, информираха от Областна администрация – Габрово.

Да се прецизират ползваните данни при изготвяне на актуални списъци на фирмите включени в задължителната извадка, защото при сега ползваните списъци една част от работодателите се оказват със спрени дейности официално или не функциониращи от различни периоди време.

Освен това подобни проучвания се провеждат и за нуждите на НСИ, и в това направление би могъл да се оптимизира процесът по събиране на данни, предложиха още от Комисията.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Икономика

Близо половин милион лева неплатени глоби събра НАП

483 401 лева от неплатени глоби към различни институции събра НАП – Габрово от началото на годината, информираха местните данъчни. Това са глоби на лица, пропуснали да платят задълженията си към органите на съдебната власт, КАТ, Агенция „Митници“ и др.

Най-много, 139 000 лева, са събрали габровските данъчни за Министерството на околната среда и водите.

Над 105 хиляди лева са събраните просрочени глоби на КАТ и други органи на МВР. 49 000 лева са събрани до края на месец септември от неплатени такси, глоби и разноски по дела, които не са внесени в законния срок по сметките на органите на съдебната власт.

От НАП – Габрово препоръчват на фирмите или физическите лица периодично да проверява онлайн за задължения, дължими към НАП и предадени от други институции, както и за образувано изпълнително дело.

Директорът на Приходната агенция в Габрово Драгомир Кунев Архив © Copyright — Gabrovo News. All Rights Reserved

Това става с безплатния персонален идентификационен код (ПИК) и с електронен подпис (КЕП) в Портала за е-услуги на НАП.

От приходната агенция съветват всеки, който има просрочени задължения, да ги внесе доброволно в предвидените от Закона срокове, за да се избегне налагането на принудителни мерки за събирането им.

От местния офис на Агенцията напомнят още, че всеки гражданин или представител на фирма, който поиска издаване на удостоверение за наличие или липса на задължения към приходната агенция, се проверява за това дали не дължи някаква глоба.

В случай, че клиентът има такава, тя се вписва в документа. Удостоверения за платени данъци се изискват при участие в обществени поръчки, при банкови кредити, при издаването на лицензи и разрешения и много други.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Икономика

Рекорден брой посетители в музей „Етър” от началото на годината

Рекорден брой посетители са преминали през музей „Етър” през първите девет месеца на 2019 година. 196 150 българи и чужденци са присъствали на организираните от екипа на музея събития, разгледали са изложбите, разходили са се из музейните обекти.

снимка: Музей „Етър“

Само през септември през „Етър” са преминали 36 353 души. Това е месецът с най-много посетители през цялата година. Принос, разбира се, има Международният панаир на традиционните занаяти, проведен на 6, 7 и 8 септември, който привлече интереса на 15 233 души. Това е рекорд по посещаемост и за самия Панаир.

Музеят е бил интересен за публиката през цялата година, става ясно от обобщените данни за деветте месеца. 34 795 са посетителите през август, 25 719 през юли, 25 692 през юни, 31 620 през май. През пролетта музеят също е предпочитана дестинация за десетки хиляди българи и чужденци.

снимка: Музей „Етър“

Дори през зимата в „Етър” идват впечатляващо много хора. Екипът на музея очаква до края на годината да бъде надминат рекорда по посещаемост от последните 10 години, регистриран през 2016-та – 211 442 посетители.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

 

Популярни новини от последната седмица