Свържи се с нас

Култура

Откриха изложбата „Временен баланс – непрестанни трусове”

Published

on

снимка: ХГ "Христо Цокев"

снимка: ХГ „Христо Цокев“

Една от целите, които екипът на Художествена галерия „Христо Цокев” си постави през последните години, е да отвори залите си за съвременно изкуство, да даде сцена на млади български автори и да разчупи общоприетите представи за изложба.

снимка: ХГ "Христо Цокев"

снимка: ХГ „Христо Цокев“

В отговор на това, провокирахме интереса на творци чрез темата за БАЛАНСЪТ, както във визуалните изкуства, така и в живота като неделими елементи. Идеята на поканата бе чрез творческата свобода на артистите, да проследим реакцията на публиката.

снимка: ХГ "Христо Цокев"

снимка: ХГ „Христо Цокев“

От 15 ноември до 10 декември ХГ „Христо Цокев” е домакин на събитие, от национален мащаб и с нестандартен характер. За първи път габровска публика има възможност за пряк контакт с подобно авангардно изкуство.

снимка: ХГ "Христо Цокев"

снимка: ХГ „Христо Цокев“

Изложбата „Временен баланс – непрестанни трусове”, представяща двадесет и пет български творци, балансиращи между вътрешната си творческа потребност и догматичното, бе открита на 15 ноември в Галерията.

снимка: ХГ "Христо Цокев"

снимка: ХГ „Христо Цокев“

Непрестанните трусове в заобикалящата ни среда (било то локална или глобална) провокират авторите в много различни посоки от неконвенционален характер – инсталация, видеоарт, съвременна скулптура и живопис.

снимка: ХГ "Христо Цокев"

снимка: ХГ „Христо Цокев“

Заложената концепция в отворената покана, даде възможност на екипа на галерията да се запознае с иновативните решения на над четиридесет творци от национален мащаб.

снимка: ХГ "Христо Цокев"

снимка: ХГ „Христо Цокев“

Необходимостта да бъде създаден цялостен облик на изложбата, както и провокирането на интерес към следващо издание, наложи предварителна селекция, уточнила окончателния брой на участниците.

снимка: ХГ "Христо Цокев"

снимка: ХГ „Христо Цокев“

Художествена галерия „Христо Цокев” представя на вашето внимание: Ана Пирева, Атанас Тотляков, Вероника Янкова, Веселка Николова, Весислава Желева, Владимир Иванов, Гергана Йовчева, Деница Милушева, Деян Боев, Йоана Калудова, Кирил Георгиев, Константин Бурдиняшки, Красимир Методиев, Красимир Русев, Мартин Митев, Мартина Караиванова, Михаил Желязков, Николай Добрев, Николай Цветанов, Петко Дурмана, Петко Недялков, Пресияна Шишева, Румен Гашаров, Христо Христов, Яница Фендулова и обектите от акция „Антиконформизъм и изкуство” с издания във Велико Търново и Пловдив.

снимка: ХГ "Христо Цокев"

снимка: ХГ „Христо Цокев“

Експозицията представя разнообразни творчески похвати: електронна книга и текст, подложена на фонетична транслитерация, инсталация, свързана с изследването на границата видимо-невидимо, ролята на изкуството в съвременното общество и най-вече ролята на технологиите и новите медии, тактилна инсталация, съвременна живопис, абстрактна пластика и други.

снимка: ХГ "Христо Цокев"

снимка: ХГ „Христо Цокев“

Екипът, реализирал изложбата, си постави за цел да скъси дистанцията творец – публика. „Това е визуално изкуство, което по-скоро се съзерцава. Подбрахме произведения, които въвличат зрителя и го правят част от творбата“, сподели Нели Недева експерт „Връзки с обществеността“ в ХГ Христо Цокев“ и добави: „Претеглихме /в прекия смисъл на думата/ обществено мнение, задавайки въпроса „Съвременно изкуство в България – ДА или НЕ?“, поставяйки везна, в която зрителят пуска камъче. Категоричното „ДА“, което натежа, оставя вратата на ХГ „Христо Цокев“ отворена за подобни проекти.“

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Култура

„Познай кой ще дойде на вечеря?“ в Габрово

Published

on

Когато Даниел (Мариан Бачев), преуспяващ адвокат, за поредна вечер се връща в малките часове на нощта при съпругата си Катрин (Диана Любенова), с оправданието, че е бил при най- добрия си приятел, който е в депресия, тя не може да приеме това извинение.

Още повече, че никога всъщност не е виждала въпросния приятел Чарли (Антоан Петров – Анди). Притиснат от Катрин, Даниел е принуден да покани Чарли на вечеря.

Но липсата на реално съществуващ приятел поставя изобретателния адвокат в безумната ситуация да прибегне до услугите на случайно срещнат клиент на един бар.

Как ще протече вечерята, какви рискове и обрати ще се стоварят върху главата на Даниел и дали Катрин ще познае кой всъщност е дошъл на вечеря? Това ще разберете, само ако гледате пиесата на Адриен Ракка “Познай кой ще дойде на вечеря?”.

Спектакълът ще се играе този петък – 26 април, в зала „Възраждане“ в Габрово, от 19.00 часа.

Зареди още

Култура

Призови места за учениците на Цветан Радков от „Фолклорни приумици”

Published

on

Ученици на преподавателя по китара и тамбура Цветан Радков се завърнаха с награди от XVIII Регионален детско-юношески конкурс за певци и инструменталисти „Фолклорни приумици”.

В конкурсната програма на форума в Червен бряг участваха над 110 талантливи деца от 14 населени места, разпределени в направленията: класическа музика, музикален фолклор, народно пеене.

Наградите присъди компетентно жури от специалисти: Елка Недялкова, Румен Тодоров и Валентин Недялков, преподаватели в НУИ „Панайот Пипков“ – Плевен. Призови места за възпитаниците на Школата по китара и тамбура при НЧ „Развитие-1870”.

Златни медали спечелиха Велизара Костова, Дамян Иванов и Китарен оркестър. Второ място заслужи Калоян Маринов. На трето място журито класира Александра Денчева и Калоян Костов.

Призови награди спечелиха и учениците на Цветан Радков от Габрово – Бетина Делуди, Вероника Бойчева и Ивана Петкова. С поощрения бяха отличени двете камерни групи.

Зареди още

Култура

Playback театър „Разкажи ми“ в Габрово на 24 април

Published

on

„Разкажи ми“ идва в Габрово вече за втори път. Домакин на събитието е НЧ „Будителите 201“, който ще предостави сцената си на 24 април от 19.00 часа.

Playback театърът е импровизационен театър, в който зрителите споделят онова, което ги вълнува – случки, преживявания, емоции, а актьорите и музикантите превръщат споделеното в пърформанс.

Разказаните истории оживяват в театрални миниатюри, като диалозите, музиката, поезията се сътворяват на сцената спонтанно. Всяко представление е ново и уникално, защото е създадено за присъстващата на него публика, но винаги съчетава в себе си и лекотата на смеха, и вглеждането в дълбоко съкровеното.

Изписването на „Playback“ на латиница цели да се избегне асоциация с разпространеното значение на „плейбек“ (ползване на готов музикален фон) – playback идва от английското „play back“ – „връщане (на споделеното от зрителите) с изиграване“ и е творческо преживяване не само за зрителите, но и за самите актьори.

Playback театър „Разкажи ми“ започва дейността си като самостоятелна трупа през 2020 година и досега има изнесени над 50 представления в София и страната. През 2022/23 година с подкрепата на Национален фонд „Култура“ реализира мащабен проект, наречен „Диалог през сърцето“, в рамките на който за първи път в България playback представления бяха интегрирани в редовната учебна програма на столични училища.

Групата играе и в центрове за зависими, пред уязвими групи, наред с това подкрепя с творчеството си и културни инициативи като представяния на книги, откривания на изложби и благотворителни инициативи. „РАЗКАЖИ МИ“ твори с мисията да създаде условия за градивен културен и социален диалог.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица